Π. Καμμένος : Κατήγγειλε σχέδιο διάλυσης των ΑΝΕΛ

Petite Perle 300×250

«Ίσως παίρνω το λόγο για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ σε αυτή τη Βουλή. Ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση την διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως έκανε με το Ποτάμι. Δεν θα φιμωθούμε, δεν θα δεχθούμε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε την απαξίωση. Ήμασταν μαζί τέσσερα χρόνια και είμαστε περήφανοι» είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. 

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για αχαριστία από τον κ. Τσίπρα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Καμμένος είχε καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπογράψει μαζί με άλλους 100 βουλευτές την παραίτησή του από βουλευτής, «για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει έτοιμη την παραίτησή του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στην παρέμβασή του με αφορμή αναφορά του κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επέτρεψαν να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ τον Ιούλιο, δήλωσε ότι «στην πρόταση μομφής του Ιουλίου, οι ΑΝΕΛ είχαμε επτά ψήφους. Η πρόταση μομφής πήρε 127 ψήφους, συνεπώς δεν είχαμε τις ψήφους για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε σε δημοσιογράφο ότι κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος νοείται μόνο, όταν αυτή αποτελείται από πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί μ' αυτό το κόμμα. «Δεν πειράζει, όμως, έτσι θα καταλάβουν οριστικά κάποιοι ότι δεν παίξαμε εμείς κανένα παιχνίδι με το Σκοπιανό» υπογράμμισε.

«Όταν εισαγγελείς παραιτούνται από την Βιέννη και οι σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές άστο αυτό για παρακάτω, τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς» είπε ακόμη, αφήνοντας νέα υπονοούμενα για την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος συνέχισε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για τον υπουργικό θώκο που διατηρεί στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, μόλις παραιτηθεί. «Τώρα εξηγείται γιατί γίνεται ο κ. Κουίκ υπουργός, γιατί όταν ο κ. Παπαχριστόπουλός παραιτηθεί, θα τον αντικαταστήσει, προκειμένου να φύγει από την ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ, οφείλω να πω ότι δεν το περίμενα από σας»

Ωστόσο, ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθεί αυτό το σενάριο, εφόσον ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ, επιστρέψει στο κόμμα. «Αν δεν έρθει ο κ. Νικολόπουλος στους Ανεξάρτητους Ελληνες, χάνουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Βουλή. Αν φύγουμε έτσι, θα καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι εμείς δεν παίξαμε ένα παιχνίδι με το Σκοπιανό και το όνομα της Μακεδονίας δεν κάναμε καμιά συναλλαγή».

Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς τον ρώτησε πως γίνεται αυτό και αν κάτι τέτοιο ισχύει και ο κ. Καμμένος απάντησε: «Ισχύει με το άρθρο 15 παράγραφος 3, κύριε πρωθυπουργέ».

«Έξι Εφιάλτες χρειάζεται ο κ. Τσίπρας και τους έχει βρει. Έξι, ίσως να έχει βρει και παραπάνω. Θα μιλάνε οι Έλληνες για τη μαύρη νύχτα, για προδοσία ιστορίας αιώνων. Πολιτισμός δεν είναι να κόβεις ένα κομμάτι της χώρας σου και να τα πουλάς. Τα Ελγίνεια σου θυμίζουν κάτι φίλε Αλέξη; Αυτά μας τα άρπαξαν οι ξένοι» είπε, απευθυνόμενος στον μέχρι χθες συβερνητικό του εταίρο. Παράλληλα, «κάρφωσε» την Έλενα Κουντουρά ότι άλλα έλεγε πριν από τέσσερις μήνες και άλλα λέει σήμερα.

«Όσοι θα ψηφίσετε αυτή τη Σύμβαση, μετατρέπετε τους Μακεδόνες σε μειονότητα των Σλάβων, διαχωρίζετε τους Έλληνες σε βόρειους και νότιους. Ο Ζάεφ, ο Ντιμιτρόφ σας εκθέτουν κάθε μέρα, παραβιάζοντας καθημερινά την Συμφωνία. Κι εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι τον κατήφορό σας, παραχωρώντας την Μακεδονία στους Σλάβους» συνέχισε ο κ. Καμμένος, ενώ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Νίκου Βούτση: «Έφτασε ο πρόεδρος της Βουλής, από τους κύριους εμπνευστές της Συμφωνίας και της διάλυσης των μικρών κομμάτων, να παραληρεί προσβάλλοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσβάλλοντας τον ελληνικό λαό. Κύριε Βούτση, πολιτισμό δεν παράγει το χωράφι, τα εδάφη που λέτε. Πολιτισμό παράγουν οι άνθρωποι. Μήπως δεν ζείτε στην Ελλάδα;».

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε: «Αγαπητοί φίλοι, αυτοί θα έχουν το όνομα και εμείς το παρατσούκλι. Εκεί θα μας καταντήσετε. Θα κριθούμε όλοι. Αλλά περισσότερο οι έξι Εφιάλτες. Καλούμαστε να κυρώσουμε μία συμφωνία, που αυτό που κάνει είναι να μετατοπίσει το πρόβλημα στο εσωτερικό της πατρίδας μας». 

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι συμφωνεί με όσα άκουσε από το βήμα της Βουλής από τον Αντώνη Σαμαρά. «Οι μόνοι που βρισκόμαστε απέναντι σ' αυτό το σύστημα είμαστε οι ΑΝΕΛ. Όλοι οι άλλοι έχετε παρασυρθεί από τα συστήματα εξουσίας. Άκουσα τον Αντώνη Σαμαρά από αυτό το βήμα, που τον θεωρώ υπεύθυνο για τη διάλυση της ΝΔ, όταν την μετέτρεψε σε υπερασπιστή του ΠΑΣΟΚ, που διέλυσε τις τράπεζες με τον Βενιζέλο. Ο Αντώνης Σαμαράς εδώ επάνω ηγήθηκε μίας ομάδας βουλευτών και είπε το ακριβώς αντίθετο με την ηγεσία της ΝΔ. Κάτι που πιστεύουμε και εμείς, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι η ελληνική» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Πώς μπορεί να διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Σήμερα το κόμμα του Πάνου Καμμένου διαθέτει έξι βουλευτές, εκ των οποίων όμως ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος τελεί υπό καθεστώς διαγραφής, καθώς αναμένεται να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και αν παραδώσει την έδρα του, θα τον αναπληρώσει ο κ. Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ.

Υπο αυτά τα δεδομένα, τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό οι ΑΝΕΛ να μείνουν με πέντε βουλευτές. Οι τέσσερις που παραμένουν στο πλευρό του προέδρου τους και ο Αριστείδης Φωκάς, που έχει εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων και πήγε ως μεταγραφή στους ΑΝΕΛ.

Ο Κανονισμός ωστόσο της Βουλής στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρει: «O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Η αυστηρή ερμηνεία του Κανονισμού οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι ΑΝΕΛ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο διάλυσης, εκτός εάν τις επόμενες ώρες επιστρέψει στο κόμμα κάποιος εκ των Νίκου Νικολόπουλου, Δημήτρη Καμμένου και Γιώργου Λαζαρίδη, που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί κατά το παρελθόν. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι δύο πρώτοι ήδη το έχουν απορρίψει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ