Ανατροπή στην κατανομή των εδρών στο Μαλεβίζι έφερε ο νέος νόμος

Petite Perle 300×250

Χάνει μια έδρα το Γάζι και την παίρνει ο Κρουσώνας

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η αλλαγή που έφερε ο «Κλεισθένης 1» στην κατανομή των εδρών βάσει του μόνιμου πληθυσμού επηρεάζει και την κατανομή τους στο Δήμο Μαλεβίζιου.

Ο αριθμός τους δεν έχει αλλάξει αφού οι έδρες παραμένουν 27.

Η αλλαγή που για τα τοπικά δεδομένα είναι σημαντική ορίζεται στο ότι χάνει μια η Δημοτική Κοινότητα Γαζίου και αυτή προστίθεται στον Κρουσώνα που θα εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους.

Σε αυτές τις εκλογές η κατανομή θα γίνει  ως εξής :

Δήμος Μαλεβίζιου 27 έδρες. Δημοτική Κοινότητα Γαζίου 21 έδρες, Δημοτική Κοινότητα Κρουσώνα 3  έδρες και Δημοτική Κοινότητα Τυλίσου 3  έδρες.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η Κοινότητα Γαζίου είχε 22 έδρες και η Δημοτική Κοινότητα Κρουσώνα 2.

Με αυτή την αλλαγή  οι υποψήφιοι δήμαρχοι  μπορούν να ενισχύσουν  τα ψηφοδέλτιά τους στον Κρουσώνα, και να αναζητήσουν  επιπλέον υποψήφιους. 

Για τις δυο έδρες οι υποψήφιοι από την περιοχή είναι 2-3.

Με την αλλαγή μπορούν να είναι από 3-5.

Με δεδομένη και την προσαύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στο 50% είναι δεδομένο ότι θα ενισχυθεί και άλλο ο Κρουσώνας.

 Να σημειωθεί ότι το άρθρο 60,  ορίζει  τις αλλαγές στον τρόπο κατανομής μεταξύ  άλλων ως εξής:

«Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων συνδυασμών, την έδρα τη δικαιούται  ο μικρότερος σε εκλογική δύναμη συνδυασμός σε όλο το Δήμο»

Ο ορισμός αριθμού δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 25 του ν. 3852/2010 με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή,  δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης με βάση το μόνιμο πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή, ορίζεται  ως ακολούθως:

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ