Μενέλαος Μποκέας: Περήφανοι για τον τόπο μας!

Petite Perle 300×250

«Συμμετέχω σημαίνει νοιάζομαι»

Λίγα 24ωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, μιλά στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" για την ημέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή, την Κυριακή 26 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα «αφήνουμε πίσω το χθες – κερδίζουμε το αύριο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μενέλαος Μποκέας μιλά για τη διαδρομή της προσπάθειας "Το Μαλεβίζι μπορεί", δηλώνοντας περήφανος για το διαφορετικό στίγμα που έχει δώσει «επί της ουσίας, όχι επί της βιτρίνας». Συνεχίζει να δηλώνει "παρών" στη διεξαγωγή ενός ανοιχτού debate, το οποίο πρώτος ο ίδιος πρότεινε, αλλά μέχρι σήμερα η δημοτική Αρχή δεν έχει απαντήσει. Τέλος, μιλά για τις άμεσες προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, τη νέα γενιά και τα ευχαριστώ που θέλει να απευθύνει.

Υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου. Ήταν εύκολη απόφαση;

Ήταν συνειδητή επιλογή ευθύνης. Δεν ήρθε αβίαστα, ούτε αυθόρμητα. Γεννήθηκε στην κοινωνία. Διαπιστώθηκε η ανάγκη, το Μαλεβίζι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολλά πράγματα σήμερα. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο μας, επέλεξα το δρόμο της συμμετοχής.

Τι σας έκανε εντύπωση σε όλη αυτή τη διαδρομή;

Η ανάγκη του κόσμου να ακούσεις, να δώσεις προσοχή, να τον κοιτάξεις στα μάτια. Να μην παριστάνεις ότι τα ξέρεις όλα. Να διεκδικείς για λύσεις. Ειδικά στην έναρξη αυτής της πορείας, μου έκανε εντύπωση ο κόσμος που, βάσει της εμπειρίας του, μου μετέφερε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να νοιάζονται για το Μαλεβίζι και όχι για την πάρτη τους». Πίστευα ότι στην αυγή του 2020 τα βασικά αξιακά ζητήματα δημοκρατίας και ενασχόλησης με τα κοινά θα έπρεπε να θεωρούνται λυμένα.

Τελικά γιατί δεν έγινε debate μεταξύ των υποψηφίων; Ένας θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των Δήμων της Ελλάδας

Είναι βασική μου αρχή ότι η μάχη των ιδεών, των προτάσεων και των λύσεων πρέπει να είναι δημόσια, στο φως του ήλιου. Για να μπορεί κάθε πολίτης, κάθε δημότης, να συγκρίνει, να αξιολογεί και τελικά να επιλέγει. Από την πρώτη στιγμή πρότεινα τη διεξαγωγή ανοιχτού debate! Δεν έβαλα κανένα όρο και καμία προϋπόθεση.

Δυστυχώς ο νυν δήμαρχος δεν απάντησε ποτέ. Κρύφτηκε. Με λυπεί πραγματικά το γεγονός αυτό. Όπως με λυπεί και η απουσία δημόσιων συγκεντρώσεων κατά την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε τη ψήφο των πολιτών και να μην είμαστε σε επαφή μαζί τους. Κρίμα.

Εγώ καλώ τους πολίτες του Μαλεβιζίου την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 20:30 στο Πολύδροσο Γαζίου, να στείλουμε μαζί το μήνυμα της αλλαγής.

Μπλε, πράσινο ή κόκκινο; Ποιο χρώμα δίνετε στην προσπάθειά σας;

Χρώμα μας είναι μόνο το χρώμα του Μαλεβιζίου. Ο συνδυασμός μας αποτελεί μια πολυσυλλεκτική, ενωτική προσπάθεια, με αναφορά στους πολίτες και την κοινωνία του Μαλεβιζίουκαι δεν πρόσκειται σε κανένα πολιτικό φορέα. Ούτε και διεκδικεί "χρίσματα". Ο συνδυασμός μας δίνει τον αγώνα του για την αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη το Μαλεβίζι, μακριά από παλαιοκομματικού τύπου νοοτροπίες και πρακτικές. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε δύναμη σύνθεσης. Να ενώσουμε το Μαλεβίζι.

Αυτό αντικατοπτρίζει και ο συνδυασμός μας: ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους, επαγγελματίες, ανθρώπους της παραγωγής, νέους αλλά και μεγαλύτερους με το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα, με γνώσεις και δεξιότητες, που είναι έτοιμοι να συνθέσουν και να παλέψουν για το Μαλεβίζι που μας αξίζει.

Ως πολιτικός πάντως δεν έχετε καμία σχέση με όσα έχουμε μέχρι σήμερα συνηθίσει. Εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα δεν μιλήσατε ποτέ μέσω "κύκλων" και σχετικών "διαρροών".

Απεχθάνομαι τη λογική των κλειστών επιτελείων και των αυλών που παραγοντίζονται. Ποτέ δεν έχω δώσει χώρο σε "κύκλους" να λειτουργούν αντί εμού. Όχι μόνο στη διάρκεια της παρουσίας μου στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Μαλεβιζίου, αλλά και στη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής. Προσωπικά, ό,τι έχω να πω το λέω με την υπογραφή μου. Ανοιχτά.

Το Μαλεβίζι μπορεί. Αλλά με ποιες προϋποθέσεις;

Μόνο εάν εμπνεύσει και απελευθερώσει τους πολίτες, τη νεολαία, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τους ανθρώπους του πολιτισμού, της γνώσης και της δημιουργίας!

Μόνο εάν αντιληφθούμε ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι μονόδρομος, με διαφάνεια, χωρίς εξαρτήσεις από πελατειακά δίκτυα και μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές.

Μόνο αν βάλουμε στο επίκεντρο το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του.

Μόνο εάν ενεργοποιήσουμε την κοινωνία να συμμετέχει και να καθορίσει, να δώσει μορφή σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή που έχουμε όλοι ανάγκη!

Έτσι εξάλλου προέκυψε και το πρόγραμμά μας, το οποίο και καταθέτουμε καθημερινά υπόψη της κοινωνίας. Από το διάλογο με τους πολίτες. Είναι το συμβόλαιο τιμής με τους ανθρώπους του Μαλεβιζίου. Το κρατούν στα χέρια τους και γνωρίζουν ότι είναι και δικό τους δημιούργημα!

Ποιες θα αποτελέσουν τις άμεσες προτεραιότητές σας εφόσον εκλεγείτε;

Η επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδιασμού, πράγμα που θα αποτελέσει τη βάση υλοποίησης του σχεδίου μας για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη του δήμου και η οποία εγγυάται το ριζικό μετασχηματισμό του Μαλεβιζίου σε έναν τόπο που αξίζει κανείς να επενδύσει, να δημιουργήσει, να παράγει και να ζήσει!

Ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών και η αποκλιμάκωσή τους μετά από εννέα χρόνια αλυσιδωτών ανατιμήσεων.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των έξυπνων ηλεκτρονικών εφαρμογών, που μειώνει τη γραφειοκρατία, κάνει το δήμο λειτουργικό, καθιστά τους πολίτες από πρώτο χέρι γνώστες των θεμάτων του δήμου και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων και προσθέτει στους δημότες πολύτιμο χρόνο και μείωση της ταλαιπωρίας, απαλλάσσοντας τους επιπλέον από την ανάγκη να ζητούν χάρες για πράγματα που δικαιούνται!

Η τακτική, θεσμοθετημένη συνεργασία με Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που βρίσκονται στη γειτονιά μας, για θέματα τεχνολογίας αιχμής, νεανικής επιχειρηματικότητας και έξυπνων εφαρμογών, που απλοποιούν την καθημερινότητα των ανθρώπων και δημιουργούν προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διεκδίκηση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία πρωτοποριακών σχεδίων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το εύρος του δήμου, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη διάχυση του πλούτου στην ενδοχώρα.

Η επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό. Η διασύνδεσή τους για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Από κοινού με την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων μας, τα σύμφωνα ποιότητας, η ενίσχυση των συμπράξεων σε αυτήν την κατεύθυνση, στην παραγωγή ενέργειας, στην μείωση του κόστους της άρδευσης, που συνδέεται με την εξοικονόμηση, τον έλεγχο του δικτύου, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, τη μείωση της σπατάλης, η εμπέδωση της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς.

Η μέριμνα της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής συγκοινωνίας! Ένας πόθος της κοινωνίας και του κόσμου του επιχειρείν, με τεράστια αναπτυξιακή προοπτική και βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να κινηθούν αυτόνομα.

Οι πολίτες του Μαλεβιζίου άκουσαν για πρώτη φορά από εσάς για αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα. Ποια είναι η θέση σας;

Πάγια θέση μας είναι ότι το Μαλεβίζι, για το έργο του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά, οφείλει να διεκδικήσει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους δημότες του, αλλά και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μελετών για όλες τις περιοχές του Δήμου.

Δεν είναι δυνατόν να δρομολογείται στην Κορακιά ένα έργο προς όφελος ολόκληρης της Κρήτης, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, που επηρεάζει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής στο μέλλον και η τοπική κοινωνία του Μαλεβιζίου να λαμβάνει μηδαμινά οφέλη, πληρώνοντας την έλλειψη στοχευμένης διεκδίκησης!

Συμβαίνει εξάλλου ήδη σε άλλους Δήμους της χώρας, όπου λειτουργούν επιβαρυντικές υποδομές, προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα: κερδίζουν μόνιμα τα οφέλη που διεκδικούν.

Το Μαλεβίζι ως ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Μεσογείου στο μέλλον, οφείλει να χαράξει μια ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική, για όλους μας, για καθέναν από εμάς.

Κι όμως ο δήμαρχος υποστήριξε ότι θεωρεί τη διεκδίκηση ξεπούλημα! Και πριν λίγες μέρες μίλησε για "μίζερη ελεημοσύνη".

Σας ακούμε να μιλάτε συχνά για τη νεολαία του τόπου. Ακούσαμε μια νέα κοπέλα να σας προλογίζει στα εγκαίνια των γραφείων σας. Ποιές είναι οι σκέψεις σας ως νέου ανθρώπου για τη νεολαία;

Η νέα γενιά δεν είναι μόνο μια ηλικιακή κατηγορία. Είναι το μέλλον του τόπου. Οφείλουμε να της δώσουμε χώρο, χρόνο και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά. Τα όνειρα της νέας γενιάς πρέπει να ταυτιστούν με το μέλλον του τόπου. Η νεαρή κοπέλα που με προλόγισε συμβολίζει αυτό ακριβώς. Τη νέα γενιά που μάχεται, διεκδικώντας το δικαίωμά της στο παρόν και το μέλλον. Εξίσου, βέβαια, σημαντικό για εμάς είναι να σεβαστούμε και να εμπνευστούμε από την εμπειρία των μεγαλυτέρων.

Σε ποιους θα θέλατε να απευθύνετε ένα μεγάλο ευχαριστώ;

Πρώτα-πρώτα στην οικογένειά μουπου στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Στους ανθρώπους που πίστεψαν και ανταποκρίθηκαν σε όλη αυτή την προσπάθεια και βέβαια, κυρίαρχα, στους συνεργάτες μου, που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού. Τους υποψηφίους, δηλαδή, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που κάνουν πράξη την αλλαγή, γιατί χωρίς τη δική τους στήριξη και ενεργό συμμετοχή μια τέτοια διαδρομή θα ήταν δύσκολο να ευοδωθεί. Τους ευχαριστώ θερμά!

Η αλλαγή τελικά ξεκίνησε;

Ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που βγήκαμε στις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας και μοιραστήκαμε αγωνίες και προτάσεις. Ο κόσμος ακούει και κρίνει. Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού, με ορίζοντα το Μαλεβίζι της επόμενης μέρας και μιλήσαμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του Μαλεβιζίου στις προκλήσεις της νέας εποχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε εκεί έξω στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου μας, υιοθετεί τις δικές τους ανάγκες και γι'αυτό είμαι περήφανος.

Καταφέραμε να προωθήσουμε στην πράξη τη συμμετοχή, αλλά και να αναδείξουμε σε ανώτερα κλιμάκια -πέρα από αρμοδιότητες- τη θέση του Μαλεβιζίου για μεγάλα ζητήματα. Δώσαμε ένα διαφορετικό στίγμα επί της ουσίας, όχι επί της βιτρίνας. Ο κόσμος του Μαλεβιζίου αγκάλιασε τη διαφορετική αυτή αντίληψη λειτουργίας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την εκλογική διαδικασία, η αλλαγή στο Μαλεβίζι, ναι, ξεκίνησε!

Ποιο είναι το μήνυμά σας για την αναμέτρηση της Κυριακής;

Την Κυριακή 26 Μαΐου αφήνουμε πίσω το χθες – κερδίζουμε το αύριο! Για όλους! Το διακύβευμα δεν έχει να κάνει απλά με τα πρόσωπα, δεν αλλάζουμε απλά δήμαρχο, αλλάζουμε εποχή. Ψηφίζουμε για μια νέα αντίληψη, για αλλαγή νοοτροπίας. Η αλλαγή αυτή θα είναι συμβολική για όλους εκείνους τους ανθρώπους εντός και εκτός πολιτικής, που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ