Μεγάλωσε το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα μετά τη βομβιστική επίθεση (video)

Petite Perle 300×250

Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, η πρώτη μεγάλη επίθεση που σημειώνεται σε αυτό το νησί στον Ινδικό Ωκεανό αφότου τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 10 χρόνια.

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο και μπλόκαρε την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp. Δεν είναι σαφές πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Τρεις εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της χώρας και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο ήταν στόχοι των επιθέσεων. Τουλάχιστον 27 από τους νεκρούς ήταν ξένοι υπήκοοι, από την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και την Ολλανδία. μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε μια χώρα που ήταν σε πόλεμο επί δεκαετίες με τους αυτονομιστές Ταμίλ έως το 2009, όταν οι εκρήξεις βομβών στην πρωτεύουσα ήταν συχνές.

Τοπικές χριστιανικές κοινότητες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο εκφοβισμό από εξτρεμιστές βουδιστές μοναχούς τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην πλειοψηφούσα βουδιστική κοινότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα, με ορισμένες σκληροπυρηνικές βουδιστικές οργανώσεις να κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι αναγκάζουν τον κόσμο να μεταστραφεί στο Ισλάμ.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις εκρήξεις στη γοτθικού στιλ καθολική εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στην Κατουουαπιτίγια, βόρεια του Κολόμπο. Ο Γκουνασεκέρα είπε πως η αστυνομία θεωρεί ότι εκεί πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας. Εικόνες από το σημείο δείχνουν πτώματα στο έδαφος, αίμα στους πάγκους της εκκλησίας και μια κατεστραμμένη οροφή.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση σε μια ευαγγελική εκκλησία στην Μπατικαλόα στην Ανατολική Επαρχία.

Τα ξενοδοχεία που επλήγησαν στο Κολόμπο ήταν τα Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand Colombo και Tropical Inn κοντά στον εθνικό ζωολογικό κήπο. Δεν έχει γίνει λόγος για το εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά, ωστόσο ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως είδε διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους ένα κομμένο κεφάλι, να κείτονται καταγής δίπλα στο Tropical Inn.

Οι πρώτες έξι εκρήξεις καταγράφηκαν στη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου το πρωί με την έναρξη της λειτουργίας.

Μία από τις εκρήξεις ήταν αυτή στον ναό του Αγίου Αντωνίου, μια καθολική εκκλησία στην Κοτσικάντε, στο Κολόμπο, ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Η έκρηξη στο Tropical Inn σημειώθηκε αργότερα και υπήρξε και μια όγδοη έκρηξη σε ένα σπίτι στο Κολόμπο. Η αστυνομία και ΜΜΕ ανέφεραν πως τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι αυτό.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας στην κατοικία του αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», σημείωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο τουίτερ.

«Παρακαλώ να αποφύγετε να διαδίδετε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση λαμβάνει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.»

Ο πρόεδρος Μαϊτριπάλα Σιρισένα είπε πως έδωσε εντολή στη δύναμη ειδικών αποστολών της αστυνομίας και στον στρατό να διεξαγάγουν έρευνα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και την ατζέντα τους.

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο η ασφάλεια έχει ενισχυθεί.

Πέρυσι καταγράφηκαν 86 επιβεβαιωμένα περιστατικά διάκρισης, απειλών και βίας σε βάρος χριστιανών, σύμφωνα με την Εθνική Χριστιανική Ευαγγελική Ένωση της Σρι Λάνκα (NCEASL), η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές οργανώσεις.

Φέτος, η Ένωση κατέγραψε 26 τέτοια περιστατικά, περιλαμβανομένου ενός όπου βουδιστές μοναχοί φέρεται να επιχείρησαν να διακόψουν μια κυριακάτικη λειτουργία, με το τελευταίο από αυτά να καταγράφεται στις 25 Μαρτίου.

Από τα 22 εκατομμύρια των κατοίκων της Σρι Λάνκα, το 70% είναι βουδιστές, το 12,6% ινδουιστές, το 9,7% μουσουλμάνοι και το 7,6% χριστιανοί, σύμφωνα με την απογραφή του 2012.

Στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σρι Λάνκα το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως ορισμένες χριστιανικές οργανώσεις και εκκλησίες φέρεται να δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να τερματίσουν θρησκευτικές συναντήσεις αφού χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «συναντήσεων που δεν είχαν άδεια».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως βουδιστές μοναχοί επιχείρησαν να κλείσουν χριστιανικούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ένας Κινέζος, ένας Ολλανδός, δύο Τούρκοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People's Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή. Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε εξάλλου ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ. Ο Μπλοκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δύο Τούρκοι πολίτες περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο Τούρκοι ήταν μηχανικοί που εργάζονταν σε ένα έργο στη Σρι Λάνκα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βρετανή πρωθυπουργός καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».

«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα

«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο τουίτερ, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».

Σε ένα πασχαλινό μήνυμα που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις η Τερέζα Μέι είχε προσφέρει την υποστήριξή της στους χριστιανούς που εκτίθενται σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω της πίστης τους.

«Εκκλησίες γίνονται στόχοι επιθέσεων. Χριστιανοί δολοφονούνται. Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του καθενός, όποια κι αν είναι η θρησκεία του, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα εν ειρήνη.»

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ειδεχθείς επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».

Φρίκη και οργή προκαλούν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα του καθολικού Πάσχα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φρίκη και οργή προκαλούν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Καθολικού Πάσχα προκαλούν φρίκη και οργή. Η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «η διεθνής μάχη απέναντι στη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία πρέπει να είναι αμείωτη».

Με μηνύματά τους στο τουίτερ ο Γάλλος και ο Αμερικανός πρόεδρος καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα

«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο τουίτερ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο τουίτερ «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα.

«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».

Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και κάθε πράξη μίσους, βίας και φονταμενταλισμού, απ' όπου και αν αυτές προέρχονται, και καλεί όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο και του ζήτησε να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα, τις Αρχές και συνολικά στον λαό της Σρι Λάνκα.

Συλλυπητήρια Μέρκελ και Σταϊνμάιερ για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Την συντριβή τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σρι Λάνκα και τα συλλυπητήριά τους προς την ηγεσία της χώρας εξέφρασαν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε δε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το εάν βρίσκονται και Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων παραμένει ασαφής. «'Αναυδος και συντετριμμένος παρακολουθώ τις τρομακτικές ειδήσεις για τις δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα και τονίζει ότι «η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Σρι Λάνκα, με την αποφασιστικότητα να σταθεί απέναντι στην τρομοκρατία που περιφρονεί τον άνθρωπο».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και η Καγκελάριος Μέρκελ, στο οποίο μεταφέρει την «θλίψη και την συντριβή» της στο άκουσμα της είδησης των επιθέσεων. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα έγιναν συνειδητά στόχος αυτών των ύπουλων επιθέσεων. Σε αυτή την δύσκολη ώρα θρηνούμε με αυτούς που μένουν πίσω και προσευχόμαστε για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και τονίζει ότι «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που παρουσιάστηκαν σήμερα με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο δεν επιτρέπεται να νικήσουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ