Καλοκαιρινά Εργαστήρια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Petite Perle 300×250

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προσφέρει,με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του για το καλοκαίρι του 2019, εργαστήρια-σεμινάρια για ενήλικες και παιδιά.

Πρώτο σεμινάριο

ETHNO-CINE: Κινηματογράφος και Ανθρωπολογία με τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη

Σε συνεργασία με τοFårö Creative Learning

Διάρκεια προγράμματος: 8-9 Ιουνίου

Ώρες: 11:00΄-14:00΄

Κόστος: 60 ευρώ / 50 ευρώ για φοιτητές και ανέργους

Απευθύνεται σε ενήλικες

Σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης Fårö Creative Learning και με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest  πραγματοποιούμε το σεμινάριο «Ethno-Cine: Οπτική Ανθρωπολογία & Κινηματογράφος». Σε δύο τρίωρες συναντήσεις, το σεμινάριο αυτό θα μας ανοίξει την πόρτα στο θαυμαστό κόσμο του οπτικού πολιτισμού και της εθνογραφίας μέσα από την προβολή ταινιών και ενεργές συζητήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του εθνογραφικού κινηματογράφου, θα δούμε πώς η τεχνολογία επηρέασε την εξέλιξη της οπτικής ανθρωπολογίας και θα λάβουμε μια γενική επιμόρφωση στις έννοιες της οπτικής κοινωνιολογίας και γενικότερα στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στις κοινωνικές επιστήμες.

Θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στην ιστορία του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και των εθνογραφικών ταινιών σε συνδυασμό με το τεχνολογικό, επιστημολογικό και αισθητικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίστηκαν, ώστε να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για την ιστορική πορεία αλλά και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κλάδου της οπτικής ανθρωπολογίας.Η προβολή και η συζήτηση ταινιών θα έχει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη τη διαδικασία του σεμιναρίου.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης, είναι απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης (Γαλλία, πανεπιστήμιο Rouen) και στην Οπτική Ανθρωπολογία (Αγγλία, GoldsmithsCollege) και διδάκτορας της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο διατριβής «Πολιτισμός, Ντοκιμαντέρ και Κινηματογραφικό Φεστιβάλ». Στα ιδιαίτερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, η οπτική ανθρωπολογία και ο εθνογραφικός κινηματογράφος.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών-Ethnofest και διετέλεσε διευθυντής του έως το 2016. Μέχρι το 2015 ήταν μέλος της ομάδας προγραμματισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών-Νύχτες Πρεμιέρας, συνεργάτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, της ηλεκτρονικής σελίδας cinema.grκαι εισηγητής του προγράμματος για τα σχολεία «Πρώτη ώρα Σινεμά». Σήμερα είναι διευθυντής στη Διεύθυνση και Προώθηση (HellasFilm) στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Σχεδιασμός εργαστηρίων-Υπεύθυνη δράσης: Φανή Καμπάνη, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ι.Μ.Κ.

Πρακτικές Πληροφορίες: Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2810-283219 καθημερινά 9:00΄-17:00΄ | www.historical-museum.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ