Η ψυχή νίκησε την καρδιά

Petite Perle 300×250

Μια ιστορία ζωής από ένα μαραθωνοδρόμο που γεννήθηκε με πρόβλημα στην καρδιά

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 Στα 49 του έτη ο Παύλος Μαυρικάκης έχει τρέξει σε 17 μαραθωνίους, έχει κάνει χιονοδρομία, έχει πτυχίο ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης με συμμετοχή σε αγώνες και σε ταξίδια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, κάνει ελεύθερη κατάδυση – ψαροντούφεκο και έχει καταδυθεί σε βάθος 25 μέτρων χωρίς φιάλες οξυγόνου.
Έχει και άλλες αθλητικές διακρίσεις, αλλά τη μεγαλύτερη του την έδωσε η ίδια η ζωή. Γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια και δεν είχε πολλές πιθανότητες επιβίωσης.
Όμως, επέζησε και όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, όπως αναφέρει, έχει «ζήσει εμπειρίες που λίγοι φυσιολογικοί άνθρωποι έχουν».
Πατέρας τριών υγιέστατων παιδιών, δαμάζει τα κύματα και οργώνει τα βουνά, στέλνοντας μαθήματα ζωής.
Ο κ. Μαυρικάκης μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε τα τελευταία χρόνια στηρίζουν ενεργά το έργο του συλλόγου "Η καρδιά του παιδιού".
Με αφορμή τον 5ο αγώνα που θα γίνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, παραθέτουμε αποσπάσματα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στην εφημερίδα " Η Φωνή του Μαλεβιζίου".

Κύριε Μαυρικάκη, πάντα δείχνετε έναν ιδιαίτερο ζήλο για τη διεξαγωγή του αγώνα για την "Καρδιά του Παιδιού" στο Φόδελε. Ποιος είναι ο λόγος; Τι "κρύβεται" πίσω από αυτή την ιστορία;

-" Γεννήθηκα με συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία Fallot), όπως και το 1% των παιδιών του ελληνικού πληθυσμού. Στο Φόδελε, γνώρισα τον αείμνηστο Γιώργο Βουράκη, ο οποίος γεννήθηκε με την ίδια πάθηση, αλλά σοβαρότερης κατάστασης, ο οποίος έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 30 ετών. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και εγώ και το Φόδελε τον αγώνα αυτό".

 –Σε ποια ηλικία ενημερωθήκατε ότι έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας; -"Οι γονείς μου, από τη στιγμή που γεννήθηκα, ενημερώθηκαν για το ιατρικό πρόβλημα. Εγώ θυμάμαι ότι σε ηλικία 6 ετών, ρωτήθηκα από τη μητέρα μου αν θέλω να κάνω εγχείρηση, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσα να ζήσω περισσότερο από 13-14 χρόνων και φυσικά θέλησα να χειρουργηθώ".

-Πώς ένα παιδί αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση και πώς, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς;
-"Πάντα είναι ό,τι καλύτερο να γνωρίζει και το παιδί την αλήθεια, για να συνεργαστεί και να κάνει υπομονή. Το παράδειγμα παιδιών με παρόμοια κατάσταση που έγιναν καλά, δίνει θάρρος, πίστη και ελπίδα στους γονείς

-Μετά την εγχείρηση, άλλαξε η ζωή σας;          
"Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, το παιδί θεωρείται φυσιολογικό και μπορεί να κάνει ό,τι κάνουν τα υπόλοιπα παιδιά".

Δοξάζω το θεό

-Σε ποια ηλικία αποφασίσατε να νικήσετε την καρδιά με το τρέξιμο; -"Βασικά, δεν αποφάσισα να ξεκινήσω το τρέξιμο για να βελτιώσω την καρδιά, αλλά όταν ήμουν 14 ετών, έγινε ο πρώτος κλασικός μαραθώνιος στην Αθήνα (το 1983) και με παρακίνησε ο μεγαλύτερος αδελφός μου να συμμετάσχω. Εφόσον θεωρούσα ότι ήμουν φυσιολογικός, ξεκίνησα προετοιμασία (μέρα παρά μέρα έτρεχα 10 χιλιόμετρα) και έτρεξα τον 1ο μαραθώνιο σε 5 ώρες και 19 λεπτά".

-Σε πόσους μαραθώνιους έχετε τρέξει;
-"Μέχρι σήμερα έχω τρέξει 17 μαραθωνίους, με καλύτερο χρόνο 3΄36΄΄ στο μαραθώνιο του Λονδίνου το 1994.

-Κάθε τερματισμός τι σημαίνει για εσάς;
-"∆οξάζω το Θεό για το δώρο της υγείας, που είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή μας".

 –Τι σημαίνει ο αγώνας για την "Καρδιά του Παιδιού", τόσο για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες;

-"Σκοπός του αγώνα είναι να αποτελέσει πρότυπο για πολλούς, καθώς επίσης να συγκεντρωθεί ένα ποσό για την ενίσχυση του συλλόγου "Η Καρδιά του Παιδιού"".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ