Συμμετοχή έκθεσης καλαθοπλεκτικής στο Φεστιβάλ Ερωτόκριτος στη Ροδιά

Petite Perle 300×250

Στο Φεστιβάλ Ερωτόκριτος & Αναγέννηση, που θα διεξαχθεί στις 01 Σεπτεμβρίου 2019 στη Ροδιά και διοργανώνεται από την Ανασεμιά, Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ροδιάς, με συνδιοργανωτές το Δήμο Μαλεβιζίου και την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου, συμμετέχει με έκθεση καλαθοπλεκτικής η οικογένεια Διαλεκτάκη και η επιχείρηση Boukaraki, πιστοποιημένη με βραβείο Cretan Hands!

To Boukaraki έρχεται να δείξει στους νεότερους και να υπενθυμίσει στους παλαιότερους την παλιά και ξεχασμένη τέχνη της καλαθοπλεκτικής και του πλεξίματος διάφορων χειροποίητων ψάθινων ειδών, όπως νταμιτζάνες, πλεκτά μπουκάλια, καρέκλες, φωτιστικά & διακοσμητικά.

Λίγα λόγια για την κατασκευή των καλαθιών:
Ο καλαθοποιός αφήνει τα κλαδιά να ξεραθούν. Πριν ξεκινήσει το πλέξιμο βρέχονται με νερό για να γίνουν πιο ευλύγιστα. Το πλέξιμο ξεκινάει από τη βάση και είναι πυκνότερο σε εκείνο το σημείο για να έχει μεγάλη αντοχή. Τα καλάμια πλέκονται μαζί με κλαδιά λυγαριάς. Μετά σχηματίζεται ο σκελετός, τοποθετώντας κάθετα προς τη βάση χλωρά καλάμια, σκισμένα σε λουρίδες. Πάνω σ' αυτά πλέκονται έπειτα τα τοιχώματα του καλαθιού.

Στα κοφίνια, που ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος, τοποθετούνται κατά διαστήματα ελάσματα από μέταλλο για να αντέχουν το μεγάλο βάρος. Μόλις τελειώσει ο σκελετός φτιάχνονται οι λαβές. Τα καλάθια είθισται να κατασκευάζονται σε κάποια κωνική μορφή, ώστε το ένα να μπορεί να χωράει μέσα σε κάποιο άλλο. Ο λόγος ήταν να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο, όταν είναι άδεια.

Οι καλαθάδες παλαιότερα αφού έφτιαχναν πολλά καλάθια τα φορτωνόταν οι ίδιοι στην πλάτη ή με κάρα ξεκινούσαν σε πόλεις και χωριά για να τα πουλήσουν. Η τιμή τους δεν ήταν μεγάλη και πολλές φορές η πληρωμή γινόταν και σε είδος.

Αυτήν τη τέχνη θα μας γνωρίσει το Boukaraki, που εδρεύει δίπλα μας στο Γάζι, οδός Καποδιστρίου 133! 01.09.2019

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό!

Διοργάνωση: Σύλλογος Ανασεμιά

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ