Μενέλαος Μποκέας: Ενωμένοι μπροστά για το Μαλεβίζι που μας αξίζει!

Petite Perle 300×250

Σίγουρος για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακήςείναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας

Μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου λίγα 24ωρα πριν την καθοριστική μάχη του β' γύρου, αναφέρεται στο debate που τελικά δεν έγινε, στα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την νυν Δημοτική Αρχή, αλλά και στο ζητούμενο της επόμενης μέρας που όπως τονίζει είναι η σύνθεση και η προάσπιση της ενότητας, που είναι ο πρωταρχικός του σκοπός.

Κύριε Μποκέα, ποιο ήταν  το μήνυμα της κάλπης την περασμένη Κυριακή;

Οι εκλογές αποτελούν τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντοπίτες μου Μαλεβιζιώτες για τη συγκινητική τους στήριξη,για την αμέριστη αγάπη τους. Μας τιμούν.

Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο: το Μαλεβίζι θέλει να αλλάξει σελίδα και θέλει να πορευτεί στο μέλλον με νέα Δημοτική Αρχή. Αυτό θα επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Έχετε καλέσει δεκάδες φορές τον κύριο Μαμουλάκη σε δημόσιο ανοιχτό διάλογο, χωρίς να λάβετε κάποια ουσιαστική απάντηση. Μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ζητήσατε ξανά ντιμπέιτ. Ποιο είναι το σκεπτικό σας;

Το Μαλεβίζι μίλησε στην κάλπη, δίνοντας μήνυμα όχι μόνο για αλλαγή σελίδας, αλλά και για αλλαγή νοοτροπίας. Είναι δεδομένο ότι στο δημοτικό συμβούλιο έχει διαμορφωθεί, με την ψήφο των πολιτών, μια νέα πλειοψηφία.

Κάλεσα, λοιπόν, τον κ. Μαμουλάκη σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Σε δημόσιο ντιμπέιτ. Με όποιους όρους επιθυμεί. Τον κάλεσα, με το σκεπτικό να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους δημότες του Μαλεβιζίου να προσέλθουμε με επιχειρήματα και ανοιχτά χαρτιά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια.

Ωστόσο, ο κ. Μαμουλάκης κρύφτηκε και συνεχίζει να κρύβεται μέχρι και σήμερα. Με τη στάση του απαξιώνει τη Δημοκρατία. Απαξιώνει την ίδια την  κοινωνία.Εμείς πιστεύουμε στη Δημοκρατία. Πιστεύουμε στις ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε τους πολίτες συμμέτοχους και ενεργούς και κυρίως ενημερωμένους.Προσωπικά τις συκοφαντίες και τις προσωπικές επιθέσεις τις έχω ξεπεράσει ήδη. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, κρίνουν και αξιολογούν. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους.  

Αναπτυξιακή ταυτότητα

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας, διαβουλευτήκατε με τις τοπικές κοινωνίες και σχεδιάσατε μαζί το πρόγραμμα της παράταξής σας, γεγονός για το οποίο έχετε πολλές φορές δηλώσει περήφανος.

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους για το ήθος, την ακεραιότητα και τον όμορφο αγώνα μας. Μαζί με τους πολίτες του Μαλεβιζίου διαμορφώσαμε ένα σχέδιο για το μέλλον.

Είμαι περήφανος για το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, γιατί γεννήθηκε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης. Προέκυψε από τις ίδιες τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ένα πρόγραμμα εφικτό και εφαρμόσιμο που διαμορφώσαμε μαζί, δίνοντας βήμα έκφρασης σε όλους. Με καθαρές προτάσεις και ξεκάθαρο στόχο. Ένα πρόγραμμα συνεκτικό βασισμένο σε έξι άξονες.

Η βασική μας προτεραιότητα και ο κεντρικός πυλώνας του προγράμματος μας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Όλα γίνονται βάσει μελετημένου σχεδίου, που διαμορφώνει μια ισχυρή ταυτότητα για το Μαλεβιζι του σήμερα, αλλά και του αύριο. Όχι τυχαία έργα και πρόχειρες δουλειές.

Κάτω από το στρατηγικό σχεδιασμό απλώνονται 6 άξονες που διασυνδέονται σταθερά και αλληλεπιδρούν στενά. Έτσι χτίζουμε για το Μαλεβίζι συγκεκριμένη αναπτυξιακή ταυτότητα. Κάθε άξονας περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και προτεραιότητες για την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, θέσαμε προτεραιότητες στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών και φθηνότερου ρεύματος για όλους τους δημότες, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τα σχέδια πόλης και τις πράξεις εφαρμογής, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, σε έργα υποδομής για την ποιότητα ζωής, όπως η ολοκληρωμένη ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου, στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό, στην άναδειξη του Αλμυρού ποταμού και του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή, στην ενίσχυση της ενδοχώρας και ειδικά των τοπικών οικονομιών, στην ανάδειξη του Κρουσώνα ως κόμβου κι όχι ως τερματικού σταθμού, σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του πολιτιστικού αποθέματος και της οικουμενικής παρακαταθήκης του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε  και πάρα πολλά ακόμη.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για το Μαλεβίζι, βρίσκεται μόνιμα αναρτημένο στο διαδικτυακό τόπο της παράταξής μας www.tomalevizimporei.gr για την ενημέρωση των πολιτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε μαζί τους. Καταθέσαμε και γραπτά το σχεδιασμό μας στους δημότες, οι οποίοι την Κυριακή μας έδειξαν ήδη έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.

Στηρίζουμε τον πυρήνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής σε τρία βήματα:

  1. Διαβούλευση στη βάση ουσιαστικών αναγκών
  2. Στρατηγικός σχεδιασμός
  3. Μόχλευση πόρων από πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία: συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τομεακά προγράμματα, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ίδιοι πόροι.

Αυτό θα κάνουμε αύριο ως νέα Δημοτική Αρχή με τις ευκαιρίες που μας παρέχουν τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό που δεν κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου, η οποία τα χρόνια που πέρασαν έχει απορροφήσει μόνο όσα της αναλογούν από μη ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία ούτως ή άλλως συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι. Μια διοίκηση που αρκείται στα αυτονόητα που της αναλογούν.

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και η επόμενη μέρα

Έχετε πολλές φορές αναφερθεί, με επιχειρήματα, σε υποσχέσεις του απερχόμενου Δημάρχου, που δεν τηρήθηκαν.

Το προηγούμενο διάστημα με μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο σε τόνο σχεδόν απειλητικό – δείγμα του εκνευρισμού του («Ας μιλήσουμε οι δυο μας λοιπόν!») – ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης επιχείρησε να «τραβήξει το αυτί» του δημότη, που δεν αντιλαμβάνεται τους ισχυρισμούς του για…. 1500 έργααπό το 2011 στο Μαλεβίζι. Εμφάνισε, παράλληλα, τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα, ενώ κατέληξε με έπαρση να ευχαριστεί εκ των προτέρων για την επανεκλογή του. Ήταν η ίδια έπαρση της εξουσίας με την οποία συνεχώς αναφέρει  ότι στο Μαλεβίζι συντελέστηκε «πραγματική κοσμογονία»,«ένα θαύμα», κατά τα λεγόμενά του.

Η κοσμογονία του αυτονόητου. Και ούτε καν αυτού.

Προφανώς, σκόπιμα και συστηματικά ξεχνά ότι η οδοποιία, οι βιολογικοί καθαρισμοί, η σχολική στέγη, η ύδρευση και η άρδευση είναι αυτονόητη δουλειά του Δήμου.Ξεχνά ότι πέρα από τα αυτονόητα που κάνουν όλοι οι Δήμοι στη χώρα,  ο Δήμος  Μαλεβιζίου δεν έκανε πουθενά τη διαφορά.

Κυρίως όμως, ο Δήμαρχος ξεχνά ότι το 2014 έδινε τις ίδιες ακριβώς υποσχέσεις προτεραιοτήτων για την επόμενη μέρα, με αυτές που δίνει σήμερα.Έχουμε πολλές φορές καταδείξει ότι το 2014 ο κύριος Μαμουλάκης διεκδικούσε την ψήφο μας, δηλώνοντας απόλυτα έτοιμος για ολοκλήρωση εντός της τετραετίας σε:

 1.Ελευθερίου Βενιζέλου ως σύνδεση Γαζίου – Ηρακλείου,

 2.Ανάπλαση Αμμουδάρας

3.Πράξεις εφαρμογής σε Τσαλικάκι και Γάζι

4.Σχέδιο πόλης στην Αμμουδάρα

Σήμερα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, οι δημότες ακούν ξανά τις ίδιες υποσχέσεις.

Κι επειδή οι δηλώσεις μένουν, ενδεικτικά αναφέρουμε σημεία από το νέο πρόγραμμα του Δημάρχου για την περίοδο 2019-2023, σε αντιπαραβολή με δικά του αυτούσια λόγια από χαρακτηριστικές προεκλογικές συνεντεύξεις του το 2014:

  1. Στο πρόγραμμά του τώρα ο κ. Μαμουλάκης αναφέρει: «Ολοκλήρωση οδικής σύνδεσης Γαζίου – Ηρακλείου με έναν σύγχρονο δρόμο»

Το 2014 πριν τις εκλογές η Ελευθερίου Βενιζέλου χαρακτηριζόταν από τον κ. Μαμουλάκη ως «έργοώριμο, έτοιμο, πακεταρισμένο». Το 2019 το πακέτο δεν έχει ακόμη φτάσει!. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Καμία μέριμνα για την ασφαλή διέλευση των χιλιάδων πεζών. Η ασφάλεια προφανώς δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Με προεκλογικό πανικό και χρηματοδότηση της Περιφέρειας αποφασίστηκε μόλις πριν λίγο διάστημα απλά ένας προσωρινός κυκλικός κόμβος, αλλά ο κ. Μαμουλάκης ξεχνά ότι το 2014 δήλωνε πως δεν προχωρά σε «ημίμετρα».

  • Στο πρόγραμμά του τώρα ο κ. Μαμουλάκης αναφέρει: «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αμμουδάρας»

Το 2014 πριν τις εκλογές διαφημιζόταν ως «Κόπα Καμπάνα». Ο κ. Μαμουλάκης δήλωνε έτοιμος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας, με ολοκληρωμένη μελέτη, αναφέροντας: «θα κατεβαίνει όλο το Ηράκλειο, υπολογίζουμε πάνω από 10.000 κόσμου, χωρίς τους επισκέπτες». Το 2019 το μόνο που κατεβαίνει από το Ηράκλειο στην Αμμουδάρα είναι τα φερτά υλικά του χειμώνα.

Πρόσφατα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ανέφερε: «Για να υλοποιηθεί έχουμε κανονίσει να έρθουμε σε συνεργασία με τους μεγάλους ξενοδόχους και ας καταλήξουμε ακριβώς τι να κάνουμε. Θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα το λύσουμε το θέμα».

Δηλαδή πέντε χρόνια τώρα, περιμέναμε «να καθίσουν σε ένα τραπέζι». Η ασυνέπεια δε μπορεί πια να κρυφτεί  κάτω από το χαλί.

  • Στο πρόγραμμά του τώρα ο κ. Μαμουλάκης αναφέρει: «Ολοκλήρωση σχεδίων πόλης»

Το 2014 πριν τις εκλογές ο κ. Μαμουλάκης δήλωνε «Κάνουμε την πράξη εφαρμογής στο Τσαλικάκι και στο κέντρο του Γαζίου. Προχωράμε στο σχέδιο πόλης της Αμμουδάρας.». Το 2019, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, ας μας πουν οι δημότες σε Τσαλικάκι, Γάζι και Αμμουδάρα τι έχουν δει, μιας και ο κ. Μαμουλάκης για το κατά πόσο είναι εύκολο να προχωρά ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου δήλωνε: «Πολύ εντατικά και γρήγορα. Όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, όταν είναι αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να το προχωρήσει μπορεί!».

Τις προάλλες δήλωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος ότι στο Τσαλικάκι ξεκίνησε η πράξη εφαρμογής και σε ένα με δύο μήνες το πολύ θα είναι κυρωμένη. Δηλαδή εννιά χρόνια περιμέναμε για ένα δίμηνο; Ας μην υποτιμούν την κρίση μας! Από το 2003 έχουν γίνει τα σχέδια πόλης σε Τσαλικάκι και Γάζι. Εννιά χρόνια διοίκησης του κυρίου Μαμουλάκη ποια πράξη εφαρμογής ολοκληρώθηκε;

  • Η επόμενη μέρα;

Προσωπικά με ενδιαφέρει το Μαλεβίζι να είναι ενωμένο απέναντι στα κοινά προβλήματα, στις προκλήσεις του μέλλοντος. Πιστεύω πως την Κυριακή θα ολοκληρωθεί μια μεγάλη αλλαγή. Πιστεύω πως οι πολίτες του Μαλεβιζίου θα μας εμπιστευτούν. Το πιο κρίσιμο, όμως όλων είναι η σύνθεση, η ενότητα. Μόνο έτσι θα πορευτούμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Και η προάσπιση της ενότητας είναι ο πρωταρχικός μου σκοπός.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ