Ο νέος διχασμός

Petite Perle 300×250

Ανακοίνωση του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προειδοποίησε τον Ιούνιο και το επανέλαβε λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πως οφείλουν όλοι να διαφυλάξουν τη συνοχή και την ειρήνη. Να μην οδηγήσουν το λαό σε ένα νέο διχασμό. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος – αλλά και δημοσιογράφοι -, επέλεξαν να διαβάσουν ό,τι άλλο ήθελαν στις παρεμβάσεις Παπανδρέου πλην όσων πραγματικά έλεγε, αναλόγως σκοπιμοτήτων και μικροκομματικής σπέκουλας – ό,τι βόλευε τον καθένα, αναλόγως του σεναρίου που υπηρετούσε. 

Ουδείς αντιστάθηκε στον πειρασμό να «αξιοποιήσει» τη συμφωνία υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης αλλότριων στοχεύσεων, ακόμη και ανεξάρτητα από το τι πραγματικά πίστευε για αυτήν ή και να αναλύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με όρους «προδοτών και μειοδοτών». 

Σε μία χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση για δέκα και πλέον χρόνια, τέτοιες πρακτικές αποτελούν φλόγα σε πυριτιδαποθήκη. Τα σοβαρότατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, όπως οι επιθέσεις στη βάση της συγγένειας και δη εντός οικογένειας με διαφορετικές απόψεις, επαληθεύουν τους φόβους μας με το χειρότερο τρόπο.

Κόμματα και πολιτικοί πρώτοι, οφείλουν ΤΩΡΑ να κάνουν ένα βήμα πίσω, βάζοντας τέλος στις υπερβολές και τις ακραίες αξιολογικές κρίσεις – να δώσουν τον τόνο και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναλάβουν τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες εναντίον του διχασμού και της βίας, τονίζοντας πως η πολιτική διαφωνία πρέπει να εκφράζεται χωρίς να δημιουργεί εχθρούς, με όρους εμφυλίου.

Η ενότητα του Ελληνισμού, δεν είναι μια φράση για τις επετείους και τις εκδηλώσεις, αλλά πρέπει λόγω και έργω να εμπεδώνεται καθημερινά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ