Στόχοι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κρήτη από την ΕΔΕΥ

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Στην ετήσια έκθεσή της η ΕΔΕΥ περιγράφει μεταξύ των άλλων και τους νέους πιθανούς στόχους για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που βρίσκονται στην Κρήτη αλλά και τις προκλήσεις για τις νέες έρευνες καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε μεγάλα βάθη, που φτάνουν μέχρι και τις 3.000 μέτρα. Η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τις 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς.

«Οι πιθανότητες να βρεθεί επίσης αργό είναι μεγάλες, ενώ στο παρελθόν αναμέναμε μόνο αέριο και όχι αργό σε τέτοια βάθη. Μια ανακάλυψη 500 εκατομμυρίων βαρελιών (ισοδύναμων) θα δικαιολογούσε εμπορικές εξελίξεις», σημειώνει η ΕΔΕΥ και συνεχίζει:

«Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα». Και τοποθετεί χρονικά τις γεωτρήσεις: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ερευνητικές εργασίες της πρώτης φάσης διαρκούν 3 χρόνια, πράγμα που θα μας φέρει κοντά σε αποφάσεις για προγραμματισμό γεωτρήσεων μετά το 2022».

https://www.euro2day.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...