Οικογενειακό επίδομα: Tον Μάρτιο η πρώτη πληρωμή

Petite Perle 300×250

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η εφαρμογή για τις αιτήσεις  

Περισσότερα από 900.000 νοικοκυριά με ένα παιδί και πάνω θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα τα οικογενειακά επιδόματα του 2019 με βασικά κριτήρια το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή Α21 προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για να λάβουν μέσα στο 2019 τα οικογενειακά επιδόματα.

Ειδικά για την 1η δόση που αναμένεται να πληρωθεί 26-27 Μαρτίου δεν απαιτείται να υποβληθεί η νέα αίτηση, καθώς ο φορέας που τα χορηγεί (ΟΠΕΚΑ) έχει τα περυσινά στοιχεία και σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Ωστόσο με το που θα ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή Α21 θα πρέπει το σύνολο των ενδιαφερομένων να συμπληρώσουν από την αρχή τους σχετικούς κωδικούς.

Η διαδικασία ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί μόλις υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις ώστε να είναι πλήρως επικαιροποιημένα όλα τα στοιχεία του νοικοκυριού και να λάβουν οι δικαιούχοι το ακριβές ποσό που τους αναλογεί. Αν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος, εμφανίζονται όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ελέγχει τα στοιχεία, στη συνέχεια εισάγει ή μεταβάλλει στοιχεία, εφόσον απαιτείται, και ολοκληρώνει τη διαδικασία κάνοντας οριστικοποίηση της αίτησης.

Αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος τότε ο δικαιούχος γονέας θα πρέπει να συμπληρώσει τα γενικά στοιχεία της αίτησης (οικογενειακή κατάσταση, διαμονή), τα στοιχεία των γονέων και των εξαρτωμένων τέκνων (ΑΜΚΑ, αρ. οικογ. μερίδας, δημοτολόγιο κ.λπ.), τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα και φυσικά στο τέλος της διαδικασίας να οριστικοποιήσει την αίτηση.

Μέσα στο 2019 αναμένεται συνολικά να γίνουν 6 πληρωμές με την πρώτη να αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και τις επόμενες 5 να αφορούν τα αντίστοιχα δίμηνα.

Για την πρώτη δόση εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 195.500.000 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού α' διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Οι δόσεις του επιδόματος παιδιού μέσα στο 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι οι εξής: 1η δόση τέλη Μαρτίου, 2η δόση τέλη Μαΐου, 3η δόση τέλη Ιουλίου, 4η δόση τέλη Σεπτεμβρίου, 5η δόση τέλη Νοεμβρίου και 6η (τελευταία) δόση τέλη Δεκεμβρίου

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ