Ήττα Ερντογάν σε Άγκυρα και Σμύρνη

Petite Perle 300×250

Παραδέχτηκε ότι "έχασε" αρκετές πόλεις ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε εκλογικό θρίλερ εξελίχθηκαν οι εκλογές στην Τουρκία. 

Αρχικά ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή υποστήριζαν και το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του, δήλωσε ότι επικράτησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕμε 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Τα μνεγάλα μέσα κάνουν λόγο για εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη.

Παραδέχτηκε την ήττα ο Ερντογάν;

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το λαό, παραδέχτηκε την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Όπως δήλωσε, «ακόμη κι αν ο λαός μας έδωσε το μητροπολιτικό δήμο αλλού, τις συνοικίες (της Κωνσταντινούπολης) τις έδωσε στο ΑΚΡ», δήλωση που ερμηνεύεται ως παραδοχή ήττας από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την ομιλία του στην Άγκυρα. Την κάτάσταση ωστόσο περιέπλεξε ακόμα περισσότερο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας που είπε λίγα λεπτά αργότερα ότι «ο πρόεδρος δεν έκανε ποτέ δηλώσεις για την Κωνσταντινούπολη». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

 «Έχασε» Άγκυρα και Σμύρνη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την Αγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. 

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. 

Παραδοχή Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.



Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ