Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τοποθέτηση νέων αεριοστροβίλων σε μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Κοινή δήλωση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης  και του Μ. Χουστουλάκη, δημοτικού συμβούλου Μαλεβιζίου για την τροπολογία της κυβέρνησης για την τοποθέτηση νέων αεριοστροβίλων σε μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη

Στα πλαίσια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου χθες Πέμπτη 7/3, με αφορμή την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και περιελάμβανε την τοποθέτηση νέων αεριοστροβίλων σε μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη οι Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και Μ. Χουστουλάκης, δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«Ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά την απομάκρυνση όλων των βιομηχανικών – λιμενικών εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα (Σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ, καυσίμων, τσιμέντων κα) ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν το ικανοποιεί αλλά με αυτήν την τροπολογία ενισχύει με νέους αεριοστροβίλους πιθανά τις εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων ή ενδεχόμενα τις εγκαταστάσεις της Ξυλοκαμάρας στα Χανιά.

Οι πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της παράδοσης της ενέργειας σε μονοπωλιακούς κολοσσούς (καλώδια, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υβριδικά κλπ) μας βρίσκουν αντίθετους καθώς έχουν   βαριές συνέπειες σε βάρος του λαού.  Συμφωνούμε στην επιλογή της Κορακιάς, μόνο ως προς τη θέση για τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της έλλειψης προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών που αφορούν την απόδοση για αναψυχή στο λαό όλης της παραλίας του κόλπου του Ηρακλείου, από Ηράκλειο, Αμουδάρας, Λινοπεράματα, ως και Παλιόκαστρο, με ελεύθερη πρόσβαση, και σήμερα καταλαμβάνονται από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Δίνοντας βάρος στο «πολύφερνο» καλώδιο διασύνδεσης, δεν έκαναν τίποτα για την μετεγκατάσταση αφήνοντας ταυτόχρονα την Κρήτη χωρίς επαρκή αποθέματα ενέργειας. Έτσι, όταν προέκυψε η καθυστέρηση στη διασύνδεση έσπευσαν να ενισχύσουν τη μονάδα με αεριογεννήτριες για καλυφθούν οι ανάγκες.

Καμία εμπιστοσύνη στη στάση των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ που καταψήφισαν την τροπολογία προτείνοντας όμως άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης των μονάδων. Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε αλλά υπογράμμισε πως υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Καμιά εμπιστοσύνη στις περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμφωνούν με την απομάκρυνση αλλά δεν έκαναν τίποτα για να πιέσουν την κυβέρνηση να την υλοποιήσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες του Δήμου Μαλεβιζίου να οργανωθούν και μέσα από μαζικούς φορείς, επιτροπές αγώνα, ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο τρόπο, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, να μην επιτρέψουν την ενίσχυση των εγκαταστάσεων ούτε στα Λινοπεράματα ούτε στα Χανιά, να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν την άμεση μετεγκαταστασή τους.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ