Ξεμείναμε από εμβόλια

Petite Perle 300×250

Πανικόβλητοι γονείς σπεύδουν στα φαρμακεία για αντιϊκά εμβόλια

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε γονείς και ηλικιωμένους που «τρέχουν» πανικόβλητοι στα τοπικά φαρμακεία του δήμου Μαλεβιζίου με το ερώτημα αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το θάνατο της μικρής Χαράς που προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1, γονείς από το Μαλεβίζι έχουν «σπάσει» τα τηλέφωνα των φαρμακείων για να ενημερωθούν αν και πότε θα παραλάβουν τα αντιϊκα εμβόλια.

Φαρμακοποιός της περιοχής  δήλωσε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ότι «δεν υπάρχουν εμβόλια πουθενά σε όλη την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «επίσημη ανακοίνωση θα έχουμε από Δευτέρα για το αν παραλάβουμε».

Πάντως, οι γονείς στο άκουσμα του θανάτου της 5χρονης, ζητούσαν αρχικά το εμβόλιο µηνιγγιτιδόκοκκου, το οποίο επίσης δεν υπάρχει.

«Ο  εμβολιασμός γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και τα φαρμακεία παραλαμβάνουν τα εμβόλια κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ο προγραμματισμός για τη γρίπη δεν πρέπει να γίνεται την τελευταία στιγμή», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ωστόσο, θερίζει ο επιθετικός ιός της γρίπης τύπου Α, Η1Ν1, καθώς 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη την Ελλάδα, με 4 από αυτούς να είναι από την Κρήτη.

Τι να προσέχουν οι γονείς
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί και έχει δύσπνοια. Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς και να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό ή στο εφημερεύων νοσοκομείο.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

·  Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

·  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

·  Μεταμόσχευση οργάνων

·  Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

·  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

·  Χρόνια νεφροπάθεια

·  Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

· 4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ