Ο Μανόλης Τιτάκης & η μουσική της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Συνέντευξη στην Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Η μουσική ήταν είναι και θα είναι ένας τρόπος ίασης για την ψυχή των ανθρώπων. Η κρητική μουσική έχει ιστορία αιώνων κι ένας καλλιτέχνης του είδους, ο Μανόλης Τιτάκης μας μιλά γι' αυτήν.

Η Κρητική μουσική έχει ιστορία αιώνων και σε αυτήν έχουν αφήσει το στίγμα τους μεγάλοι "δάσκαλοι". Θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε πρότυπο κάποιον από αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας.

Η μουσική και οι χοροί της Κρήτης μας έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Οι γνώσεις μεταφερόταν από γενιά σε γενιά,,,,, από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη. Μουσική σφραγίδα έχουν αφήσει οι περισσότεροι από τους παλιούς καλλιτέχνες σε ότι αφορά τον προσωπικό τους χαρακτήρα στην Κρητική μουσική διότι τα χρόνια εκείνα ήταν λιγοστοί και περιζήτητοι και δεν κάλυπταν τις καλλιτεχνικές ανάγκες της Κρήτης μας με αποτέλεσμα να τους ζητάνε παντού σε αντίθεση με το σήμερα που είναι πληθώρα σε αριθμό και οι ταλαντούχοι μουσικοί είναι πάρα πολλοί και κάποιοι από αυτούς μένουν στην αφάνεια διότι δεν μπορούν όλοι να στηριχτούν καλλιτεχνικά. Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς όπου το ταλέντο και η δεξιοτεχνία τους είναι σε επίπεδο κορυφής. Σαν πρότυπο είχα και έχω αρκετούς από την γενιά των πρωτομαστόρων και μετά.

Θα θέλαμε να μας συστηθείτε και να μας μιλήσετε λίγο για τον Μανόλη Τιτάκη

Γεννήθηκα στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης τον Οκτώβριο του 1957. Από την ηλικία των 15 χρόνων άρχισα να ασχολούμαι με την μουσική. Το πρώτο μου όργανο ήταν το μπουζούκι, στην συνέχεια ασχολήθηκα και με την Κρητική μουσική ξεκινώντας να παίζω λαούτο. Σε όλη μου την μουσική διαδρομή συνεργάστηκα με μεγάλα ονόματα της Κρητικής μουσικής. Ένας από αυτούς ήταν ο αείμνηστος Ροδάμανθος Ανδρουλάκης όπου μαζί του είχα εξάχρονη συνεργασία (1988-1994).Παράλληλα με την μουσική ασχολήθηκα και με τις κατασκευές μουσικών οργάνων για πάνω από 35 χρόνια. Σήμερα μένω στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τι σημαίνει για σας η μουσική και οι χοροί της Κρήτης;

Η μουσική και οι χοροί της Κρήτης μας για μένα είναι τρόπος ζωής και κατάθεση ψυχής του κάθε καλλιτέχνη…του κάθε Κρητικού. Το μερακλίκι, η αρχοντιά και η λεβεντιά αποτυπώνονται στην έκφραση ψυχής του καλλιτέχνη… αποτυπώνονται στα ζάλα του χορευτή.

Εσείς προσωπικά από που πήρατε το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με την Κρητική μουσική και σε ποιά ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε επαγγελματικά;

Από μικρός είχα πολύ μεράκι να ασχοληθώ με την μουσική παρ' όλο που δεν ήταν κανένα μέλος της οικογένειας μου μουσικός και στην ηλικία των 15 χρόνων κατάφερα να ξεπεράσω τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και να πάρω το πρώτο μου όργανο το μπουζούκι, έτσι άρχισα να ασχολούμαι αρχικά με την λαϊκή μουσική και στην συνέχεια και με την Κρητική. Στο πάλκο ανέβηκα σε ηλικία 23 χρόνων όπου και άρχισα να παίζω και επαγγελματικά.

Tι εισπράττετε κάθε φορά που τραγουδάτε και απευθύνεστε στο κοινό τραγουδώντας τους ζωντανά, ειδικά την τελευταία δεκαετία που οι άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον προβλήματα λόγω της κρίσης που περνά η χώρα μας;

Σε κάθε μου εμφάνιση με το κοινό εισπράττω την ικανοποίηση τόσο για την συμμετοχή τους αλλά και για την ανταπόκριση τους. Φυσικά η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει δυσκολέψει κατά πολύ τις εξόδους του κόσμου, όμως ο κόσμος έχει έρθει και πιο κοντά στους καλλιτέχνες.

Σε ποιές χώρες του εξωτερικού έχετε ταξιδέψει και τι συναισθήματα εισπράττετε από τους ομογενείς που ζουν εκεί;

Στο παρελθόν είχα πολλές προτάσεις από διάφορα μέρη του εξωτερικού για ανάλογες μουσικές εκδηλώσεις όμως δεν μπόρεσα να τις πραγματοποιήσω λόγω επαγγελματικών κωλυμάτων εντός έδρας.

Ποιά είναι η δισκογραφική σας δουλειά μέχρι σήμερα και τι μηνύματα θέλετε να περάσετε σε όσους σας ακούν;

Άρχισα να γράφω μουσική και στίχους από το 1990. Το 1996 ηχογραφώ τον πρώτο μου μεγάλο δίσκο με λαϊκά τραγούδια. Το 2001 κάνω την δεύτερη μου δισκογραφία με Κρητικά τραγούδια σε CD, με τίτλο "Μηνύματα". Από εκεί κι ύστερα κατά διαστήματα ηχογραφώ μόνο Κρητικά τραγούδια πλέον τα οποία ανεβάζω στο YOUTUBE. Ένα από αυτά είναι το πολύ γνωστό σε όλους μας πατριωτικό τραγούδι "Μην πολεμάς τον Έλληνα" σε δική μου μουσική και ερμηνεία στο πρώτο μέρος του τραγουδιού και σε στίχους του τότε συνεργάτη μου Κώστα Χειλά, αναρτήθηκε στο YOUTUBE τον Οκτώβριο του 2016. Το τελευταίο και πιο πρόσφατο είναι ένα δεύτερο πατριωτικό μου τραγούδι το "Με Ξαστεριά η Λευτεριά" σε μουσική και στίχους δικούς μου όπου είναι ανεβασμένο και αυτό στο κανάλι μου στο YOUTUBE. Ένα μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όσους μας ακούν είναι: Πάντα να ακούν Κρητική μουσική, να την στηρίζουν και να την υποστηρίζουν μέσα από τις επισκέψεις τους στις εκάστοτε Κρητικές μουσικές εκδηλώσεις όπου και να γίνονται και να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολές Κρητικών χορών.

Τέλος, αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά, θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι για σας η Κρήτη.

Τελειώνοντας αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας θα ήθελα να πω ότι η Κρήτη για μένα είναι το καμάρι όλου του πλανήτη, το καμάρι της Ελλάδας, είναι η κοιτίδα του πολιτισμού με τα ανάκτορα της Κνωσού, τα ανάκτορα της Φαιστού, της Γόρτυνας, της Λατώ και τόσα πολλά άλλα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να προβάλετε τα προσωπικά και επαγγελματικά μου δρώμενα. να είστε πάντα καλά και σας εύχομαι ότι καλύτερο σε όλες σας τις ενέργειες!!!!!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ