Το μέρος της Κρήτης που είναι άβατο για τους…άντρες!

Petite Perle 300×250

Η προειδοποίηση και οι…εξαιρέσεις!

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται στην Κρήτη, υπάρχει μέρος όπου απαγορεύονται… οι άντρες και συγκεκριμένα στο χωριό Κοξαρέ Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Η πινακίδα που έχει αναρτηθεί στα δεξιά της κεντρικής εισόδου της «Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Άξιον Εστί» που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Γυμνάσιο του Κοξαρέ, «προειδοποιεί» με κεφαλαία γράμματα πως η συγκεκριμένη, παλαιοημερολογίτικη, Μονή είναι «ΑΒΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ».

Φτάνοντας μέχρι την περίφραξη του άβατου, με την βαριά σιδερένια καγκελόπορτα, κοσμημένη με δικέφαλους αετούς, βαμμένους χρυσούς, σύμβολο «βυζαντινής μεγαλοπρέπειας», διαπιστώνει κανείς ότι λόγω…φύλου οι άντρες δεν επιτρέπεται να μπουν στα ενδότερα της Μονής που ανήκει στην Εκκλησία των αυτοαποκαλούμενων «Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος» (Γ.Ο.Χ.) και ακολουθεί, το παλαιό ημερολόγιο.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός πως η πινακίδα που απαγορεύει την είσοδο στους άνδρες, αναφέρει το ωράριο λειτουργίας της «δια τους προσκυνητάς» (και όχι για τις «προσκυνήτριες»), ενώ συμπληρώνει πως «παρακαλείσθε όπως εισέρχεσθε στον Ιερό χώρο, ευπρεπώς ενδεδυμένοι» (και όχι «ενδεδυμένες»). Το ωράριο της Μονής δεν είναι και ιδιαίτερα ευρύ, αφού το πρωί οι επισκέψεις –μόνο γυναικών – μπορούν να γίνονται μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα οι προσκυνήτριες γίνονται δεκτές μόνον για 2.5 ώρες, από τις 4 έως τις 6.30.

Το άβατο, πάντως, που εντυπωσιάζει, φαίνεται να… «παρακάμπτεται» ενίοτε, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, άνδρες εργάτες έχουν θεαθεί κατά καιρούς να βρίσκονται στο χώρο της Μονής εκτελώντας διάφορες εργασίες.

Πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ