Ηλίας Λυγερός: Η αλήθεια μέσα από τους αριθμούς και όχι τις εξαγγελίες


Οι Δημότες πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, που προσπαθούν να δουν απολογιστικά το έργο της Δημοτικής Αρχής. Για να μπορεί κάποιος να κρίνει όμως πρέπει να γνωρίζει τα δεδομένα που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει τι έγινε και τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου για το 2018. Εκεί αποτυπώνονται σε νούμερα το πώς λειτούργησε η Δημοτική Αρχή του κ. Λαμπρινού, η οποία δυστυχώς για άλλη μία χρονιά θα αναζητήσει δικαιολογίες για να εξηγήσει το γιατί ενώ είχε δεν έκανε. Κάθε τι όμως που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση και τα αίτια είναι βαθύτερα.

Οι «Ενεργοί Πολίτες» με συνεχείς παρεμβάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνουν ότι ο Δήμος είχε και έχει τεράστιες ανάγκες έργων, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός της «Δύναμης Πολιτών» που διακυβερνά το Δήμο Ηρακλείου. Ο Δημότης πρέπει να μάθει ότι το ταμείο του Δήμου έχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 53 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 2018 τα έσοδα που είχε ο Δήμος, σε σχέση με τις δαπάνες, ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

Και επειδή τα νούμερα μερικές φορές μπερδεύουν, με απλά λόγια, το πλεόνασμα αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είχαν ακόμα προκηρυχθεί 7 επιπλέον παιδικοί σταθμοί, σαν αυτό που θα κατασκευαστεί στην οδό Δρακάκη, ή να έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλειστό κολυμβητήριο ή 5 έργα σαν αυτό της Λεωφόρου Δικαιοσύνης. Όλα αυτά μόνο με το περίσσευμα του 2018.

Αλλά για να καταλάβει ακόμα καλύτερα ο δημότης για τι ποσό μιλάμε, πρέπει να το συγκρίνει με το πόσες είναι οι συνολικές δαπάνες του Δήμου Ηρακλείου για το 2018 (περίπου 69 εκατομμύρια €). Δηλαδή το πλεόνασμα που παρουσιάζει η λειτουργία του Δήμου την περυσινή χρονιά, ξεπέρασε το 11% και δεν είναι το «πρωτογενές» (όρος που ακούμε συχνά για την κεντρική κυβέρνηση), είναι το συνολικό, γιατί εμπεριέχεται και η εξυπηρέτηση των δανείων.

Το εύλογο ερώτημα είναι ανάγκες δεν υπάρχουν; Όταν το ταμείο δεν είναι μείον τι εμπόδια υπάρχουν; Και καλά μία χρονιά να δικαιολογήσει κάποιος εμπόδια, άντε δύο. Από το 2015 έως το 2018 το ταμείο από τα 26 εκατομμύρια αυξήθηκε στα 53 εκατομμύρια. Αντίστοιχα οι δαπάνες μειώθηκαν από τα 84  εκατομμύρια (το 2015) στα 69 εκατομμύρια (το 2018).

Και σε επιμέρους κατηγορίες να το δει κανείς τα νούμερα, δυστυχώς, είναι απογοητευτικά. Ένα στοιχείο μόνο θα τεθεί υπόψη, το οποίο όμως αποτυπώνει το όραμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής: Οι δαπάνες για μελέτες που έγιναν το 2018, είναι περίπου 250.000 €, και οι μελέτες που υλοποιήθηκαν ήταν μόλις 8, όταν στον προϋπολογισμό υπήρχαν τουλάχιστον άλλες 100. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να είχαν πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Διότι πρέπει να τονιστεί ότι χωρίς  μελέτες δεν μπορούν να δημοπρατηθούν έργα.

Ο όρος «ωρίμανση έργων» που είναι προαπαιτούμενο για τη δημοπράτηση τους και την ένταξη τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει ως βασικό κριτήριο την ύπαρξη μελετών και αδειοδοτήσεων.

Τα συνολικά έσοδα από την άλλη μεριά φέτος αυξήθηκαν κατά 1.5 εκατομμύριο. Εκεί για άλλη μία χρονιά δεν υπήρξαν εμπόδια. Οι εισπράξεις βαίνουν καλώς. Αλλά τι είναι τελικά οι εισπράξεις; Πέρα από τη μισθοδοσία, τα επιδόματα, και τα έργα ΕΣΠΑ (που έχουν υποβληθεί και έχουν εγκριθεί), είναι χρήματα που προέρχονται από την κεντρική κυβέρνηση. Το υπόλοιπο μέρος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προέρχεται άμεσα από τον Δημότη.

Τι θα περίμενε λοιπόν ο Ηρακλειώτης από τη Δημοτική Αρχή; Να του επιστρέψει αυτά τα ποσά ανταποδοτικά με έργα και δομές για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της διαβίωσης του, αλλά και να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του τόπου. Τέτοιες πολιτικές διευκολύνουν και προσελκύουν νέες επενδύσεις, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των δημοτών,κι όχι αυτές που βλέπουμε να εφαρμόζονται.

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Κάποιοι θεωρούν την επίτευξη έργου ως μαραθώνιο, εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να είναι κούρσα της μίας ανάσας και αυτό είναι το ζητούμενο για τους δημότες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ