Σε επαγρύπνηση ο Δήμος για τα Λινοπεράματα

Petite Perle 300×250

Της Ελένης Βασιλάκη

Μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στους Ηρακλειώτες βουλευτές πως δεν θα γίνει μεταφορά αεροστροβίλων στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, με βάση την τροπολογία που ήλθε και ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή, καταλάγιασε ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει στο Δήμο Μαλεβιζίου οδηγώντας τον μάλιστα απόψε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην απόφαση που πάρθηκε στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του επισημαίνεται ωστόσο πως όλοι μαζί παραμένουν σε επαγρύπνηση και για μια ακόμα φορά με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουν πως δεν επιτρέπουν καμία απολύτως εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Τονίζουν δε, πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που θωρακίζουν και καλύπτουν τα όποια ενεργειακά κενά που θα δημιουργηθούν στο νησί, μεταξύ αυτών και η Κορακιά , το χαρακτηρισμένο ενεργειακό κέντρο που επίσης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία των βουλευτών της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, του ΚΚΕ Μανόλη Συντιχάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Νίκου Καλογερή, του Πέτρου Ινιωτάκη εκ μέρους της ΠΕΔ Κρήτης, του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Στρατάκη, του υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου Γιώργου Σισσαμάκη.

Στο ξεκίνημα της διαδικασία ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης περιέγραψε  στους δημοτικούς συμβούλους όλες τις κινήσεις που έκανε, από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που εμπεριείχε μια δεύτερη τροπολογία η οποία και προβλέπει την ενίσχυση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, και χωρίς καν να χρειαστούν οικοδομικές άδειες.

Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την είδηση αυτή ήταν τόσο έντονη που χαριτολογώντας δήλωσε ο κ Μαμουλάκης ότι ήταν έτοιμος «τα καλάζνικοφ, που έχουμε, να καλέσω τους συναδέλφους να τα λαδώσουν».

Ο κ. Μαμουλάκης επικοινώνησε με όλους τους βουλευτές από το πρωί και διάβασε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τις απαντήσεις που του έστειλαν οι κύριοι Μιχελογιαννάκης, Αυγενάκης, Κεφαλογιάννης και Κεγκέρογλου, το περιεχόμενο των οποίων ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη βούληση του Μαλεβιζίου, όχι μόνο να μην εγκατασταθούν νέα μηχανήματα στα Λινοπεράματα αλλά να φύγει ο σταθμός από το σημείο και να συμπαρασύρει μαζί του και όλες τις ρυπογόνες μονάδες της περιοχής.

Ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης του απέστειλε και τμήμα του πρακτικού της Βουλής όπου ερωτάται ο κ Σταθάκης και απαντά «Η μεταφορά μικρών αεροστροβίλων ή μικρών σταθμών δεν θα γίνει στα Ελληνοπεράματα… Αφορά αποκλειστικά τα Χανιά και στον Αθερινόλακκο. Προβλέπεται εξάμηνη αδειοδότηση»

Ο κ Καλογερής ανέφερε πως έχουμε ένα κλειστό ενεργειακό σύστημα στην Κρήτη και οι ανάγκες του κάθε χρόνο αυξάνονται γι αυτό και πέρυσι τοποθετήθηκαν στον ΑΗΣ νέα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Ωστόσο εξέφρασε την θέση πως όλες οι οχλούσες μονάδες, και η ΔΕΗ μαζί, πρέπει να μεταφερθούν  από το Μαλεβίζι αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, επί της οποίας ήδη έχουν σε διαβούλευση τη ΜΠΕ.

Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαλβιζίου Μενέλεας Μποκέας τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο δε σηκώνει αντιπολίτευση. Όπως είπε ο Δήμος πρέπει να διαμορφώνει τις εξελίξεις και όχι να τις παρακολουθεί ενώ ζήτησε εγγράφως η Κυβέρνηση να δεσμευθεί πως δεν θα μεταφερθούν εδώ νέοι αεροστρόβιλοι. Παράλληλα έθεσε θέμα αντισταθμιστικών για την περιοχή για όσο διάστημα παραμείνει εδώ ο ΑΗΣ και μέχρι να γίνει η διασύνδεση.

Πρέπει, σημείωσε ο κ Μποκέας, από αύριο Περιφέρεια, βουλευτές και όλοι οι φορείς να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τυχόν μεταφορά μηχανημάτων στα Ληνοπεράματα, χωρίς καλάζνικοφ.

Ο κ Αυγενάκης στη δική του τοποθέτηση ανέφερε πως είναι αυτονόητη η δική του στήριξη στην προσπάθεια του Μαλεβιζίου να απομακρυνθεί ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και να μην ενισχυθεί με νέους αεροστροβίλους.

Ο κ Συντιχάκης εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς τα λεγόμενα Σταθάκη λέγοντας πως μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια ενώ μίλησε για ανταγωνιστικά συμφέροντα που πάνε πίσω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπαγορεύουν κινήσεις όπως αυτές της τροπολογίας για ενίσχυση των μονάδων παραγωγής ενέργειας της Κρήτης.

Από την αντιπολίτευση στο Δήμο Μαλεβιζίου ο Μανόλης Γενναράκης επέμεινε πως πρέπει να ζητηθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ αναφέροντας πως το ΦΕΚ που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση και ορίζει άλλη περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου για τη μεταφορά μονάδων ενέργειας είναι ένα ισχυρό χαρτί.

Ο κ Σισσαμάκης μετέφερε τη στήριξη του στο δήμο Μαλεβιζίου στο ζήτημα του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων θεωρώντας θετικό του ότι τελικά πάρθηκε πίσω η όποια σκέψη για ενίσχυση του.

Ο κ Ινιωτάκης εκτίμησε πως το θέμα θέλει μεγάλη προσοχή και συστράτευση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να φύγουν ευχαριστημένοι επειδή πήρε πίσω ο υπουργός τα περί Λινοπεραμάτων καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ευκαιριακές κι αν όλοι μαζί δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εξελίξεις θα είναι άσχημες.

Ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Χουστουλάκης στάθηκε στο ότι δεν γίνεται να ζητούν από τη μια να φύγουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και από την άλλη να ζητούν αντισταθμιστικά οφέλη ενώ έκανε λόγο για πολιτική ανοχής από μέρους του Δήμου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Ο Κώστας Τριγώνης επεσήμανε πως η σπουδή του κ Σταθάκη να καταθέσει νύχτα την τροπολογία αναστατώνοντας ολόκληρη την περιοχή έκανε καλό γιατί έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο εύκολα μέσα σε μια νύχτα μπορούν να ανατρέψουν αποφάσεις και σχεδιασμούς.

Ο Φίλιππος Σαββάκης χαρακτήρισε καιροσκοπικές αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ζήτησε να υπάρξει γραπτή δέσμευση για τα Λινοπεράματα.

Ο Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε κοντά σε όποια απόφαση παρθεί από το Δήμο προς το συμφέρον του τόπου.

Ο Χαράλαμπος Κουστογιάννης ζήτησε από το δήμαρχο και προσληφθεί ένα εξειδικευμένο στέλεχος που να παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να μην βρίσκονται ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων.

Ο Γιάννης Ντουλάκης καταλόγισε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση που τόσα χρόνια διαιωνίζουν μια κατάσταση αντί να επιλύσουν το πρόβλημα στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Λυδάκης σημείωσε πως η θέση της παράταξης του είναι ξεκάθαρη και είναι ενάντια στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και την ενίσχυση του.

Ο Γιώργος Αεράκης ζήτησε οι βουλευτές της Κρήτης να βοηθήσουν ώστε να αποσυρθεί η τροπολογία και να γίνει σεβαστός ο ενεργειακός σχεδιασμός στο νησί.

Η δήλωση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης:
«Η σημερινή ημέρα, έδειξε για μια ακόμα φορά ότι το Μαλεβίζι, η Κρήτη γενικότερα, είναι ενωμένη. Μας ικανοποίησε απόλυτα η άμεση αντίδραση όλων των εκπροσώπων του τόπου μας – και τους ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό – τονίζουμε όμως παράλληλα, το ότι δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς κάθε βήμα και προτείνουμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Λύσεις που επί της ουσίας λύνουν το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης. Μην ξεχνάμε ότι η Κορακιά βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και έχουμε καταφέρει τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Π.Ε.Δ. Κρήτης, να ενστερνιστούν και να υποστηρίξουν τις προτάσεις του Δήμου Μαλεβιζίου. Γι' αυτό και η θέση μας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη: Δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, δεδομένου των πολλών εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν. Και μόνο μας μέλημα, είναι το ιδανικότερο αύριο για το Μαλεβίζι και τους κατοίκους του».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ