Ο Μ. Κεφαλογιάννης για τον αποκλεισμό των Ελλήνων της Μ. Βρετανίας από τις Ευρωεκλογές

Petite Perle 300×250

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαική Επιτροπή θέτει το ζήτημα του αποκλεισμού από τις Ευρωεκλογές των Ελλήνων που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με πρόσχημα ένα ενδεχόμενο BREXIT, την ώρα που όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία απόφαση που υποκρύπτει σοβαρές μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά μπορεί να θεωρηθεί επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εξυπηρέτηση των εκλογέων που κατάγονται από αυτές συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν παρέχουν τη δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές.

Μόνο η ελληνική κυβέρνηση με πρόσχημα την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα λειτουργήσουν τμήματα για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν, δραστηριοποιούνται ή φοιτούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο μάλιστα καλεί τους 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου για να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν να μεταβούν σε γειτονικές χώρες(Γαλλία, Ιρλανδία) κ.λπ.

Η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «εκλέγειν» στις Ευρωεκλογές Έλληνες πολίτες μπορεί να θεωρηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση υποκρύπτει σκοπιμότητες. Επίσης, αν, για οποιοδήποτε λόγο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις Ευρωεκλογές τότε η στέρηση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τόπο κατοικίας τους θα είναι αναμφισβήτητα παράνομη ως αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ. Και, βεβαίως, μια τέτοιας έκτασης παράνομη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται καθόλου να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα και να οδηγήσει μέχρι και σε επανάληψή τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

–          Είναι σε γνώση της η ανωτέρω απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης;

–          Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές;»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ