Έξυπνος και αποτελεσματικός Δήμος με διαφάνεια

Petite Perle 300×250

Της Έφης Βολανάκη(*)

Είναι γεγονός ότι στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων που διανύουμε, επιβάλλεται η αξιοποίηση όλων εκείνων των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στους Δήμους, τους φορείς της αυτοδιοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Δύο από τους έξι άξονες για τη νέα ταυτότητα του Δήμου Μαλεβιζίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράταξης "Το Μαλεβίζι Μπορεί" του υποψήφιου Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους Δημότες του Μαλεβιζίου, είναι αφενός η δημιουργία ενός έξυπνου και αποτελεσματικού Δήμου (Malevizi e-project) και αφετέρου η διαφάνεια παντού.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προτείνουμε:

  • Διεύρυνση του δημοτικού ασύρματου δικτύου δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για δημότες και επισκέπτες σε κεντρικά σημεία του Δήμου, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων.
  • Ανάπτυξη δωρεάν εφαρμογής πληθοπορισμού (crowd soursing) για έξυπνα κινητά, αρχικά για να μπορούν οι δημότες να δηλώνουν και να αναφέρουν προβλήματα σε οδικές υποδομές ή δημόσιους χώρους εντός του Δήμου (σε ποιο σημείο στο χάρτη υπάρχει πρόβλημα, με δυνατότητα αποστολής φωτογραφικού υλικού) και να παρακολουθούν την πορεία επίλυσης του προβλήματος/αναφοράς που δήλωσαν. Η εφαρμογή θα μπορούσε να συμπεριλάβει και στοιχεία "παιχνιδοποίησης" με την έννοια της επιβράβευσης των δημοτών που υποβάλλουν συχνά αναφορές και συγκεντρώνουν πόντους σε ένα σύστημα ανταμοιβών από την πλευρά του Δήμου.
  • Πλήρης εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Μαλεβιζίου που θα περιλαμβάνει:
    • Επανασχεδιασμό και ενοποίηση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου σε μια ενιαία πλατφόρμα.
    • Θέσπιση Ψηφιακής Κάρτας Δημότη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κάθε δημότης να "βλέπει" το σύνολο της σχέσης του με τον Δήμο άμεσα και ολοκληρωμένα, δηλαδή να γνωρίζει, ακόμη και από το σπίτι του χωρίς να είναι απαραίτητο να έρχεται σε επαφή με τον Δήμο, ενδεικτικά:
      • την πλήρη οικονομική του σχέση
      • τις τυχόν άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδοθεί στο όνομά του
      • τις ώρες που έχει επισκεφτεί τη δημοτική βιβλιοθήκη
      • την καρτέλα του παιδιού του που φιλοξενείται στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.

Το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με ελεύθερο λογισμικό, με πλήρη σεβασμό στην προστασία και ιδιωτικότητα των δεδομένων των δημοτών.
-Η διάθεση των δεδομένων του Δήμου, υπό μορφή ανοιχτών δεδομένων, όπως η δυναμικότητα των σχολείων, τα δεδομένα δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, η κίνηση απορριμματοφόρων, η δημοτική περιουσία, να είναι δωρεάν διαθέσιμα σε όλους.

Όραμά μας είναι οι δημότες και οι επιχειρήσεις να πάψουν να είναι κλητήρες και διακινητές εγγράφων του Δήμου. Στην περίπτωση που ο δημότης χρειάζεται ένα πιστοποιητικό για να το χρησιμοποιήσει μεταξύ δημοτικών υπηρεσιών, αυτό θα εκδίδεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας από τον Δήμο.

Στόχος μας είναι να μη διακινείται μέσα στο Δήμο κανένα έγγραφο σε έντυπη μορφή. Όλα τα έγραφα διακινούνται, υπογράφονται και φυλάσσονται ψηφιακά, με αποτέλεσμα εκτός από την εξάλειψη της σχετικής γραφειοκρατίας, να έχουμε άμεσα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Τέλος, σε σχέση με την ενίσχυση της διαφάνειας και τη λογοδοσία στους δημότες:

  • Να γίνεται ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείο συνεδριάσεων, διαθέσιμο στους δημότες.
  • Να γίνεται δημόσια λογοδοσία-απολογισμός πεπραγμένων Δημάρχου-Αντιδημάρχων και Προέδρων Δημοτικών Εταιρειών, σε δημόσιο χώρο και με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο, όπου θα γίνεται διάλογος με τους Δημότες.

Θεωρώ ότι για να υπηρετήσουμε όλους τους παραπάνω στόχους σε βάθος μιας δημοτικής θητείας, θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή εντολή από τους δημότες στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και είναι βέβαιο ότι όταν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν σε μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το Δήμο στον οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.


(*) Η Έφη Βολανάκη είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Μαλεβιζίου με το συνδυασμό "Το Μαλεβίζι Mπορεί" του Μενέλαου Μποκέα

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ