Ο καφέ κάδος τροφικών υπολειμμάτων έρχεται στο Δήμο Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του καφέ κάδου τροφικών υπολειμμάτων που υλοποιεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συμμετέχει ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης λύσεων κυκλικής οικονομίας που θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και για το οποίο παρουσιάστηκαν οι σχετικές προτάσεις των μελετητών στον Ε.Σ.ΔΑ.Κ. και οι οποίες περιλαμβάνουν:

·        Κατάθεση προτάσεων έως τις 28 Ιουνίου 2019 στο ΠΕΠ Κρήτης για χρηματοδότηση της αγοράς καφέ κάδων εξωτερικού χώρου, καφέ κάδων εσωτερικού χώρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οχημάτων συλλογής και κινητού εξοπλισμού μεταφόρτωσης  τροφικών υπολειμμάτων.

·        Διεκδίκηση έως τον Σεπτέμβριο του 2019 χρηματοδότησης για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή συλλογή 3.000 τν / έτος τροφικών υπολειμμάτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

·        Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την συνολική ανάληψη αρμοδιότητας υλοποίησης του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος για 3 έτη.

·        Δράσεις και παρεμβάσεις συλλογής, επεξεργασίας και ευαισθητοποίησης που θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα σε εστιασμένους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων όπως είναι οι υπεραγορές τροφίμων, τα οπωροπωλεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, κ.α.

Στόχοι του προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων η μείωση του όγκου επεξεργασίας και ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων κατά 3.000 τν / έτος, η χρήση νέων υποδομών και εξοπλισμού διαχείρισης, η δημιουργία οικονομία κλίμακας καθώς θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με την συμβολή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο αρχικό στάδιο διάρκειας 3 ετών, για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια από τους δύο Δήμους με χαμηλότερο κόστος, καθώς και η διάθεση φυσικού λιπάσματος – κόμποστ – απ'  ευθείας στους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Προστατεύουμε το περιβάλλον και προχωράμε στη νέα εποχή διαχείριση των απορριμμάτων. Το Μαλεβίζι, ο τόπος μας, συμμετέχει και ενισχύει κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της μεθόδου διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και την ενίσχυση των συνθηκών κυκλικής οικονομίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για τη συνεργασία μας, μια συνεργασία που έχει απτά αποτελέσματα και οφέλη για τους πολίτες του Μαλεβιζίου και να προσκαλέσω όλους, ιδιώτες και επιχειρηματίες, να αγκαλιάσουν και αυτή την πρωτοβουλία που μόνο οφέλη θα αποκομίσει»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ