Σ. Βαρδάκης :Βούληση της κυβέρνησης η στήριξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Petite Perle 300×250

Τη βούληση της Κυβέρνησης να βρεθούν λύσεις, που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τόσο των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, όσο και των παιδιών και ατόμων με αναπηρία στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εξέφρασε μιλώντας στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο αυτών των  Δομών στο Ηράκλειο ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, και Συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου,εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ, αποτελούν σημαντικές δομές και θεσμό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής για το παιδί και την οικογένεια, τονίζοντας πως η σημερινή Κυβέρνησης έχει δείξει την έμπρακτη στήριξη της, παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικά δυσμενείς συνθήκες των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης, αφού προχώρησε σε παρεμβάσεις για την κοινωνική προστασία, την στήριξη της οικογένειας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο σεβασμός και η φροντίδα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως των παιδιών και των συνανθρώπων μας με αναπηρίες και η στήριξη των υποστηριχτικών κοινωνικών δομών ήταν και συνεχίζει να είναι ξεκάθαρη δέσμευση και πολιτική απόφαση μας.

Όλοι θυμάστε την κατάσταση που επικρατούσε στις σημαντικές αυτές δομές από την σκανδαλώδη μείωση κατά 50% των πόρων και την υποχρηματοδότηση τους τα χρονιά 2012-2013 2013-2014. Δομές που έκλειναν, ή που υπολειτουργούσαν με κόπους και θυσίες των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εξομαλύνθηκε και έγινε σαφής η πρόθεση ουσιαστικής στήριξης από εθνικούς πόρους.

Ενδεικτικά για τη Δράση Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ,το 2014 οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Για την χρονιά που διανύουμε οι εθνικοί πόροι έχουν ανέλθει στο ύψος των 189 εκατ ευρώ. Παράλληλα η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος, δηλαδή εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Από το σχολικό έτος 2013-2014, που ανερχόταν στα 173 εκατομμύρια ευρώ, φέτος ανέρχεται στα 234 εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η στήριξη. Παράλληλα με την αύξηση των κονδυλίων άλλαξαν και τα κριτήρια επιλογής των παιδιών σε αυτές τις δομές, τα οποία ίσχυαν σε προηγούμενες περιόδους. Δημιουργήθηκε με ΚΥΑ (Υπουργείο Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών) ένα νέο σύστημα με το οποίο, εξασφαλίζεται η υιοθέτηση συστήματος μοριοδότησης που ευνοεί την περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών οικογενειών, κυρίως οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και οικογενειών με παιδιά με αναπηρία, η παροχή δικαιώματος ελεύθερης επιλογής στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών χωρίς απώλεια του voucher σε περίπτωση αλλαγής δομής, καθώς, επίσης, και η θέσπιση ενός λιγότερου γραφειοκρατικού και απλοποιημένου συστήματος.

Το 2015 έλαβαν voucher 81.270 παιδιά ενώ το 2018 ανήλθαν σε 127.629 και η πολιτική βούληση είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι σχετικοί πόροι τόσο για την κάλυψη αιτήσεων για vouchers όσο και για τη δημιουργία νέων δομών κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ένα σημαντικό έλλειμμα το οποίο δεν προέκυψε την τελευταία τριετία. Δεν υπήρξε η πρόνοια, όταν έπρεπε, πριν από την κρίση, να έχουν κατασκευαστεί οι απαραίτητες δομές.

Στην Κρήτη σε 21 Δομές ΚΔΑΠ και 2 ΚΔΑΠ- ΜΕΑ δόθηκαν 1314 voucher ΚΔΑΠ και 72 voucher ΚΔΑΠ Μεα. Όμως δεν εθελοτυφλούμε, γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι πολλές και σημαντικές, ωστόσο, η πρόθεση στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης είναι δεδομένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αποδεικνύει καθημερινά, ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με αναπηρίες είναι ένας θεσμός που αποτελεί πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής». 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ