"Αν έχεις πίστη, δεν αναζητάς το θαύμα"

Petite Perle 300×250

Με ραδιοφωνική παρέμβαση στο Ράδιο 98.4, ο κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής Θεολογίας του Λυκείου Γαζίου, εξέφρασε τη δική του άποψη σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό και αφορά στο Άγιο Φως και στην ανάγκη για θαύματα.

Αφορμή έχει σταθεί η κουβέντα που άνοιξε το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και βασίζεται σε μαρτυρίες, καταρρίπτοντας τα περί θαυματουργικής αφής του Αγίου Φωτός.

Αρχικά, αναφερόμενος στην Θεία Κοινωνία, ο Θεολόγος Καθηγητής αναρωτιέται γιατί ποτέ δεν έχει τεθεί σαν ζήτημα η χημική ανάλυση για να αποδειχθεί αν τελικά πρόκειται περί "θαύματος". Στην περίπτωση που κάποιος δεν το αποδέχεται ως θαύμα, δεν "κοινωνεί", δεν μετέχει ουσιαστικά στη διαδικασία της Θείας Κοινωνίας.

Όσον αφορά τα θαύματα, από την Καινή Διαθήκη και έπειτα, οι άνθρωποι τα αποζητούν, θέλουν να βλέπουν σημάδια που θα τους πείθουν για την ύπαρξη του Ιησού. Η λέξη "θαύμα" όμως, από μόνη της είναι λάθος, σημαίνει ότι κάτι προκαλεί εντύπωση, ενώ δεν υπάρχει σαν έννοια στην Καινή Διαθήκη. Εκεί υπάρχουν μόνο τα σημεία/σημάδια που εποίησε ο Ιησούς. Ολόκληρη η ζωή αποτελείται από σημάδια, δεν χρειάζεται να ζητάμε για όλα αποδείξεις.

Ο κ. Ασημακόπουλος τονίζει ότι η πίστη είναι τουλάχιστον ανάπηρη αν οι πιστοί ζητούν να εξηγήσουν με επιστημονικό τρόπο το "θαύμα" της αφής του Αγίου Φωτός. Ο άνθρωπος που έχει πραγματική πίστη μέσα του, δεν αναζητά θαύματα ή σημάδια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δέχεται τα πάντα παθητικά. Αν κάποιος δεν έχει πίστη, το θαύμα δεν θα τον βοηθήσει να αποκτήσει.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι το Άγιο Φως τα τελευταία 30-40 χρόνια ανάβει με αναπτήρα, πώς γίνεται να υπάρχουν μαρτυρίες για αυτό εδώ και 700 χρόνια ή πώς γινόταν τότε η Ανάσταση αφού το Φως δεν ερχόταν από τα Ιεροσόλυμα; Ερωτήσεις οι οποίες λειτουργούν σαν απαντήσεις σε μονίμως καίρια θέματα που προβληματίζουν. Δεν χρειάζεται να ασπαζόμαστε ούτε τον Μηδενισμό αλλά ούτε και την ειδωλολατρία, προτείνει ο κ. Ασημακόπουλος.

Τοποθετείται επίσης και στην υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές Αρχηγού Κράτους, λέγοντας ότι το Άγιο Φως πρέπει να έρχεται ταπεινά, χωρίς πολλές επισημότητες.

Ακούστε το απόσπασμα από την τοποθέτηση του Θεολόγου στο παρακάτω βίντεο:

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ