Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος – Τα οφέλη της πίστης στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Petite Perle 300×250

Συνέντευξη στην Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Ζούμε σε μια κοινωνία που η κατάθλιψη, το στρες, και όλα τα συνοδά στοιχεία δυσάρεστων καταστάσεων που βιώνει ο άνθρωπος καθημερινά, αποτελούν θα τολμούσαμε να πούμε… ρουτίνα.

Στα πλαίσια αυτά, συναντήσαμε μια μεγάλη μορφή της χώρας μας, έναν άνθρωπο που η γαλήνη και η ηρεμία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα του και συνομιλήσαμε μαζί του για την ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.

Και δεν είναι άλλος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. 

Σεβασμιώτατε, με την ιδιότητα σας ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ανά την γη, οι οποίοι έχουν καταβληθεί από κατάθλιψη, και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Ο σημερινός άνθρωπος είναι πολύ ταραγμένος λόγω των πολλών δυσκολιών της εποχής μας, και των πολλών και δύσκολων καταστάσεων τις οποίες αντιμετωπίζουμε, και εξαιτίας όλων αυτών ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να μην είναι  ανήσυχος, φοβισμένος, τρομαγμένος και ο,τιδήποτε άλλο. Στην Εκκλησία όμως, βγαίνει από όλο αυτό το κλίμα και μπαίνει σε ένα άλλο. Αυτό της ειρήνης και της γαλήνης και ταυτόχρονα σταματάει να αντιμετωπίζει φόβους και τρόμους, επικοινωνώντας με τον Θεό που είναι ο Ιδιος, η Ειρήνη και η Γαλήνη. Αυτό το συναντάμε και στη λειτουργία όπου πολλοί άνθρωποι έρχονται μπαίνοντας σε ένα άλλο κλίμα, ειρηνεύουν, δεν ταράζονται, και μέσα από αυτό το κλίμα μπαίνουν σε μια άλλη ζωή. Ζωή ειρηνική, ζωή, εντελώς διαφορετική από τη ζωή την οποία ζούμε στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η κατάσταση στην χώρα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο λόγω των οικονομικής κρίσης είναι για πολλούς ανθρώπους η επίγεια κόλαση. Είναι όμως επίσης αποδεδειγμένο ότι η εμπιστοσύνη στο Θεό  ανά τους αιώνες κάνει θαύματα.

Η αύξηση των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων έχει κατακόρυφη αύξηση στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας, που επενδύουν σε διάφορες μεθόδους, τις οποίες και πραγματοποιούν όπως μουσικοθεραπεία, γιόγκα κλπ. Ποιά είναι η γνώμη σας γι' αυτό και τι θα λέγατε εσείς στον κόσμο για όλα αυτά.

Όσο ο άνθρωπος είναι κλεισμένος στον κόσμο του και στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει τόσο η ψυχική του κατάσταση χειροτερεύει. Έτσι, καταφεύγει στα φάρμακα, τα οποία εγώ δε νομίζω ότι ωφελούν αλλά πιστεύω ότι ο οργανισμός ενοχλείται και επιβαρύνεται από αυτά τα χημικά σκευάσματα.

Για τους άλλους τρόπους που οι άνθρωποι δημιουργούν για να ξεπεράσουν δήθεν τα προβλήματά τους όπως μουσικοθεραπεία, γιόγκα κλπ., ή όλα τα άλλα σύγχρονα μέσα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Είχα ακούσει κάποτε μια τραγουδίστρια η οποία έλεγε "Όσο είμαι μαζί με τον κόσμο και τραγουδάω, χαίρομαι, αισθάνομαι καλά και όμορφα. Όταν γυρίσω στο σπίτι μου, μένω εντελώς μόνη και νιώθω ταραγμένη και χαμένη".

Έτσι είναι ο σημερινός άνθρωπος.  Αν παραμένει σε οποιαδήποτε εγκόσμια πραγματικότητα ή δραστηριότητα προς όφελος της ζωής και της ψυχής του, δημιουργείται η εντύπωση ότι αλλάζει η ζωή του ενώ στην πραγματικότητα δεν αλλάζει γιατί δεν υπάρχει κανείς πέρα από τον Θεό, να τους οδηγεί σωστά.  Αυτό για την Εκκλησία μας είναι ο μοναδικός δρόμος, γι' αυτό το λόγο και η Εκκλησία έχει τη Θεία Λειτουργία και τις Ακολουθίες για να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους να βγαίνουν από την ταραχή και την κατάσταση την οποία ζούμε, και να δοκιμάζουν μια άλλη κατάσταση ειρήνης, γαλήνης και χαράς.

Η Εκκλησία καθημερινά χτυπά την καμπάνα και καλεί όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετέχουν σε αυτό το κλίμα που μόνο στο πνεύμα του Θεού θα βρουν οι άνθρωποι, όμως δεν πιέζει κανέναν. Όποιος θέλει έρχεται.

-Πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία. Πού το αποδίδετε αυτό, τι χάνουν όλοι όσοι έχουν αφήσει πίσω τους το κομμάτι Εκκλησία; 

Οι αδελφοί μας, αυτοί γιατί όλοι είμαστε αδερφoί, έχουν πάρει λάθος δρόμο και νομίζουν ότι εάν κάνουν ό,τι θέλουν και ό,τι κάνουν ο καθένας στην καθημερινότητά τους,  με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει η ζωή τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι αλλάζει προς το χειρότερο. Αν είναι να αλλάξει προς το καλύτερο χρειάζεται να εγκαταλείψουν αυτό το ψέμα ότι δήθεν γίνονται κάτι άλλο όταν κάνουν ό,τι θέλουν. Θα τους προέτρεπα να αφήσουν τον εαυτό τους στην Εκκλησία και στον Χριστό και αμέσως θα ειρηνεύσουν θα βρούν το δρόμο τους,  θα είναι σωστοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

-Οι άνθρωποι δίνουν έναν διαρκή αγώνα σε αυτή τη ζωή και τείνουν όπως είπαμε παραπάνω πολλοί να απομακρυνθούν ή έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Εκκλησία. Κάποιοι μάλιστα την προσεγγίζουν με σκοπό να αποκομίσουν άλλα οφέλη. Τι έχετε να μας πείτε γι' αυτό.

Δεν είναι μόνο ο αγώνας είναι και ο αγώνας. Είναι και το γεγονός ότι μαθαίνουμε τη ζωή μας, η οποία δεν είναι να τρώμε, να πίνουμε και να αναπαυόμαστε αλλά να πορευόμαστε προς το σπίτι μας προς τον Πατέρα μας, και με αυτό τον τρόπο η ζωή μας εύκολα μπορεί να αλλάξει. Γιατί με αυτό τον τρόπο αλλάζει η ζωή μας. Ξέρουμε ότι πορευόμαστε ότι ζούμε για να πορευόμαστε και όχι για να κοιμόμαστε ή να επαναπαυόμαστε, αν και χρειάζονται και αυτά, αλλά όχι να ζούμε μόνο γι' αυτά. Δεν μπορεί να είναι αυτό η ζωή μας.

Υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στο χρήμα. Οι άνθρωποι ζουν για τα χρήματα. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι δεν θεωρούν ότι το χρήμα είναι η μόνη πραγματικότητα.

-Μέσα από το Πάσχα, που σε λίγο πλησιάζει και πάλι, βγαίνει ένα μεγάλο μήνυμα. Ποιο είναι το μήνυμα αυτό για τους ανθρώπους; 

Κατ' αρχήν πρέπει να πω ότι υπάρχουν πoλλά μηνύματα που δίδονται από την Εκκλησία και από τον Χριστό στους ανθρώπους. Μηνύματα που αλλάζουν τον άνθρωπο και τον κάνουν εντελώς διαφορετικό Εγώ θα ήθελα να δώσω στους ανθρώπους το μήνυμα αυτή τη χρονιά, και να μείνω ιδιαιτέρως σε αυτό, ότι η Εκκλησία και ο Χριστός, ο Χριστός και η Εκκλησία του μας καλεί και μας λέει, "Δεύτε λάβετε φως", που σημαίνει ελάτε να λάβετε φως από το αιώνιο φως και να δοξάσετε το Χριστό ο οποίος αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να φύγουμε από τον κόσμο μας να πάμε στην Εκκλησία του Χριστού στην οποία αλλάζει η ζωή μας, φωτίζεται, ειρηνεύει, και μέσα σε αυτό το κλίμα εκείνο το οποίο μένει είναι να ευχαριστήσουμε να δοξάσουμε τον Χριστό οποίο  αναστήθηκε από τους νεκρούς . Μοναδικό και αιώνιο γεγονός. Δεν έχει γίνει από κανέναν άλλο σε καμία άλλη περίπτωση. Αυτό είναι το μέγα μήνυμα το οποίο καλούμαστε να πάρουμε να φύγουμε από το σκοτάδι να βγούμε στο φως, και βρισκόμενοι στο φως, την αλήθεια και στη χαρά να ευχαριστήσουμε το Χριστό που αναστήθηκε από τους νεκρούς, ανέστησε κι εμάς και ανασταίνει όλο τον κόσμο.

Όσο πιο πολύ οι άνθρωποι μετέχουν στην Εκκλησία, η ζωή τους αλλάζει. Εξάλλου αυτός είναι και ο ρόλος της Εκκλησίας και ο ρόλος του Χριστού ο οποίος ήρθε στον κόσμο μόνο και μόνο για να μας φέρει την ειρήνη, τη χαρά, τη γαλήνη και να αλλάξει τη ζωή μας.

ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΟΥ, ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ