Πάσχει η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Petite Perle 300×250

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας για τα χρόνια προβλήματα της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα χρόνια προβλήματα της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Η Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη εξυπηρετώντας τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με πληθυσμό 400.000 κατοίκων (60% του πληθυσμού του νησιού), αριθμός που πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού αλλά και της αύξησης των υποτροπών στους ασθενείς με χρόνιες ψυχικές νόσους.

Η κλινική πέρα από τις εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες ψυχιατρικών περιστατικών, φιλοξενεί επίσης χρόνιους ασθενείς λόγω έλλειψης δομών χρόνιας φιλοξενίας, εξυπηρετεί την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για απεξάρτηση ατόμων από αλκοόλ και ουσίες, αφού δεν υπάρχει κλινική αποτοξίνωσης στην Κρήτη ενώ επιβαρύνεται και με κοινωνικά περιστατικά (πχ άστεγους) λόγω απουσίας αντίστοιχων δομών στην κοινότητα.

Στο δυναμικό της, εκτός από το τμήμα οξέων περιστατικών και το τμήμα της βραχείας νοσηλείας, έχει αυτή τη στιγμή Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής υγείας που εξυπηρετεί την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, εξωτερικά ιατρεία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, υπηρεσίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας και νευροψυχο­λογικό ιατρείο.

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας αλλά και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει αφήσει εδώ και χρόνια την Ψυχιατρική κλινική υποστελεχωμένη σε προσωπικό και με ελάχιστες δομές, αναντίστοιχες των αναγκών ενώ οι χώροι της κλινικής δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τον όγκο των ασθενών.

Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις στη Διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση στην κλινική, δυστυχώς παραμένει η ίδια, καθώς ουσιαστικές λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα δεν έχουν δοθεί και μάλιστα παρουσιάζονται ως ευεργετή­ματα της διοίκησης τα μερεμέτια και τα προσωρινά μπαλώματα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Άμεσα να προσληφτεί μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για 24ωρα κάλυψη της κλινική καθώς και να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η μελέτης της επέκτασης της μονάδας των οξέων της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης Γιώργος Λαμπρούλης Σταύρος Τάσσος

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ