Βιογραφικό Τάνιας Πλουμή

Petite Perle 300×250

Η Kωνσταντίνα (Τάνια) Πλουμή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γάζι ενώ η καταγωγή της είναι από τα Ζωνιανά και το Βενί Μυλοποτάμου. Είναι κόρη του Κώστα Πλουμή  και της Ευαγγελίας Παραγιουδάκη που διατηρούσαν τον πρώτο φούρνο της περιοχής του Γαζίου.

Σπουδές:

Φοίτησε στα σχολεία του Γαζίου και ξεκίνησε τις σπουδές της το 2004 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφοιτώντας από το τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών. Αποφοιτεί  με άριστα από το διεθνούς φήμης Gemological Institute of America (παράρτημα Ιταλίας) και συνεχίζει τις Ακαδημαϊκές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Open University for Scotland. Σήμερα είναι υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και μελετάει θέματα όπως: Περιβαλλοντική διαχείριση, Περιβαλλοντικά οικονομικά, Σχεδιασμός πόλεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή κ.α.

Εκτός των Ακαδημαϊκών της σπουδών, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν στην επιστήμη του Περιβάλλοντος, Θερινά πανεπιστήμια και έχει συμμετάσχει σε εθνικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια.

Εργασία:

Ως μέλος μιας σκληρά εργαζόμενης οικογένειας, έμαθε από πολύ νωρίς τι θα πει χειρωνακτική εργασία. Εργάστηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων σε διάφορες «παραδοσιακές φοιτητικές θέσεις εργασίας» ενώ παράλληλα είχε πολύ ενεργό δράση στην φοιτητική κοινότητα. 

Στη συνέχεια εργάστηκε σε οργανισμούς όπως το National Trust for Scotland, το Μουσείο "Our Dynamic Earth", σε συμβουλευτικές εταιρίες στην Σκωτία αλλά και πιο πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα, παράλληλα με τη διδακτορική της έρευνα, εργάζεται ως βοηθός καθηγήτριας, κάνει ατομική συμβουλευτική σε προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ διδάσκει μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου κατά το θερινό εξάμηνο.    

Διακρίσεις και Βραβεία:

Κατά τα μαθητικά της χρόνια απέσπασε το πρώτο βραβείο σε Μαθηματικό διαγωνισμό στο Ηράκλειο. Έχει επίσης λάβει υποτροφίες για τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Open University for Scotland. Στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης βρίσκεται με υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) αλλά και από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Έχει λάβει υποτροφίες για μετεκπαιδεύσεις επίσης από οργανισμούς όπως: ALTER-NET, UNEP (United Nations Environmental Programme) και Maptionnaire.

Το 2017 βραβεύεται πρόταση που είχε κατατεθεί  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της "Blue Growth" και αποδέχεται πρόσκληση (μαζί με τα υπόλοιπα 2 μέλη της ομάδας) της Ευρωπαϊκής προεδρίας για το COMPET meeting που διοργανώθηκε για τους Υπουργούς Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα.

Σήμερα, έχει την τιμή να συμμετέχει ως η μόνη «μη Αμερικανίδα» σε ομάδα νέων ερευνητών του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που σκοπό έχει τον συγκερασμό των επιστημών με στόχο την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Συλλογικότητες:

Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια είχε ενεργό ρόλο στη μαθητική κοινότητα (Πρόεδρος τάξης, Δεκαπενταμελές, διδασκαλία χωρών κ.α.). Κατά τα φοιτητικά της χρόνια, συμμετείχε ενεργά στις πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου και δεν υπήρξε ποτέ μέλος φοιτητικών παρατάξεων. Η προσφορά της στην πολιτιστική φοιτητική κοινότητα είχε αναγνωριστεί μάλιστα από τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δρ Τρούμπη. Επιλεκτικά υπήρξε:

  • Μέλος της οργανωτικής επιτροπής των πρώτων πανελλήνιων φοιτητικών φεστιβάλ παραδοσιακών χορών τα οποία έλαβαν χρησμοδότηση από οργανισμούς όπως η Aegeanair, ΟΠΑΠ, Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.
  • Ιδρυτικό μέλος του Φοιτητικού συλλόγου Κρητών Μυτιλήνης «Ερωτόκριτος».
  • Η γενική  συντονίστρια του φεστιβάλ «Αθιβολές»
  • Υπεύθυνη του χορευτικού τμήματος του Φοιτητικού συλλόγου Κρητών Μυτιλήνης «Ερωτόκριτος».

Σήμερα είναι μια από τις 3 νέες επιστήμονες που επιλεχθήκαν να εκπροσωπούν την ομάδα «Growing Women in Science» του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που στόχο έχει την ανάδειξη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων του τμήματος που αποφοίτησε και ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας της Βοστώνης.

Εθελοντισμός και προσφορά στην κοινωνία:

Τέλος, ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μέχρι τώρα πορείας της. Ενδεικτικά: υπήρξε εθελόντρια στους Special Olympics 2011, στο χαμόγελο του παιδιού, σε οργανισμούς για το περιβάλλον όπως «The Conservation Volunteers» και στους «Royal Botanic Gardens of Edinburgh». Σήμερα, συμμετέχει εθελοντικά στην επιτροπή πολιτιστικών οργανώσεων του Μαλιώτειου πολιτιστικού κέντρου της Βοστώνης. 

Ως μια από τις πρώτες μαθήτριες του Νίκου Μαρή (Δάσκαλος παραδοσιακών χορών) στον πολιτιστικό σύλλογο Γαζίου, δε θα μπορούσε παρά να συνεχίσει να μεταδίδει όλα αυτά που διδάχθηκε με τόση αγάπη και σεβασμό για την παράδοση. Έτσι από τα σχολικά της χρόνια μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να διδάσκει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς όπου κι αν βρίσκεται μεταδίδοντας έτσι την αγάπη της για την παράδοσή μας σε όλο τον κόσμο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ