Η προετοιμασία της τσιλαδιάς

Petite Perle 300×250

Της Αθηνάς Κλίνη


Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κάθε χρόνο αποτελεί ίσως την τέλεια αφορμή για να ανακαλύψουμε γεύσεις χαμένες στο χρόνο και τεχνικές που πλέον δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη μαγειρική.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου για μία ακόμη χρονιά θα συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα παραδοσιακό πιάτο, που όσο περνούν τα χρόνια το συναντάμε όλο και πιο σπάνια στα τραπέζια. Πρόκειται ουσιαστικά για έδεσμα, το οποίο απαιτεί μεγάλη διαδικασία και αρκετό χρόνο στην προετοιμασία του.

Η τσιλαδιά συνήθως αποτελείται από το κεφάλι και τα πόδια του γουρουνιού. Η διαδικασία ξεκίνησε στο χωριό με το βράσιμο του κρέατος, ενώ έπρεπε να μείνει για μία ολόκληρη νύχτα στο ζουμί του για να πήξει. Στη συνέχεια, κόπηκε σε μικρά κομμάτια, τοποθετήθηκε στα σκεύη, τα οποία θα μεταφερθούν στον διαγωνισμό και αρωματίστηκε με διάφορα μπαχαρικά. Τέλος, ολοκληρώθηκε με το ζουμί από το κρέας, αρωματισμένο με χυμό από νεράντζι και λεμόνι.

Παλαιότερα που οι άνθρωποι διέθεταν συγκεκριμένες ποσότητες κρέατος,  μαγείρευαν την τσιλαδιά αποκλειστικά με το κεφάλι και τα πόδια του χοίρου, για να τα αξιοποιήσουν και αυτά, ενώ συνήθως κάπνιζαν τα ψαχνά διατηρώντας τα έτσι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα που το κρέας υπάρχει σε αφθονία, συχνά χρησιμοποιούνται για την τσιλαδιά και ψαχνά του χοιρινού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Κεραμούτσι έχει βραβευτεί αρκετές φορές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για την μαγειρική, ενώ πέρσι κατέκτησε το πρώτο βραβείο λαογραφίας για τον παραδοσιακό στολισμό του πάγκου, τον οποίο είχαν επιμεληθεί οι γυναίκες που συμμετείχαν αλλά και όλοι οι χωριανοί που βοήθησαν.

Όλοι οι Σύλλογοι δημιουργούν νόστιμα, ξεχωριστά πιάτα και με γνώμονα πάντοτε την παράδοση, εντυπωσιάζουν με τις πλούσιες γεύσεις και τα αρώματα που μας θυμίζουν παλιά Κρήτη. Είναι η αγάπη για αυτό που κάνουν, η τελική πινελιά νοστιμιάς. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία, και αναμένουμε με ανυπομονησία να γευτούμε τις γεύσεις που θα μας ταξιδέψουν στην παράδοση και θα μας χαρίσουν για ακόμα μια χρονιά υπέροχες αναμνήσεις.

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 13:30, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ