Με 41 κλείνεις ψηφοδέλτιο

Petite Perle 300×250

Οι νέες ρυθμίσεις αλλάζουν τα δεδομένα του "Κλεισθένη 1"

Δύο σημαντικές αλλαγές που αλλάζουν τα δεδομένα των δημοτικών παρατάξεων στον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, αλλά και στον τρόπο εκλογής των τοπικών συμβουλίων, προωθεί η κυβέρνηση με άμεση ψήφιση σχετικής τροπολογίας.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση σχετική τροπολογία η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου Δήμου, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%, το ίδιο ισχύει και στις περιφερειακές εκλογές.
Επίσης, η ίδια τροπολογία θα προβλέπει ότι πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, τροποποιείται το εδάφιο τρίτο στοιχ. γ της ΠΑΡ. 4 του άρθρου 14 του νόμου 4555/2018, ως εξής: «Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως πενήντα τοις εκατό (50%)».
Ο νόμος 4555/2018, σήμερα, προβλέπει προσαύξηση έως τριάντα τοις εκατό (30%)].

Σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο Χερσονήσου και πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης Ζαχαρία Δοξαστάκη, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Γαζίου ο μέγιστος αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων θα είναι πλέον 41 από τους 35 που ίσχυαν στο 30%, με τον ελάχιστο αριθμό συμμετοχής να παραμένει στους 27 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, όπως και οι έδρες. Σε κάθε περίπτωση όλοι πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, για να δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του Μαλεβιζίου που προέρχεται από τη συνένωση του Γαζίου, της Τυλίσου και του Κρουσώνα το ποσοστό των εδρών είναι 27 (22 στο Γάζι, 3 στην Τύλισο και 2 στον Κρουσώνα).

Σταυρώνεται ο πρόεδρος

Αλλαγές και μάλιστα αξιοσημείωτες επίκεινται και στην εκλογή του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών και όχι ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς (όπως όριζε το άρθρο 80 του νόμου 4555/2018).
Με αυτήν την αλλαγή επί της ουσίας καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι πρέπει να τεθεί κάποιος επικεφαλής ως υποψήφιος πρόεδρος και να εκλεγεί μετά από την πλειοψηφία χωρίς ο ίδιος να έχει τεθεί στη διαδικασία του σταυρού προτίμησης. Τώρα υπόκεινται όλοι σε σταυρό προτίμησης και πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος από την πρώτη ή τη δεύτερη σε ποσοστά παράταξη.
Αυτό επηρεάζει και την κατάθεση των συνδυασμών και δη των ανεξάρτητων στο Πρωτοδικείο.
Οι λεπτομέρειες προφανώς θα γίνουν γνωστές με την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή των Ελλήνων.
Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις για αυτήν την αλλαγή στην εκλογή του προέδρου είναι αρνητικές, καθώς με συνεργασίες "κάτω από το τραπέζι" η εκλογή του πρώτου σε ψήφους εκλεγμένου είναι έωλη σε περίπτωση που η μειοψηφία ακολουθήσει γραμμή κατά του πρώτου.
Ο κ. Δοξαστάκης δε δίστασε να πει ότι αυτή η τροπολογία παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δήμο Μαλεβιζίου εκπροσώπησε ο επικεφαλής
της μείζονος αντιπολίτευσης Εμμανουήλ Γενναράκης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ