Μιχάλης Αλμπαντάκης: Όλα στο φως – Διαφάνεια παντού

Petite Perle 300×250

Ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων με «ανοιχτές πόρτες», δημοκρατικές διαβουλεύσεις και πάνω από όλα με ενεργοποίηση όλων των δημοτών. Όλα στο φως.

Γράφει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης*

Αυτό είναι το όραμα όλων όσων επιθυμούμε την αλλαγή στη σελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου. Μια αλλαγή για την οποία όλοι μας οφείλουμε να αγωνιστούμε και να είμαστε ενεργοί πολίτες. Ο καθένας μας οφείλει να αφήνει το αποτύπωμα του στα Κοινά, προς όφελος φυσικά του κοινωνικού συνόλου.

Η απόφαση μου να εμπλακώ στη διαδικασία των εκλογών δεν ήταν δύσκολη, γιατί διακατέχομαι από τη «δίψα» να προσφέρω ανιδιοτελώς με όλες μου τις δυνάμεις για το συνάνθρωπο και τον τόπο μου.

Αυτή η «δίψα» με ακολουθεί από τα φοιτητικά μου χρόνια ως σήμερα. Η επιστημονική μου κατάρτιση, η επιχειρηματική μου δράση και φυσικά η επαγγελματική μου σταδιοδρομία μου επιτρέπουν να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και να διαχειρίζομαι πολλές καταστάσεις και αρκετά προβλήματα.

Παρόλα αυτά η ενασχόληση μου με τα Κοινά είναι μια νέα πρόκληση για εμένα,  γιατί όντως ο Δήμος Μαλεβιζίου και η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όμως «το Μαλεβίζι μπορεί» και θα τα καταφέρει.Αρκεί να λάβουμε υπ' όψιν μας κάποια πράγματα αυτονόητα:

Να μπει τέλος στην προχειρότητα και στην αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων. Πρέπει να μπούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και διακυβέρνησης της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε πραγματικά την επόμενη μέρα για το Μαλεβίζι και τους πολίτες και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Να δούμε  ταυτόχρονα ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μας και να τις δράσουμε πραγματικά  με τρόπο αποτελεσματικό.Διαφάνεια παντού.

Η αλλαγή αυτή που θέλει και αναζητά το Μαλεβίζι, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μοντέλο το οποίο θα προτάσσει τη συμμετοχικότητα, τη σύνθεση της όρεξης  για προσφορά της νέας γενιάς με την εμπειρία των παλαιότερων και τη σύμπραξη δυνάμεων και όχι τα «κλειστά» ανθρωποκεντρικά σχήματα που λειτουργούν ως ιδιότυπα λόμπι.

Βασικός στόχος λοιπόν του έργου της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση, η ενεργοποίηση και η προώθηση της συμμετοχής φορέων και πολιτών από την τοπική κοινωνία του Δήμου στην από κοινού διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συμμετοχικού σχεδίου για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Για τη διαμόρφωση του σχεδίου αυτού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν μια  σειρά από συμμετοχικές δράσεις. Παράλληλα για τον σκοπό αυτό είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν μέθοδοι συμμετοχής τόσο διαπροσωπικού όσο και διαδικτυακού χαρακτήρα, θέτοντας τις σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτυακής επικοινωνίας στην «καρδιά» της συμμετοχικής διαδικασίας και επιχειρώντας την ολοκλήρωση των τεχνολογιών αυτών στη συμμετοχική προσέγγιση για τους τομείς που «καίνε» την τοπική κοινωνία.

Οι συμμετοχικές δράσεις που οφείλουμε να υλοποιήσουμε θα συμβάλλουν ουσιαστικά:

-Στην αναγνώριση και καταγραφή των αναγκών των πολιτών και των φορέων

-Στη χαρτογράφηση των τοπικών φορέων και στην ενεργοποίηση κατοίκων και φορέων για τη συνδιαμόρφωση κοινής πολιτικής.

– Στη δημιουργία συναίνεσης σε μια κοινή στρατηγική για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Και τέλος στη δικτύωση όλων των φορέων μεταξύ τους, αλλά και με τη δημοτική Αρχή

Αν καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία που θα αποκτηθεί από τις συμμετοχικές διαδικασίες και στο Δήμο μας και να συστηματοποιήσουμε τα επιμέρους βήματα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας ευέλικτης διαχείρισης του όποιου συμμετοχικού εγχειρήματος και της διαρκούς προσαρμογής του στα νέα δεδομένα και στις εξελίξεις.

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα όμως πρέπει να πετύχουμε το πρώτο σημαντικό βήμα: Για να πετύχουμε την  μεγάλη αλλαγή στο Δήμο, πρέπει να αλλάξουμε αρχικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Να αποδομηθεί το πελατειακό σχήμα και να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

Και αμέσως μετά  να υπάρξει ο επιθυμητός και συνάμα απαραίτητος στρατηγικός σχεδιασμός.Να αναδειχθεί  ένα νέο στρατηγικό μοντέλο με γνώμονα το δημότη και όραμα για τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες θα ζήσουν και θα δραστηριοποιηθούν οι επόμενες γενιές. Εμείς οι ίδιοι, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας.

*Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Το Μαλεβίζι Μπορεί»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ