Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και χιλιάδες κεραυνοί στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Απίστευτα είναι τα στοιχεία για την κακοκαιρία στην Κρήτη από 24 -26 Φεβρουαρίου που παρουσιάζει σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Με βάση αυτά μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων έπεσαν περισσότερο από 80.000.000 κυβικά μέτρα βροχής χωρίς να υπολογίζουμε τις ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο τμήμα του νομού Χανίων.

Σε διάγραμμα που δημιούργησαν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταγράφονται οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του, στην Ασή Γωνιά και στην περιοχή του Ασκύφου.

Από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα πως για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή.

Ενδεικτικά ύψη βροχής δίνει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου για συγκεκριμένους σταθμούς μέτρησης.

Η προβολή τους πάνω στο χάρτη, αναφέρει, επιτρέπει να διαπιστωθεί ο ρόλος της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές: Η πρώτη στα ανατολικά Λευκά Όρη, με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι 2 σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Ασή Γωνιά 558 χιλιοστά και Ασκύφου 596 χιλιοστά.

Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Επίσης συνολικά περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εκείνες τις ημέρες.



*Η φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο είναι του Άρη Μυριδάκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ