«Οδικός πολιτισμός, από την θεωρία στην πράξη»

Petite Perle 300×250

Νέες δράσεις από την ΟΑΣΗ με αφορμή τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τροχαίων

H εθελοντική ομάδα ΟΑΣΗ (Εθελοντική Ομάδα Στήριξης Ανηλίκων) ιδρύθηκε το 2003 και έχει ως στόχο τη στήριξη, τη φροντίδα και την προστασία των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, ως επίσης και την ευαισθητοποίηση-αφύπνιση της ευρύτερης κοινότητας με την συνεργασία φορέων και ιδιωτών-εθελοντών.

Οι άνθρωποι της ομάδας της Όασης είναι γνωστοί στο Ηράκλειο, καθώς ζουν και ασκούν τα επαγγέλματα τους στην πόλη. Στην Όαση είναι εθελοντές αλλά αν δει κανείς πιο προσεκτικά  τη σύνθεση της ομάδας θα διαπιστώσει ότι ασκούν ή σπουδάζουν επαγγέλματα που έχουν είτε άμεση είτε έμμεση σχέση με το παιδί και την οικογένεια. 

Σε επιστολή της προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Ταξίαρχο κ. Ιωσήφ Κανακουσάκη αναφέρουν:

Τα νέα κοινωνικά δεδομένα που αφορούν στην οικονομική κρίση, στην έλευση και εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας αλλά και στην ανάπτυξη και λειτουργία πλέον ικανού αριθμού οργανισμών και εθελοντικών ομάδων στην Ελλάδα, μας ώθησαν να προσανατολιστούμε σε ένα νέο ξεκίνημα με ειδικότερες δράσεις για να στηρίξουμε τα παιδιά, με την Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου, την ΟΑΣΗ. Με άξονα την αλληλεγγύη, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή, την κοινωνική ένταξη, την δημιουργία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τέλος την ενίσχυση του αισθήματος αυτοπροστασίας και αυτενέργειας των ίδιων των παιδιών, ευελπιστούμε, σύντομα, η ΟΑΣΗ να γίνει πυρήνας εθελοντισμού!

Με αφορμή τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας παρά τον «βομβαρδισμό» με καμπάνιες, συνέδρια, σεμινάρια ανηλίκων και ενηλίκων, ιδιαίτερα στην Κρήτη, η έκθεση του παιδιού σε κίνδυνο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πιστεύοντας ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση, δεν είναι μόνο η θεωρία στα θρανία και στις συσκέψεις, ούτε και η εικονική πραγματικότητα, όπως αυτή παρουσιάζεται σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής ή άλλους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, όπου, ναι μεν είναι σημαντική η προσπάθεια για την εκμάθηση και ενημέρωση των παιδιών, όμως η συστηματική εκπαίδευση των νέων από την μαθητική ηλικία με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, δίνει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνεται στον δρόμο, εκεί ακριβώς που συναντάται το πρόβλημα.

Κυρίως όμως, δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να εκφραστούν για το σοβαρό αυτό θέμα και να μας «μιλήσουν» αυτά τα ίδια, παίρνοντας στα χέρια τους την ευθύνη.

Με δεδομένη την σπουδαιότητα του θέματος η ΟΑΣΗ, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες και την συμμετοχή των δασκάλων – μαθητών – γονέων, υλοποιεί το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Οδικός Πολιτισμός, από την θεωρία στην πράξη».

Η δράση αυτή χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Α. Συνάντηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών και εν συνεχεία των μαθητών που θα πάρουν μέρος στο πείραμα από μέλη της ομάδας μας. Περιγραφή της δράσης με τους μαθητές να προετοιμάζονται δημιουργώντας σήματα STOP, μηνύματα για οδηγούς και πεζούς, είτε με τη μορφή συμβουλών, παρατηρήσεων ή ακόμα και εικονικών παραβάσεων. Ορισμός ημερομηνίας πραγματοποίησης του προγράμματος.

Β. Πραγματοποίηση του προγράμματος. Διαχωρισμός των μαθητών σε τρεις ομάδες, με τους μαθητές να αναλαμβάνουν ρόλους παρατηρητών, πεζών και τροχονόμων, ούτως ώστε με διαδραστικό τρόπο να εκπαιδεύονται στους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συμβάλλουμε στην διαμόρφωση του οδικού πολιτισμού. 

Γ. Αποτίμηση της δραστηριότητας από όλες τις πλευρές, ΟΑΣΗ, μαθητική κοινότητα, Τροχαία. Σύνταξη έκθεσης ενημέρωσης των αρχών για τις διαπιστώσεις των παιδιών και τις παρεμβάσεις που καλούνται να κάνουν.

Ως ξεκίνημα της καμπάνιας αυτής, η «ΟΑΣΗ» σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, υλοποίησε το πρώτο αυτό κοινωνικό πείραμα την 14.6.2016 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 – 12:30 π.μ. στην περιοχή Μποδοσάκειου, Αγία Τριάδα (έξωθεν του σχολικού συγκροτήματος), με την συμμετοχή δασκάλων, μαθητών, γονέων και στελεχών του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, με απόλυτη επιτυχία.

Συνεχίστηκε με το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στη Φορτέτσα την 7.6.2018 και αυτή τη φορά προγραμματίζεται, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) του Δήμου Ηρακλείου, σε τρεις από τις κοινότητες μεταναστών (Ρωσόφωνων, Αλβανών και Ρώσων Πατριωτών), στα σχολεία που μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, ήτοι 17ο ΔΣ, 25ο ΔΣ και 12ο ΔΣ Ηρακλείου.

Στα πλαίσιο της βιωματικής αυτής δραστηριότητας, κρίνεται απαραίτητη και πάλι η παρουσία και η συμβολή στελεχών του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, ως ειδικών στα θέματα οδικής ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας, με την παράκληση να μας ενημερώσετε για την συμμετοχή σας, στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • 17ο ΔΣ Ηρακλείου (Κνωσού 1) το Σάββατο 9.2.2019 από τις ώρες 11:00 έως 12:00. Ώρα προσέλευσης στο σημείο συνάντησης 10:30.
  • 25ο ΔΣ Ηρακλείου (Διονυσίου Φραγκιαδάκη 3) το Σάββατο 23.2.2019 από τις ώρες 11:00 έως 12:00. Ώρα προσέλευσης στο σημείο συνάντησης 10:30.
  • 12ο ΔΣ Ηρακλείου (Κράπης 4) το Σάββατο 2.3.2019 από τις ώρες 17:00 έως 18:00. Ώρα προσέλευσης στο σημείο συνάντησης 16:30.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ