Χαιρετισμός Μανώλη Συντυχάκη

Petite Perle 300×250

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ, θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες ψηφοφόρους που μας τίμησαν με την ψήφο τους, που δούλεψαν μαζί μας  και μας εμπιστεύτηκαν και έδωσαν εντολή για πιο ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση.

Δεν κακίζουμε όλους όσοι δεν μας προτίμησαν με την ψήφο τους. Είναι απόλυτα σεβαστή η επιλογή τους. Αντίθετα, θεωρούμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανήκουν στα εργατικά – λαϊκά στρώματα του νησιού και υπό την έννοια αυτή θα σταθούμε πλάϊ τους σε κάθε διεκδίκηση, θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους, επιδιώκοντας, οι φορείς που τους εκπροσωπούν, να εκφραστούν στο Π.Σ. Επιδιώκουμε, να συναντηθούμε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Η αύξηση ποσοστού, ψήφων και εκπροσώπησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. με τρεις συμβούλους, μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες, για να υπερασπιστούμε από καλύτερη θέση τα συμφέροντα των πολλών, των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων του νησιού, κόντρα στα επιδιωκόμενα συμφέροντα των λίγων, μεγαλοξενοδόχων, κατασκευαστικών, τουριστικών, εμπορικών και ενεργειακών κολοσσών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των τομέων διαχείρισης των απορριμμάτων και υδάτινων πόρων. Αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπεί η πλειοψηφία του Π.Σ. (πλειοψηφούσα παράταξη και αντιπολίτευση).

Δεν αντέδρασαν – επειδή συμφωνούν – στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης σε Τοπική –περιφερειακή διοίκηση και σε κοινωνικές παροχές, για να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στήριξαν τα επιχειρηματικά και στρατιωτικά σχεδία ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την παραμονή και αναβάθμιση τη δολοφονική βάσης της Σούδας, μετατρέποντας τη χώρα σε μεντεσέ των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι χαρακτηριστική απόδειξη της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΙΝΑΛ με τους στόχους της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, παρά τους καυγάδες που στήνουν σε κυβερνητικό επίπεδο, στους δήμους ή στο μαζικό κίνημα για δευτερεύοντα ζητήματα.

Οι προϋπολογισμοί της περιφέρειας, μπορεί να εμφανίζουν φουσκωμένα νούμερα κάθε χρόνο για να γίνεται φιγούρα, αλλά είναι και πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες  και το αποτέλεσμα από χρόνο σε χρόνο είναι όλο και φτωχότερο. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους :

  • Το 2011 το ποσοστό υλοποίηση ήταν 82%.
  • Το 2017 το ποσοστό υλοποίηση (συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του ΠΔΕ) έπεσε στο 46,50%
  • Το 2018 το ποσοστό υλοποίησης(συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του ΠΔΕ) συρρικνώθηκε στο 39,60%.

Ο κ. Αρναουτάκης δεν είχε το θάρρος, να φέρει προς συζήτηση τον οικονομικό απολογισμό της Περιφέρειας για το 2018 και την υλοποίηση του Α τριμήνου του Προϋπολογισμού για το 2019, πριν την κάλπη, έτσι ώστε οι πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα για το πόσο ικανός και αποτελεσματικός είναι. Κρύφτηκε πίσω από τηλεοπτικούς μονολόγους, τον πακτωλό χρημάτων στις διαφημίσεις, τη στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα φτιάχνοντας προφίλ.

Όταν λοιπόν ο κ. Αρναουτάκης κάνει αναφορά στην Εθνική Κρήτης, εννοεί ότι έχει την εμπιστοσύνη των κομμάτων που στήριξαν και τον ίδιο και τον κ. Μαρκογιαννάκη εννοεί τη στήριξη του επιχειρηματικού λόμπι της Κρήτης, επιδιώκοντας να κάνει συνένοχο το λαό της Κρήτης στη παράδοση του φυσικού – ενεργειακού – υδάτινου και τουριστικού πλούτου του νησιού στους λίγους, στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο καραδοκεί να λεηλατήσει τον πακτωλό κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Απόδειξη η απουσία σχεδιασμού και χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων, που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές τον περασμένο χειμώνα, αφήνοντας την Κρήτη να βουλιάξει κάτω από τις λάσπες, χωρίς υποδομές και μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

Κυρίες και κύριοι

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι με όλους γενικά ! Δεν μας αντιπροσωπεύει, το «όλοι το ίδιο είμαστε λαός και Κολωνάκι». Δεν θα συμφωνήσουμε σε όποιο μέτρο ή απόφαση, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού της Κρήτης.

Βρισκόμαστε στον αντίποδα της περιβόητης «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και της «βιώσιμης ανάπτυξης της ΝΔ, των επενδύσεων, των αγορών, της ανταγωνιστικότητας.

Στο Π.Σ. αντικειμενικά συγκρούονται δύο σχέδια, δύο στρατηγικές, όπως άλλωστε και στην ίδια την κοινωνία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις επιμέρους διαφορές συνδυασμών.

Θα είμαστε εδώ, πιο δυνατοί, έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα και έξω από το Π.Σ., με τη δουλειά και τη παρουσία του Στέλιου Ορφανού.

Κύριος στόχος μας θα είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε, μεταφέροντας τις θέσεις, τα αιτήματα πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος στο κρατικό όργανο του νησιού. Να ενημερώνουμε το λαϊκό παράγοντα για τα αντιλαϊκά σχέδια και το ρόλο, αυτού του οργάνου, ώστε να οργανώσει πιο αποτελεσματικά την πάλη του για την απόκρουση αυτών των σχεδίων, για απόσπαση μέτρων ανακούφισης. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε με αρκετούς άλλους συναγωνιστές, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν στην κάλπη.

Αυτή είναι η δική μας δέσμευση.

Βάζουμε πιο δυναμικά στο προσκήνιο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε το λαό της Κρήτης, να βάλει μπροστά τις ανάγκες του, να πιστέψει στη δύναμή του, στο δίκιο του, να οργανώσει τον αγώνα του και τις διεκδικήσεις του.

«Οι καιροί ου μενετοί» !

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ