Γέφυρα πολιτισμού από το Μαλεβίζι μέχρι την Πόλη

Petite Perle 300×250

Άρθρο του Αστρινού Τσουτσουδάκη,
καθηγητή Φυσικής Λυκείου Γαζίου

Του Όσοι βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού 10ήμερου που οργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου, σίγουρα μαγεύτηκαν από τη συναυλία της νεοσύστατης χορωδίας ενηλίκων, μια συναυλία που αποτέλεσε την αφορμή να πλαισιωθεί με ακόμα περισσότερες υπέροχες φωνές που γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι σε κάθε πρόβα.

Και αυτή η δυναμική που αναπτύχθηκε δεν μπορούσε να μείνει για πολύ στα στενά όρια του Δήμου αφού μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης, η χορωδία παρευρέθηκε στην 3η ετήσια συνάντηση στο χώρο που γέννησε τον πολιτισμό, στον πολυχώρο τέχνης και σκέψης "το σπίτι του Χατζηδάκι" όπου και τιμήθηκε για τη συνεισφορά της.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από ανθρώπους του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού, που μόνο καλά λόγια είχαν να πουν, η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην λαογραφία της περιόδου του δωδεκαημέρου, μιας περιόδου με τεράστια σημασία στη ζωή του ευσεβή λαού των Ελλήνων, που άρχιζε την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων και τελείωνε την παραμονή των Θεοφανείων.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης και οι χορωδίες "Αναπνοή" του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ηρακλείου Κρήτης (με χοράρχη την κ. Εύα Θανάση), η μικτή χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Ηρακλείου "Άγιος Πολύκαρπος" με τη Δημοτική Χορωδία του Δήμου Μαλεβιζίου (στις οποίες χοράρχης είναι η κ. Εύα Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη), η μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης Θεσσαλονίκης, η Χορωδία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πανοράματος Δράμας και η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού στη συνέχεια η Χορωδία Ενηλίκων του Δήμου μας θα εμφανιστεί στις αρχές Μαρτίου στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", στα πλαίσια μουσικού αφιερώματος στη γυναίκα με μια συλλογή από τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, μια ηθοποιός που έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών βραβείων και που παραμένει διαχρονικά μια αδιαμφισβήτητα παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα προετοιμάζεται εντατικά για την καλοκαιρινή της συναυλία στο αμφιθέατρο πίσω από το Δημαρχείο του Δήμου Μαλεβιζίου με τραγούδια από τον παλιό αγαπημένο ελληνικό κινηματογράφο. Για μια από τις σημαντικότερες φετινές εκδηλώσεις, η χοράρχης κ. Εύα Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη καθώς και η υπεύθυνη των χορωδιών του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Άννα Φραντζεσκάκη αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά την τιμητική πρόσκληση του Δήμου Kadikoy της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να συμπράξει με την εκεί Νεανική Χορωδία και εκλεκτούς Τούρκους σολίστ κατά τη διάρκεια του τριημέρου της διπλής μας Εθνικής Γιορτής της 25ης Μαρτίου.

Στην μετακίνηση προς τη σπουδαιότερη από τις αλησμόνητες χαμένες μας Πατρίδες, θα συμμετέχουν επίσης οι χορωδίες : "Αναπνοή" του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και η χορωδία του πατέρα Κωνσταντίνου Πιτσικάκη, η μικτή χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Ηρακλείου "Άγιος Πολύκαρπος" και το μουσικό σύνολο Θύραθεν Vocal από τον Κρουσώνα Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ