Κλίμα πόλωσης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Petite Perle 300×250

Ο Συνταγματικός νομοθέτης θέτει ως βασική προϋπόθεση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος το κλίμα συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης.

Ομως το πολωτικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απειλεί να τινάξει στον αέρα αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Από την πρώτη κι ολας ημέρα των εργασιών στην Ολομέλεια φάνηκε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν ακόμα και στα άρθρα που συμφωνούν ότι χρίζουν αναθεώρησης. Η διάλυση της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η δεσμευτικότητα της παρούσας Βουλης αποτελούν τα δυο βασικά «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται το άρθρο 32 που προβλέπει την αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας απο την διάλυση της Βουλής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ειναι να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές αποβούν άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Η πρόταση της ΝΔ ειναι να μην διαλύεται η Βουλή και στην τρίτη κατά σειρά επαναληπτική ψηφοφορία να απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τις προηγούμενες ημέρες απο την ΝΔ άφηναν να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την Βουλη και θα αλλάξουν στην συνέχεια το περιεχόμενο της. Υπό το δεδομένο ότι η παρούσα Βουλη ειναι προτείνουσα ( προετεινει τα άρθρα προς αναθεώρηση) και η επόμενη ειναι αναθεωρητική ( αναθεωρεί το περιεχόμενο τους), η αξιωματική αντιπολίτευση στόχευε να υπερψηφιστεί στην παρούσα φάση το άρθρο 32, απο 180 βουλευτες ώστε στην επόμενη φάση να απαιτούνται 151 βουλευτες για την αναθεώρηση του.

Οταν χθες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιωργος Κατρουγκαλος κλήθηκε να σχολιάσει αυτο το σενάριο, είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία αν αναγκαστεί θα κάνει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε» πυροδοτώντας νέα σενάρια. Σύμφωνα, με αυτο το σενάριο οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπλόκαραν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, κατ εντολή, περίπου 80 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ θα απουσίαζαν μαζικά κατα την διάρκεια της ψηφοφορίας έτσι ώστε το άρθρο 32 ακόμα και με την στήριξη της ΝΔ να μην καταφέρει να συγκεντρώσει σε αυτή την φάση πάνω απο 151 βουλευτες. Στην συνέχεια βέβαια ο Γιώργος Κατρουγκαλος διέψευσε το εν λόγω σενάριο αποδίδοντας το σε fake news. Ωστόσο, η δηλωση το Σταύρου Κοντονή πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται απο την Βουλή κι όχι απο τον λαό, που αποτελεί θέση της ΝΔ προκάλεσε αίσθηση.

Ένα άλλο «αγκάθι» στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση ειναι αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο των άρθρων που θα τεθούν προς Αναθεώρηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει στην άποψη πως η «κατεύθυνση» των άρθρων που θα τεθούν προς αναθεώρηση πρέπει να δωθεί τώρα ώστε η επόμενη Βουλη που θα αναθεωρήσει να συμπεριλάβει το πνεύμα του νομοθέτη. Αντίθετα, απο την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως υποχρέωση της παρούσας Βουλής ειναι να προτείνει μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή κι όχι το περιεχόμενο τους.

Επι του θέματος τοποθετήθηκε χθες απο το βήμα ο Σταύρος Κοντονής λέγοντας πως ούτε η άποψη πως η παρούσα Βουλη ειναι δεσμευτική ειναι ορθή αλλά ούτε η άποψη ότι η παρούσα Βουλη προτείνει μόνον τα άρθρα.

Το θέμα της δεσμευτικότητας αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην σημερινή συνεδρίαση καθώς θα τοποθετούν επ αυτού οι γενικοί εισηγητές όλων των κομμάτων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ