Διπλή πανηγυρική επέτειος τιμάται με λαμπρότητα στον Άγιο Τίτο

Petite Perle 300×250

Όλοι οι Ιεράρχες της Κρήτης συλλειτουργούν στο Ηράκλειο χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου

Η 53η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου Πρώτου Επισκόπου Κρήτης καθώς και ο 1ος Εορτασμός Επανακομιδής Ιερών Λειψάνων Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού τελούνται σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και τιμή.

Το σκήνωμα του Αγίου Κοσμά επέστρεψε στην πατρίδα του, την Κρήτη, μετά από 960 χρόνια «εξορίας», αφού είχε κλαπεί το 1058 από Ενετούς εμπόρους οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Το σκήνωμα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη κλάπηκε το 1058 από ενετούς εμπόρους οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Τα τελευταία χρόνια οι πατέρες της ιεράς μονής Κουδουμά με τις ευλογίες της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, έγιναν προσπάθειες ο Άγιος Κοσμάς να επιστρέψει στη Κρήτη. Προσπάθειες οι οποίες ευοδώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου.

Ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα και άλλα κειμήλια επεστράφησαν στη Μονή Κουδουμά με την Εκκλησία της Κρήτης να χαρακτηρίζει ιστορικό το γεγονός και να προχωρά σε εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως και το Μάιο του 2019 αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο όπου στην Ιερά Μονή Κουδουμά θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Μετά από 960 χρόνια ο  αρχαιότερος γνωστός Ερημίτης Άγιος της Κρήτης,  ὁ Άγιος Κοσμάς ὁ Ομολογητής επιστρέφει στον τόπο του.

Πρόκειται για τον άγιο που έζησε κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. και του οποίου τη μνήμη η εκκλησία της Κρήτης τιμά στις 2 του Σεπτέμβρη.

Ό Άγιος Κοσμάς που ασκήτεψε στα σπήλαια της νότιας Κρήτης εκοιμήθη στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ. Τετρακόσια χρόνια μετά το έτος 1058 μ.Χ. βενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο και το μετέφεραν στην Βενετία όπου και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος. Εκεί, τοποθετημένο στο παρεκκλήσι του Αγίου Βενεδίκτου, παρέμεινε περιμένοντας ήσυχα την επιστροφή του.

Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες της Ιεράς Μονής Κουδουμά σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της μορφής του Αγίου Κοσμά για την εκκλησία της Κρήτης και κατάφεραν να πείσουν το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας να επιστρέψει έστω προς το παρόν ένα ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα το Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ