Σεληνιωτάκη Μ. Χρυσάνθη – "Διεκδικώ μια περιφερειακή Αρχή ξεκάθαρων διεκδικήσεων"

Petite Perle 300×250

Ακολουθεί συνέντευξη με την υποφήφια περιφερειακή σύμβουλο κ. Σεληνιωτάκη Μ. Χρυσάνθη με το Συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Κυρία Σεληνιωτάκη γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στις εκλογές της Περιφέρειας και να συμπορευτείτε με τον κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη;  

Είμαι νέα, στηρίζω νέα άτομα. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή των προσώπων στην πολιτική και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαι από εκείνους τους τρελούς που ελπίζω στην αλλαγή. Και η αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο όταν αλλάξουν τα ήδη δοκιμασμένα πρόσωπα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εσείς βρείτε μου ένα λόγο γιατί κάποιος να συμπορευτεί με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Πόσα χρόνια χρειάζεται να περάσουν ακόμη ώστε να αντιληφθούμε ότι ο νυν περιφερειάρχης δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει; Ακόμη και ο ικανότερος όλων κάποια στιγμή -μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία- αδειάζει από ιδέες και ενέργεια. Η όρεξη χάνεται και η παραμονή στην εξουσία γίνεται αυτοσκοπός. Όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Επί σειρά ετών η περιφέρεια καρκινοβατεί.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε και ζήσαμε πολλά! Σε ολόκληρη την Κρήτη βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις: Θρηνήσαμε συνανθρώπους μας. Γεφύρια γκρεμίστηκαν. Δρόμοι άνοιξαν στα δύο. Κατοικημένες περιοχές και χωράφια πλημμύρισαν. Καλλιέργειες θάφτηκαν σε τόνους νερού. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο πνίγηκε από τόνους λάσπης και από κατολισθήσεις. Ο ΒΟΑΚ ήταν και είναι σε δραματική κατάσταση. Καμιά υποδομή, κανένας όρος πολιτικής προστασίας! Μόνο στασιμότητα, ολιγωρία, αδιαφορία. Πού είναι η Κρήτη του 21ου αιώνα; Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξή της;

Ε λοιπόν, φτάνει! Σε όλα αυτά ερχόμαστε να βάλουμε ένα τέλος!

Έχουμε σχέδιο, έχουμε όρεξη και δύναμη, έχουμε ανεξάντλητη αγάπη για τον τόπο μας. Οπότε το ερώτημα είναι απλό: προχωράμε Μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;

 Εάν εκλεγείτε στο Περιφερειακό συμβούλιο ποιές θα είναι  οι προτεραιότητες σας;

Σαν εκφραστής της νέας γενιάς θέλω και διεκδικώ μια περιφερειακή αρχή ξεκάθαρων διεκδικήσεων και όχι μια περιφερειακή αρχή συμβιβασμών. Θέλω πολιτική έργων, όχι μια πολιτική της ανυπαρξίας. Προσδοκώ μία Περιφέρεια με κοινωνικό πρόσωπο αντί μια Περιφέρεια αδιάφορη για τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού. Θέλω Περιφέρεια με πραγματική ανάπτυξη, και όχι μια Περιφέρεια ουραγό των εξελίξεων. Με τους πολίτες μπροστά και όχι με τους πολίτες μας απλούς θεατές.

Οι τρεις άξονες που θα επικεντρωνόμουν θα ήταν Υποδομές – Οδικό δίκτυο, τόσο το Βόρειο Οδικό Άξονα όσο και το Νότιο δηλαδή το δρόμο προς Μεσσαρά.

Επίσης θα ήθελα να φροντίσω τα εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα χωριά της Μεσσαράς μας και να δοθεί βάρος στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής τόσο στην Παραγωγή καλλιέργεια όσο και εξαγωγή των Κρητικών προϊόντων.

Η γη μας είναι ευλογημένη. Πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατόν για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς που στηρίζουν ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου με την προσωπική καθημερινή θυσία τους.

Η Εκπαίδευση τόσο όσον αφορά τις συγχωνεύσεις σχολείων, τις μεταφορές μαθητών, τις κτηριακές υποδομές και γενικότερα την ποιότητα της εκπαίδευσης και συντονισμό δράσεων για την προβολή και συμμετοχή των Σχολείων της Κρήτης σε δράσεις αντίστοιχες με αυτές των υπολοίπων Σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την εκλογή μου σαν περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε Ηρακλείου, με ενδιαφέρει η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νομού μου. Θα ήθελα και θα μπορούσα να συμβάλω στην επίλυση θεμάτων που θα έπρεπε να είναι από καιρό τακτοποιημένα, όπως:

  1. Τη βελτίωση του εγκαταλελειμμένου οδικού δικτύου μας, ιδιαίτερα την εθνική οδό Ηρακλείου – Μοιρών, καθώς και τον επαρχιακό δρόμο προς Πανασσό, Γέργερη, Νυβριτο, Βορίζια και Καμάρες.
  2. Τη λήψη μέτρων για το Δρακουλιάρη  ποταμό στην ευρύτερη περιοχή των Τριών Βαγίων , ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος με καθαρισμό, ψεκασμό, απολυμάνσεις.
  3. Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και η παροχή νερού πάντα και σε όλους.
  4. Η καθαριότητα των δημόσιων χώρων.
  5. Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, Ιδιαίτερα θα ήθελα να ασχοληθώ με εκπαιδευτικά θέματα που υπόκεινται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, στο βαθμό που αφορά την Περιφέρεια.
  6. Θα προσπαθήσω α. να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα Κονδύλια για Προγράμματα Αγροτουρισμού και β. αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του πλούσιου ορυκτού και τεχνολογικού πλούτου που έχει στη διάθεσή της η Κρήτη μας.
  7. Επίσης, κύριο μέλημα μου θα αποτελέσουν θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα, ζητήματα που έχουν ήδη βρει τον δρόμο τους στις προηγμένες χώρες.

 Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο οδικό δίκτυο Ηρακλείου – Μοιρών. Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για την όλη καθυστέρηση;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πετάει  το μπαλάκι σε κυβέρνηση και περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του. Λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην Κρήτη, οι κατολισθήσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπως από Ηράκλειο προς Μοίρες και από Ηράκλειο προς Αρκαλοχώρι και Βιάννο, αλλά και από Ηράκλειο προς Μαλεβίζι, είναι έντονες.  Εξαιτίας αυτών έχουν εμπλακεί σε σοβαρά ατυχήματα οχήματα επιβατηκά καθώς και οχήματα δημόσιας χρήσης που μεταφέρουν αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα με προορισμό την υπόλοιπη Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα στο οδικό δίκτυο Ηρακλείου-Μοιρών πρέπει: α. να ξεκινήσουν άμεσα ειδικές γεωτεχνικές παρεμβάσεις. β. να υλοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα μελέτη που προβλέπει ευθυγράμμιση του δρόμου σε συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία. γ. να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα στο ύψος των παραπάνω ζημιών του οδικού δικτύου Ηρακλείου-Μοιρών αλλά και να δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα έργα βελτίωσής του. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες να αποφασίσουν όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση από την EE οποιουδήποτε έργου που να αποσκοπεί στην αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η δυσαρέσκεια του κόσμου, που καθημερινά φθείρει τα αυτοκίνητα του τεράστια. Επιτακτική κρίνεται η άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική και ευρύτερη αλλαγή και την πρόληψη κινδύνων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.


 Πώς θεωρείται ότι μπορούν να φροντιστούν τα παραμελημένα προάστια του Ηρακλείου;

Σε δημοσίευμα μου είχα επισημάνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο Προάστιο της περιοχής του Αη Γιάννη στο Χωστό.

Προτεραιότητα μου σε αυτό το σημείο θα αποτελέσει ο Άη Γιάννης.. Θα φροντίσω να συνεργαστεί Δήμος και Περιφέρεια επιτέλους ώστε να τοποθετηθούν  φωτεινοί σηματοδότες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Επίσης πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί η δημιουργία μιας δεύτερης διάβασης για το Γεφυράκι των Τριών Βαγιών…. Καθημερινά βιώνει το σύνολο των ανθρώπων που εργάζεται στις περιοχές των ΤΕΙ και ΠΑΓΝΗ απρόσκοπτες καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις.

Και όμως αυτή είναι η πραγματικότητα στο ύψος της γέφυρας στον Άη Γιάννη Χωστό, με τα τροχαία να είναι συχνά στην περιοχή και με τους πεζούς που θελήσουν να διασχίσουν το σημείο όπου ενώνονται αρκετοί δρόμοι να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Το μποτιλιάρισμα είναι το μεγάλο «αγκάθι» στην περιοχή, με τον όγκο των οχημάτων να είναι ακόμη μεγαλύτερος σε ώρες αιχμής.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και των εργαζομένων στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ζητούμενο παραμένει η κατασκευή κυκλικών κόμβων ή άλλων παρεμβάσεων, με τους δημότες να τονίζουν την ανάγκη δρομολόγησης έργων.

Τέλος κρίνεται απαραίτητη η ασφαλτόστρωση δρόμων πολλών περιοχών του Ηρακλείου, τόσο σε κεντρικούς δρόμους όσο και στα παραμελημένα προάστια του.

 Είστε ένας από τους λίγους υποψήφιους που συναντάει κανείς καθημερινά στους δρόμους. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία και συναναστροφή σου με τους πολίτες του Νομού μιας και οργώσατε κυριολεκτικά το Νομό;

Γενικά είμαι ένας απλός άνθρωπος, μη επαγγελματίας πολιτικός ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το μέσο όρο των συμπολιτών μας. Ο ξύλινος λόγος της Πολιτικής και τα κείμενα των επικοινωνιολόγων δε με αφορούν. Καθημερινά συναντάω κόσμο τόσο κόσμο της πόλης του Ηρακλείου όσο και ανθρώπους από το σύνολο των χωριών της Ενδοχώρας. Αφουγκράζομαι τους πολίτες και θέλω να μεταφέρω τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και να συμβάλλω κατά το δοκούν στη λύση αυτών των προβλημάτων.

Έχω μιλήσει με αρκετά άτομα που έχω γνωρίσει από κοντά τις τελευταίες μέρες και έχουν όλοι να πουν κάτι για μένα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που με συναντούν τυχαία στο δρόμο μου φωνάζουν : " ΠΑΠΑΔΙΑ έλα δω…". , " Εσύ δεν είσαι η Παπαδιά; " " Γεια σου ΠΑΠΑΔΙΑ" Τι κι αν το ψηφοδέλτιο δεν το ΑΝΑΦΕΡΕΙ… Χρυσάνθη με ξέρουν όλοι… Είναι ένα σπάνιο, χαριτωμένο και χαρακτηριστικό όνομα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα φέρει η Δευτέρα, η μικρή εμπειρία και εμπλοκή μου στο χώρο της Πολιτικής με γέμισε Ενέργεια , εγρήγορση και ικανοποίηση από την αποδοχή, αγάπη και απέραντη ζεστασιά που πήρα από τον κόσμο. Τους ευχαριστώ πολύ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Τέλος,  μας έχετε πει ότι θα είστε κοντά στους ψηφοφόρους σας κυρίως μετά τις εκλογές. Πως θα πραγματοποιηθεί αυτό;

Όλο αυτό το διάστημα τρέχω παντού , γιατί θέλω να με γνωρίσει ο κόσμος . Όχι να με ψηφίσει μόνο. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι μέλος μιας δυναμικής ομάδας που απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους απ' όλους τους χώρους εκπαίδευσης υγείας , τουρισμού , και μια δυναμική αγροτική και κτηνοτροφική εκπροσώπηση. Η ίδια κατάγομαι από τα Άνω Μούλια ένα μικρό χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου προς Μεσσαρά όντας παιδί αγροτικής οικογένειας , γνωρίζω απόλυτα τις συνθήκες διαβίωσης και την ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου.

Ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους θα αποτελέσει η φροντίδα των ταλαιπωρημένων και εγκαταλειμμένων χωριών της υπαίθρου. Κατά τις περιοδείες μου το τελευταίο διάστημα στην ενδοχώρα αλλά και από την όλη προσωπική εμπειρία μου από την κίνηση μου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ηρακλείου – Μοιρών, καθώς πηγαινοέρχομαι συχνά προς το χωριό μου, έχω απελπιστεί με της κατάσταση τις λακκούβες, τις ρωγμές και τις κατολισθήσεις τα παράπονα και η οργή του κόσμου, είναι κάτι που βιώνω καθημερινά. Ενώ από το χειμώνα που βιώνουμε αυτή την κατάσταση δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα για την επούλωση του οδικού αυτού δικτύου προς Μεσσαρά. Ομοίως και για τον επαρχιακό δρόμο από Αγία Βαρβάρα, Πανασό, Γέργερη , Νίβρυτο , Ζαρό, βορίζα και Καμάρες.

 Και ρωτώ " τι έχετε κάνει κ Αρναουτάκη για την Μεσσαρά μας εννέα χρόνια " πόσα κονδύλια έχετε δώσει; " οι συμπολίτες μας έχουν διαλύσει τα αυτοκίνητα τους…

Υπόσχομαι στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νόμου μου ότι αν τα καταφέρω και εκλέγω θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να είμαι κοντά τους και να διορθώσουμε ότι είναι δυνατόν να αλλάξει.

Θα προσπαθήσουμε η Περιφέρεια να συμμετέχει ενεργά, με όσο το δυνατόν περισσότερες απορροφήσεις κονδυλίων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, και την προώθηση των ντόπιων εγχώριων προϊόντων σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

 Επίσης θα εισηγηθώ στην μείωση του κόστους αγροτικών εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων για να μπορέσουν οι αγρότες να επιβιώσουν και να επενδύσουν στην ευλογημένη Γη μας.

Έχετε να πείτε ένα μήνυμα για τους ψηφοφόρους του Νομού Ηρακλείου;

 Στηρίξτε μας για να είμαστε κοντά σας στην συνέχεια . Να είστε σίγουροι ότι όσο περνάει από το χέρι μου, θα είμαι δίπλα σας και μετά τις εκλογές. Όχι όπως οι υπόλοιποι που όπως μου παραπονεθήκατε ζητάνε μόνο την ψήφο σας και σας ξεχνάνε μετά . Δεσμεύομαι δημόσια ότι θα σταθώ στο πλευρό σας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ