Μενέλαος Μποκέας: Φθηνότερο ρεύμα για τους δημότες Μαλεβιζίου (ηχητικό απόσπασμα)

Petite Perle 300×250

Ηλεκτρική Διασύνδεση στην Κορακιά: Αναπτυξιακές μελέτες για όλο το Μαλεβίζι

Άρθρο του υποψήφιου Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας, που θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια ολόκληρης της Κρήτης. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο έργο του μεγάλου καλωδίου που θα ξεκινά από την Αττική και θα προσαιγιαλώνεται στην Κορακιά, μια περιοχή δηλαδή του Δήμου Μαλεβιζίου.

Προφανώς, από ένα έργο τέτοιας κλίμακας, προκύπτουν και ζητήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής της Κορακιάς για την επόμενη μέρα. Και στην περίπτωση αυτή, το  Μαλεβίζι καλείται να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, με τα οφέλη ωστόσο να διαχέονται σε όλο το νησί.

Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το Μαλεβίζι οφείλει σε κάθε περίπτωση  να διεκδικεί τα μέγιστα για τους κατοίκους του. Από τη στιγμή που σχεδιάζεται ένα τόσο μεγάλο έργο στην Κορακιά, από τη στιγμή που το έργο αυτό αδιαμφισβήτητα επηρεάζει το χαρακτήρα της περιοχής στο μέλλον, είναι αυτονόητο ότι το Μαλεβίζι οφείλει να δώσει μάχες, κερδίζοντας οφέλη για κάθε δημότη.

Πάγια θέση μας είναι ότι το Μαλεβίζι, για το έργο της Κορακιάς  οφείλει να διεκδικήσει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους δημότες του, αλλά και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μελετών για το Δήμο.

Συμβαίνει εξάλλου ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν επιβαρυντικές υποδομές, προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ήδη στους Δήμους Μεγαλόπολης, Φλώρινας, Κοζάνης,  Εορδαίας και Αμυνταίου ρυθμίστηκε μείωση της τάξης του 30% στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ως αντισταθμιστικό όφελος για τους κατοίκους. Μια μείωση που επεκτάθηκε στη συνέχεια και για τους κατοίκους Καστοριάς και Γρεβενών. Επιπλέον, έχει θεσπιστεί η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε Φλώρινα, Κοζάνη και Αρκαδία.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να διεκδικούν. Δεν είναι δυνατόν να δρομολογείται στην Κορακιά ένα έργο προς όφελος ολόκληρης της Κρήτης, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας και η τοπική κοινωνία του Μαλεβιζίου να λαμβάνει μηδαμινά οφέλη, πληρώνοντας την έλλειψη στοχευμένης διεκδίκησης.

Το Μαλεβίζι ως ενεργειακός κόμβος στο μέλλον, οφείλει να χαράξει μια ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική, που θα κινείται σε τρία παράλληλα επίπεδα:

·         Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους κατοίκους του Μαλεβιζίου και χρηματοδότηση αναπτυξιακών μελετών για το Δήμο, ως ανταπόδοση για την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά.

·         Απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων μονάδων από τα Λινοπεράματα στην Κορακιά

·         Χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής (εν όψει του μεγάλου καλωδίου) στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα

Ως δύναμη αλλαγής, αλλά κυρίως ως δύναμη ευθύνης, θωρακίζουμε  το Μαλεβίζι  απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, σήμερα.

Υ.Σ Ηχητικό απόσπασμα από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου που έγινε στις 3 Απριλίου όπου για πρώτη φορά ο Μενέλαος Μποκέας πρότεινε φθηνότερο ρεύμα και αναπτυξιακές μελέτες για όλο Δήμο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ