"Ο κόσμος θέλει αλλαγή προσώπων"

Petite Perle 300×250

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης μιλά για το Σταύρο Αρναουτάκη, τη Ν.Δ. και τις προτεραιότητές του

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι νέος, φιλόδοξος και αποφασισμένος. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, πήρε το χρίσμα από τη Ν.Δ. αλλά δηλώνει πως δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το κόμμα του για το καλό της Κρήτης.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του και μιλήσαμε για τις προτεραιότητες του, το πώς βλέπει τον βασικό αντίπαλο του, Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και για το ίδιο το κόμμα στο οποίο ανήκει, τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως μας είπε μέχρι τώρα είναι πολύ ευχαριστημένος από την προεκλογική του εκστρατεία και την αποδοχή που βλέπει από τον κόσμο.

«Νομίζω ο κόσμος έχει αντιληφθεί την ανάγκη αλλαγής προσώπων και σελίδας, το βιώνω καθημερινά μέσα από τις επισκέψεις μου. Κάθε μέρα που περνά είναι προς όφελος του δικού μου συνδυασμού, ενώ βλέπω μια νέα δυναμική να αναπτύσσεται».

Οι προτεραιότητές του

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του, χωρίς να παραγνωρίζονται τα μικρά και ουσιαστικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην Περιφέρεια Κρήτης. Το κύριο ζήτημα που πρέπει να επιδιώξουμε είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, στα οποία έχει μείνει πολύ πίσω το νησί μας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χρέος όλων μας να τα διεκδικήσουμε και φυσικά αναφέρομαι, πρωτίστως, στο ΒΟΑΚ που είναι πλέον όχι μόνο ένα έργο οικονομίας κλίμακας αλλά έχει να κάνει και με τις ζωές μας. Δυστυχώς, καθημερινά, διαβάζουμε πόσα τροχαία γίνονται σε αυτό το δρόμο οπότε είναι ζήτημα ασφάλειας και αναπτυξιακό, σε ότι αφορά στο τουριστικό κομμάτι αλλά και στην αγροτική παραγωγή. Βλέπουμε την κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της μη συντήρησης του και θέλω να πιστεύω πως θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο».

Στις προτεραιότητες του επίσης μπαίνει το αεροδρόμιο του Καστελίου, αλλά και η ανάπτυξη-αξιοποίηση των λιμανιών παράλληλα με τους κάθετους οδικούς άξονες στο νότιο κομμάτι της Κρήτης.

Γενικότερα, μας λέει: «Η δική μου φιλοσοφία και προτεραιότητα είναι τα μεγάλα έργα ώστε να έλθει η ανάπτυξη, η οικονομική και κοινωνική ευμάρεια, στο σύνολο της Κρήτης».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης κι όσα δεν έκανε

Η συζήτηση αναπόφευκτα φτάνει και στον σημερινό Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη και τη θητεία του, όσα έκανε και όσα δεν έκανε για το νησί.

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης θεωρεί τον κ. Αρναουτάκη ως ένα πολύ σοβαρό, συμπαθή και έντιμο άνθρωπο που ωστόσο, κατά την άποψη του, απέτυχε ως Περιφερειάρχης γιατί δε διεκδίκησε όλα όσα αξίζει η Κρήτη.

«Υπάρχει μια πολύ μικρή ανταποδοτικότητα σε σχέση μ' εκείνα που προσφέρει το κρητικό ΑΕΠ στο εθνικό και είναι και η ανταποδοτικότητα στα μεγάλα έργα, πάνω στα οποία δε στάθηκε ο κ. Αρναουτάκης», αναφέρει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και προσθέτει: «Νομίζω οι προτεραιότητες του ήταν κυρίως ψηφοθηρικές σχετιζόμενες κατά βάση με τη δική του επανεκλογή κι όχι με την ανάπτυξη του τόπου. Η διανομή κονδυλίων μέσα από την κολυβοποίηση τους ήταν η δική του προτεραιότητα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρκογιαννάκης διευκρινίζει πως δεν τον ενδιαφέρει να μιλάει τόσο για τον κ. Αρναουτάκη όσο για όλα εκείνα που θέλει ο ίδιος να κάνει στην Κρήτη, για τις δικές του διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Πρέπει να κοιτάξουμε πως αυτό το ευλογημένο νησί μπορεί να γίνει μια Περιφέρεια πρότυπο ώστε να το χαίρονται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του και όσοι το επισκέπτονται».

Βέβαια ο κ. Μαρκογιαννάκης αναγνωρίζει πως ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ένας ισχυρός αντίπαλος όμως αυτό δεν τον τρομάζει: «Θεωρώ πως είναι και μια πρόκληση, ακούω διαρκώς πόσο δύσκολος αντίπαλος είναι και είναι αλήθεια πως αυτό με εξιτάρει ακόμα περισσότερο και με παθιάζει γι' αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησα. Νομίζω πως ενισχύεται το δικό μου πάθος για διάκριση, ούτως ή άλλως δεν είμαι το φαβορί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είμαι το αουτσάιντερ, οπότε εκείνος πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη ανησυχία».

Γιατί η Ν.Δ. δεν ολοκλήρωσε τα μεγάλα έργα

Όταν τον ρωτάμε γιατί η Ν.Δ., που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια, δε φρόντισε ώστε όλα αυτά που σήμερα μπαίνουν ως προτεραιότητες να γίνουν έργα, μας απαντά με ειλικρίνεια:
«Δεν είμαι σε θέση να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν, έχουν γίνει λάθη, κατά το παρελθόν, και από τη Ν.Δ. αλλά και απ' όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, εγώ είμαι εδώ ως ένας νέος άνθρωπος και θέλω να διεκδικήσω και να κοιτάξω το σήμερα και το αύριο, θέλω να πιστεύω πως ευνοούν και οι συγκυρίες γιατί θα έχουμε πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα έναν Κρητικό, που σε καμία περίπτωση δεν θα αδικήσει την Κρήτη κι αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Έχω πει από την πρώτη στιγμή πως αν χρειαστεί να συγκρουστώ και με το ίδιο το κόμμα που μου έδωσε το χρίσμα θα το κάνω για το καλό της Κρήτης».

Για την οικογενειοκρατία

Όσο για τα περί οικογενειοκρατίας που συνόδευσαν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και ρεαλισμό: «Είναι γεγονός πως όταν προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια σίγουρα θα σε κρίνουν σκληρά, θα σε αδικήσουν, θα σε κρίνουν σε σχέση, ενδεχομένως, με όσα έχει κάνει ένας συγγενής σου πολιτικός. Το θεωρώ άδικο αυτό και για το θείο μου, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, να κριθεί δηλαδή από τις δικές μου πράξεις όπως είναι άδικο να κριθώ κι εγώ, προκαταβολικά, από τη δική του πολιτική σταδιοδρομία. Εξάλλου είμαι υποψήφιος κι όχι διορισμένος και ζητάω την ψήφο του Κρητικού λαού με βάση όχι το όνομα μου αλλά με αυτά που πρεσβεύω και προτείνω».

Οι υποψηφιότητες στο Μαλεβίζι

Ειδικότερα για την περιοχή του Μαλεβιζίου και πιθανούς υποψήφιους από την περιοχή, ο κ. Μαρκογιαννάκης μας λέει πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο αλλά εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Έχει επισκεφθεί ήδη μια φορά το Δήμο και σκοπεύει να έρθει κι άλλες φορές, θεωρώντας πως και στο Μαλεβίζι υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τα τυπικά προσόντα που ο ίδιος έχει θέσει, δηλαδή να είναι άνθρωποι με νέες ιδέες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να είναι αγαπητοί στον τόπο και να έχουν θέληση και όρεξη να πάνε την Κρήτη μπροστά.

Μάλιστα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης διευκρινίζει πως παρότι έχει ένα κομματικό χρίσμα από τη Ν.Δ. δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου οι πολιτικές ταυτότητες των υποψήφιων του παρά μόνο η διάθεση προσφοράς στο νησί.

Τα χρίσματα

Τέλος, παρ' όλο που αναγνωρίζει, ο κ. Μαρκογιαννάκης πως τα κομματικά χρίσματα αποτελούν τροχοπέδη για τους υποψήφιους στις Περιφέρειες και αυτό μελλοντικά πρέπει να αλλάξει, δηλώνει πως τώρα με αυτό το δεδομένο πρέπει να κινηθούν μιάς και οι Περιφέρειες είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις κυβερνήσεις για τις χρηματοδοτήσεις τους.

Πιστεύει πως εκείνος με την μετριοπαθή του στάση και χωρίς να βγαίνει προς τον κόσμο με τη σημαία της Ν.Δ., χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποποιείται το χρίσμα της, έχει κάπως λειάνει τις αντιδράσεις όσων αρχικά στάθηκαν στην κομματική του υποψηφιότητα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ