Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Κρήτη για την πανώλη των χοίρων

Petite Perle 300×250

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελλάδα καθώς η αφρικανική πανώλη που εξολοθρεύει χοίρους ενεφανίσθη με ολέθρια αποτελέσματα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Υπάρχει τάση εξάπλωσης της νόσου προς νότο.

Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε την ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα προσληφθούν αμέσως 50 κτηνίατροι.

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, η οποία απειλεί τον κλάδο της χοιροτροφίας στη χώρα, είναι ανησυχητική, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε στην Κρήτη

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Κρήτη ανέφερε χθες στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ο κ Ζαχαρίας Σωμαράς. Όπως μας είπε η πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται με μολυσμένο κρέας στον άνθρωπο αλλά εκτός αυτού είναι τόσο έντονα τα σημάδια της ασθένειας πάνω στο ζώο που δύσκολο ακόμα κι αν εισάγονταν παράνομα τέτοιο κρέας θα μπορούσε να καταναλωθεί. Πέραν τούτου εισαγωγές χοιρινού, στο οποίο η Κρήτη είναι ελλειμματική, γίνονται κυρίως από Ολλανδία και Γαλλία κι όχι Βουλγαρία και Ρουμανία.

Να σημειώσουμε πως η Βουλγαρία έχει αναφέρει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις της νόσου σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Ο βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους.

Η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάισα Ίτκονεν και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της «καταστροφικής», όπως την αποκάλεσε, νόσου των ζώων.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία εκφράζουν φόβους ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές έως 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας αφού συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων

Εκτάκτως προσλαμβάνονται κτηνίατροι

Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω της μεταφοράς της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γι' αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ζήτησε από την Ολομέλεια να ψηφίσει τροπολογία με την οποία θα προσληφθούν άμεσα 50 κτηνίατροι.

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ' έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος.

Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. «Επομένως η νόσος κατεβαίνει και πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα αλλά τώρα θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η νόσος σε εμάς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι 50 κτηνίατροι άπαξ, στο διάστημα ενός έτους. Λέμε να γίνει κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, διότι απαιτείται να γίνει άμεση πρόσληψη ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι».

Προληπτικά μέτρα από το ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Για το θέμα αυτό προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ