Σώσε το παιδί σου τήρησε τον ΚΟΚ

Petite Perle 300×250

Η οδική συμπεριφορά είναι κληρονομική, αλλά διορθώνεται.

«Κάποιος, μια φορά, μου έλεγε ότι ακόμα και αν πιει, είναι σε θέση να οδηγήσει και ποτέ δε δίνει τα κλειδιά στη γυναίκα του. Αυτό παγκοσμίως είναι αδύνατο. Όποιος πιει, είναι αδύνατο να είναι σε ευθεία πορεία και αποτελεί δημόσιο κίνδυνο».

Η τοποθέτηση αυτή του υποδιοικητή της Tροχαίας Ηρακλείου Στέλιου Καρακούδη στο σημαντικό μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής για γονείς που έγινε στο 2ο και το 3ο ∆ημοτικό Σχολείου Γαζίου, κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων, κρύβει όλη την αλήθεια για την αιτία της πρόκλησης των τροχαίων, τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όλες οι μελέτες παγκοσμίως συγκλίνουν στο ότι πρώτα φταίει ο οδηγός και μετά όλα τα άλλα. Ειδικά στην Κρήτη, η αντίληψη που επικρατεί είναι αυτή του αήττητου.

Λόγω έλλειψης παιδείας, αγνοείται συστηματικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ακόμα και στα πιο βασικά. Το να μη φοράς ζώνη ασφαλείας ή κράνος δεν είναι μαγκιά. Αντιθέτως, μαγκιά είναι να τα φοράς και από πιθανή σύγκρουση να ζήσεις.

Τις συνέπειες από τη μη τήρηση του ΚΟΚ τις γνωρίζουμε όλοι. Τις μαρτυρούν οι μαυροντυμένες γυναίκες, τα εικονοστάσια στους δρόμους και τα δεκάδες ρεπορτάζ. Βαρύς ο φόρος του αίματος της ασφάλτου και στο Μαλεβίζι. Τόσοι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος, μερικοί ίσως και να είχαν σωθεί, αν φορούσαν κράνος ή ζώνη. Τόσες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ζωής που έγινε από την Τροχαία Ηρακλείου και το Γιάννη Λιονάκη -δυστυχώς σε άδεια θρανία, καθώς ήταν ελάχιστη η προσέλευση- παρουσιάστηκαν σοκαριστικά βίντεο, ενώ ειπώθηκαν και τραγικές αλήθειες.

Σε ένα βίντεο έδειξαν πως ένα δικυκλιστής στις Φιλιππίνες σε αντικανονικό προσπέρασμα με νταλίκα σώθηκε, όταν από πτώση του, πέρασαν πάνω από το κεφάλι του οι ρόδες του οχήματος. Τον έσωσε το κράνος που φορούσε. Σε άλλα βίντεο έδειξαν τις τραγικές συνέπειες όταν οι οδηγοί και οι επιβάτες του οχήματος στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του εκσφενδονίζονται έξω από τα αυτοκίνητα σαν ψεύτικες κούκλες.

Ειπώθηκε, μάλιστα, πως σε ένα τροχαίο δυστύχημα που έγινε στο Ηράκλειο ο οδηγός, παρά το γεγονός ότι φορούσε ζώνη, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από τον επιβάτη στο πίσω κάθισμα. ∆ίπλα στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της ασφάλτου υπάρχει και άλλη μία, αυτή των ανθρώπων που σώθηκαν, αλλά έμειναν καθηλωμένοι στα καροτσάκια και των οικογενειών τους που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.

Άλλη μια αλήθεια για τα τροχαία αφορά στην ταχύτητα. Τα χιλιόμετρα δεν πρέπει να είναι πολλά για να σου αφαιρέσουν τη ζωή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και με 4 χιλιόμετρα μπορεί να μείνει ανάπηρος.

Η μόνη λύση σε αυτήν τη μάστιγα που στοιχειώνει την Ελλάδα είναι η παιδεία, όπως υπογραμμίστηκε.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους, σκεπτόμενοι ότι γαλουχούν τους αυριανούς οδηγούς.

«Όταν γεννιούνται τα παιδιά μας, βάζουμε μέχρι και προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων. Και όταν τα βάζουμε στο αμάξι, δεν τα δένουμε ή δεν τους διδάσκουμε το σωστό με τον τρόπο που οδηγούμε», τόνισε με νόημα ο υποδιοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ