Χάος στη Βενεζουέλα – Τεθωρακισμένο ποδοπάτησε ομάδα πολιτών στο Καράκας (video)

Petite Perle 300×250

Χάος επικρατεί στη Βενεζουέλα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος! Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό δήλωσε χθες πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει ένα τεθωρακισμένο της Εθνικής Φρουράς να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές. Δευτερόλεπτα νωρίτερα, το εξαγριωμένο πλήθος πετούσε πέτρες και αντικείμενα στα οχήματα!

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη "νέα αρχή", όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε. Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί "λιποτακτών" είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων. Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε σήμερα άλλη μια έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή« στην προσπάθειά του αυτή. Μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από μια αεροπορική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός.

Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ένα θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αλλά είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

"Τώρα είναι η ώρα!. Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό" της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Μετά τη 1 μεσημέρι, τοπική ώρα, το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο, προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το "λουτρό αίματος" ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, καλούσε τον λαό "να παραμείνει στον δρόμο".

Στρατιώτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στο Καράκας και κτίρια, ενώ συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων και τους απομακρύνουν από τα σημεία.

"Δεν θέλω να μείνω στο σπίτι με τα χέρια σταυρωμένα ενώ το καθεστώς Μαδούρο μας καταπιέζει" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο 26χρονος Κάλρος, που κρατούσε μια βόμβα μολότοφ.

Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δύο "πρόεδροι": από τη μια ο κεντροδεξιός βουλευτής Χουάν Γκουαϊδό –τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες– και από την άλλη ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Νωρίς χθες το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. "Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία", δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από την Μπραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι "αδύναμη". Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του.


https://www.dikaiologitika.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ