Εκδήλωση από το Κίνημα Αλλαγής για αγρότες και κτηνοτρόφους

Petite Perle 300×250

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Φαιστού

Ύστερα από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η δυσαρέσκεια των αγροτών είναι ορατή παντού από την Κρήτη έως τον Έβρο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των αγροτών και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας, η καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και η έλλειψη κανόνων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει αρνητικό οικονομικό περιβάλλον για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Στην Κρήτη, τα προβλήματα αυτά είναι εντονότερα, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει εφόδια και προϊόντα και θα συνεχίσει να πλήττεται η αγροτική παραγωγή, αφού η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει το νησί στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Επιπλέον, δεν προχωρούν τα αναγκαία έργα και οι διασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι λιμνάζουν ή διατίθενται αλλού, όπως η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού για την ενίσχυση του φράγματος Φανερωμένης, αλλά και η ολοκλήρωση των έργων του φράγματος Πλακιώτισσας, που δε φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η αξιοποίηση των 6 δις ευρώ του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καρκινοβατεί, δεν προχωρούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα για τη μείωση του κόστους της άρδευσης, δεν υπάρχει σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης και των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία δικτύων εμπορίας των προϊόντων, την προστασία από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τους γεωργικούς συμβούλους.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση.

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από διάφορα ζημιογόνα αίτια οι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι μεγάλες.

Στην αγορά υπάρχει ασυδοσία, η κυβέρνηση αδυνατεί να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πάταξη των ελληνοποιήσεων με συνέπεια να πλήττονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και να μην προστατεύονται οι καταναλωτές.

Η αύξηση των ελληνοποιήσεων στο γάλα, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των τιμών του γάλακτος.

Αλλά και το ελαιόλαδο απαξιώνεται και οδηγείται στα αζήτητα και οι τιμές του ήταν εξευτελιστικές.

Με την επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΓΑ ως χωριστό ασφαλιστικό ταμείο των αγροτών οι αγρότες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές οικογένειες, ιδιαίτερα σε αυτές των ορεινών περιοχών όπου η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ μεγάλη.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και μέτρα αναστροφής της καταστροφικής πορείας, με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

     Οι μεγάλες προτεραιότητες για τη Δημοκρατική Παράταξη είναι:

  • Η μείωση των επιβαρύνσεων των αγροτών από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές
  • Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής,
  • Η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων
  • Η στήριξη των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών
  • Η βελτίωση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ
  • Η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων
  • Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού

Για όλα αυτά τα θέματα το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Με την εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στο Δημαρχείο Φαιστού, στην αίθουσα του Πολύκεντρου στις 6:00 το απόγευμα, δίνεται η ευκαιρία αυτές οι προτάσεις να αναλυθούν και  να συζητηθούν και με τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν:

  • Μενέλαος Γαρδικιώτης, Γραμματέας Τομέα Πρωτογενούς Παραγωγής Κινήματος Αλλαγής
  • Βασίλης Έξαρχος, Δ/ντης Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Πρόεδρος ΕΛΓΑ
  • Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

Κατά την διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης θα παρουσιαστούν οι βασικές θέσεις του Προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, που έχουν ενταχθεί στο «Σχέδιο Ελλάδα», για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο του Νομού μας σε ανοιχτό διάλογο, για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσώρευσε η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ζωντάνεμα της υπαίθρου.

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή

ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Γραμματέας

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ