«Μπρα-ντε –φερ» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μείωση του 20% στο τιμολόγιο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜ

Petite Perle 300×250

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης  ζητώντας εξηγήσεις για το πώς πάρθηκε πολιτική απόφαση χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η μείωση κατά ποσοστό 20% των τιμολογίων ύδρευσης της ΔΕΥΑΜ  με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του  έτους προκάλεσε τρικυμία στη χθεσινή βραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς το τυπικό του ζητήματος.

Η ουσία είναι ότι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μανώλης Γενναράκης και Μιχάλης  Χουστουλάκης ζήτησαν εξηγήσεις για το πώς πάρθηκε μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως προέκυψε χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και το τυπικό, γιατί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ήρθε εκτός ημερησίας διατάξεως. 

Η ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης- που στηρίζεται κατά τη Δημοτική Αρχή και  τη ΔΕΑΥΜ  σε πραγματικά δεδομένα που  δημιουργούν συνθήκες εξοικονόμησης πόρων για τη Δημοτική Επιχείρηση και επιτρέπουν αυτή τη στρατηγική-  έγινε στις 18 Ιανουαρίου.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο  διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΑΥΜ στις 4 Φεβρουαρίου, και χθες 23 Μαρτίου πήρε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γενναράκης ήταν ο πρώτος που πέταξε το γάντι όταν ρώτησε τον πρόεδρο της ΔΕΑΥΜ Φίλιππο Σαββάκη αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για την απόφαση. Η απάντηση ήταν αρνητική. «Θα κάνουμε την οικονομοτεχνική μελέτη, είναι πολιτική απόφαση η μείωση του νερού, ξέρουμε  τι κάνουμε στη ΔΕΑΥΜ», είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

 Ο κ. Γενναράκης  βάσει των οικονομικών  στοιχείων που είχε  εξέφρασε σοβαρές  αμφιβολίες.

Ο κ. Σαββάκης υποστήριξε ότι η ΔΕΑΥΜ είναι μια υγιής εταιρεία και συνεπής προς τις υποχρεώσεις της  προς τρίτους λέγοντας μάλιστα ότι νοικοκυρεύτηκε αφού το  χρέος των οφειλών προς την ΔΕΑΥΜ ξεπερνούσε τα 4 εκ ευρώ και τώρα έχει μειωθεί στα 2,9 εκ ευρώ.

 «Δεν είμαστε προβληματική εταιρεία κάνουμε τόσες επενδύσεις», σημείωσε.

Στο πρακτικό  της  πολιτικής απόφασης του επίσημου εγγράφου της ΔΕΑΥΜ που φέρει ημερομηνία 04-02-2019  ο  αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥΜ Γιάννης Ντουλάκης αναφέρει  ότι ως αντιστάθμισμα αυτής : τη μεταφορά του αντικειμένου της άρδευσης, όπου η λειτουργία του ήταν ζημιογόνα για την επιχείρηση, από τη ΔΕΥΑΜ στο Δήμο Μαλεβιζίου, την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, την ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης της Τ.Κ Καλεσών από τις γεωτρήσεις της ΔΕΑΥΜ στη θέση Καντρή Καμάρα που ως αποτέλεσμα θα έχει την παύση της αγοράς του νερού από τη ΔΕΑΥΗ .

Ο  Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης επανέλαβε ότι σειρά έργων όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης, που δημιουργούν συνθήκες πώλησης νερού και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα ξενοδοχεία, το σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων, η αντικατάσταση όλων των υδρομέτρων με «έξυπνα» ασύρματα ρολόγια, τα έργα στα δίκτυα, κλπ, είναι ιδανικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν  την πολιτική απόφαση.

Ο κ. Μιχάκης Χουστουλάκης  πάντως που καιρό τώρα επίσημα έχει ζητήσει μαζί με τρία μεγάλα σωματεία τη συζήτηση του θέματος σε ειδική συνεδρίαση χαρακτήρισε όλη αυτή τη στάση προκλητική και τη μείωση όχι πραγματική αλλά κοροϊδία.

Το θέμα τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα με το κ. Γενναράκη να βρίσκεται  εν αναμονή της οικονομοτεχνικής  μελέτης λέγοντας  ότι "αν είναι τόσο καλά  τα οικονομικά της επιχείρησης η μείωση να είναι στο 40%» και το κ. Χουστουλάκη να ζητά να γίνει η ειδική συνεδρίαση με  την παρουσία των σωματείων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ