Βάψτε τα κόκκινα αυγά με φυσικό τρόπο

Το κόκκινο αυγό για την εκκλησιαστική  παράδοση συμβολίζει το θαύμα της αναστάσεως του Χριστού.
Λέγεται ότι όταν η Μάρθα η μυροφόρα, αδερφή του Λαζάρου, έτρεξε να πει στην αδερφή της Μαρία, το νέο της Αναστάσεως του Χριστού, εκείνη με δυσπιστία της απάντησε: «Αν αναστήθηκε ο Κύριος τα αυγά που έχουμε μαζέψει να γίνουν κόκκινα», όπως και έγινε.

Από τότε τα αυγά βάφονται κόκκινα και τσουγκρίζονται το βράδυ της Αναστάσεως.
Αιώνες τώρα το έθιμο της βαφής των αυγών τηρείται με ευλάβεια κάθε Μ. Πέμπτη στα σπίτια των Χριστιανών Ορθοδόξων.

Για να βάψετε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο θα χρειαστείτε:

Αυγά ( κατά προτίμηση άσπρα, βάφουν καλύτερα)

Κρεμμυδόφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια (τα ζητάτε από το μανάβη)

Ριζάρι (το βρίσκεται σε καταστήματα μπαχαρικών)

Κανέλα (ξύλο όχι σκόνη)

Ξύδι

Αλάτι

Ένα παλιό καλσόν ή τούλι λεπτό

Ψαλίδι και κλωστή

Λίγο λάδι για το γυάλισμα

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (προαιρετικά)κυπαρισσόφυλλο (το σπάτε και με το ξύδι κατά τη διάρκεια του βρασμού βγάζει κόκκινο χρώμα) ή ανθούς ρογδιάς. Παλαιότερα έβαζαν και παραρούνα, άλλες πάλι χρησιμοποιούσαν και παντζάρια, αλλά όπως μας είπαν αυτή η βαφή δεν "πιάνει" πάντα. Για τη φυσική κόκκινη βαφή το απαραίτητο – ακόμα και δεν βρείτε ριζάρι – είναι τα φύλλα του κόκκινου κρεμμυδιού. 

Για το σχέδιο των αυγών θα χρειαστείτε, λουλούδια και φυλλαράκια, το καλσόν και την κλωστή.  

Μυστικά επιτυχίας

Για να πάρουν τα αυγά ένα ωραίο φυσικό χρώμα από το προηγούμενο βράδυ πρέπει να βάλετε μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα.

Τα αυγά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βρείτε άσπρα, μπορείτ να βάψετε αυτά που έχετε.  

Αρχικά τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό . Όσα επιπλέουν στην επιφάνεια, τα πετάτε διότι δεν είναι καλά. Επίσης τα αυγά σας πρέπει να τα πλύνετε προσεκτικά για να φύγουν τυχόν στίγματα.

Διαδικασία βρασμού

Αφού έχετε βάλει από το βράδυ τα κρεμμυδόφυλλα στο νερό, την επόμενη ημέρα ξεκινάτε το βρασμό σε δυνατή φωτιά. Μέσα στην κατσαρόλα βάζετε μπόλικο ξύδι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά που αναγράφονται παραπάνω:

Το ριζάρι, τα ξύλα της κανέλας, το αλάτι και αν έχετε και τα υπόλοιπα υλικά. Σε περίπτωση που δεν έχετε ριζάρι ή κανέλα, ακόμα το κρεμμυδόφυλλο (πάντα μουλιασμένο από το βράδυ) θα βάψει τα αυγά σας.

Θα βράσετε σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα τέταρτο. Θα χαμηλώσετε και θα βάλετε μέσα ένα ένα τα αυγά με μια κουτάλα τρυπητή.

Θα δυναμώσετε ξανά για ένα 5λεπτο και στη συνέχεια για δέκα λεπτά ακόμα θα βράσετε σε χαμηλή φωτιά για να μην σπάσουν τα αυγά σας.   

Θα τα βγάλετε και θα αφήσετε να κρυώσουν καλά και θα τα αλείψετε με λάδι για γυάλισμα. Αν τα έχετε διακοσμήσει , θα κάνετε το  ίδιο αφαιρώντας το καλσόν. Το αυγό σας θα έχει πάνω το σχέδιο που το έχετε βάλει νωρίτερα!

Διαδικασία διακόσμησης

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα αυγά σας, θα διαλέξετε ένα φυλλαράκι ή ένα λουλούδι. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το καλσόν.

Θα βάλετε πάνω στο αυγό το φυτό σας και θα το τυλίξετε με το καλσόν και θα το δέσετε με μια κλωστή.

Τώρα είναι έτοιμο για βράσιμο!

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ