"Τα δύσκολα θέματα και τα "λάθος" κλάματα!!!"

Petite Perle 300×250

ΆΡΘΡΟ του Μανώλη Μετζάκη, Διευθυντή Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι

Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί να χαρακτηριστεί από την δυσκολία των θεμάτων ως μία από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων χρόνων, κυρίως για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης.

Ας δούμε όμως τα πράγματα ανά κατεύθυνση:

Στην θεωρητική κατεύθυνση τα θέματα ήταν όπως ακριβώς αναμένονταν,  χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αν εξαιρέσει κανείς κάποια σημεία!!!

Στην κατεύθυνση των οικονομικών σπουδών είχαμε δυσκολίες σε όλα τα μαθήματα συγκρίνοντάς τα με αυτά των παλαιότερων χρόνων αλλά με πολύ καλό διάβασμα και προετοιμασία οι μαθητές ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στην δυσκολία και στις απαιτήσεις των θεμάτων. Τα μαθηματικά ήταν και πάλι το μάθημα που δυσκόλεψε και φέτος τους μαθητές της κατεύθυνσης αυτής!!!

Στην θετική κατεύθυνση όμως τα θέματα ήταν πολύ έως πάρα πολύ δύσκολα!!!!!!!! Δεν υπήρχε κάποιο μάθημα που θα το χαρακτήριζε κανείς εύκολο ή βατό.

Η κοινή Έκθεση για όλους, το "εύκολο" μάθημα όπως πολλοί χαρακτηρίζουν δεν ήταν φέτος και τόσο εύκολο και είναι σίγουρο ότι δεν θα παίξει τον ρυθμιστικό παράγοντα που έπαιζε τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης.

Τι θέλω να πω όμως με αυτό; Οι καλοί μαθητές, του κάθε επιστημονικού πεδίου που είχαν βλέψεις στις υψηλόβαθμες σχολές έγραφαν σχεδόν άριστα στα μαθήματα της κατεύθυνσης τους και αυτό που τους έβαζε ή όχι στην σχολή της επιθυμίας τους ήταν η Έκθεση. Έγραφε ο μαθητής Έκθεση πάνω από 16, έμπαινε, έγραφε κάτω από 16 δεν έμπαινε στην πρώτη του επιλογή. Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω μαθητή που έγραψε 18,5 στα Μαθηματικά, (στους πρώτους 400 μαθητές με βαθμό πάνω από 18 για την χρονιά εκείνη)  19, 8 στην Φυσική, 19,9 στην Χημεία, 16 στην Έκθεση και κατάφερε να περάσει 5ος από το τέλος!!! στην σχολή της επιθυμίας του  που είχε αριθμό εισαχθέντων 252 με μόλις 3 μόρια πάνω από την βάση!!!

Βλέπετε ότι στα μαθήματα της ειδικότητάς του αρίστευσε και όμως κινδύνευσε να μην μπει λόγω της Έκθεσης.

Αυτό το φαινόμενο δεν θα το δούμε φέτος τουλάχιστον για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξετάσεις συμπλήρωσης θέσεων και όχι εξετάσεις για αριστεύσεις.

83.000 περίπου θα είναι οι εισαχθέντες φέτος όσες είναι και οι θέσεις στα Ελληνικά πανεπιστήμια. 83.000 θα μπουν είτε τα θέματα είναι δύσκολα είτε είναι εύκολα!!!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο για ψυχολογικούς λόγους θα μπορούσαν τα θέματα να ήταν πιο εύκολα κάτι που θα δημιουργούσε όμως προβλήματα όπως αυτό που περιέγραψα παραπάνω.

Με τα πολύ εύκολα θέματα δημιουργούνται πολλοί αριστούχοι οι οποίοι κονταροχτυπιούνται μετά στα κόμματα και στις τελείες!!!

Με τα πολύ δύσκολα θέματα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στην κορυφή αλλά εκτοξεύεται στα ύψη ο αριθμός των μαθητών που γράφουν κάτω από την βάση!!!

Και στις δύο όμως περιπτώσεις οι 83.000 καλύτεροι θα περάσουν άσχετα αν η βάση πχ σε μία σχολή είναι 18500 ή 17500 μόρια.

Το πιο σωστό βέβαια θα ήταν τα θέματα να είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας έτσι ώστε οι μαθητές να "εξαργυρώσουν"την προσπάθεια που κατέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο μαθητής του 19 να γράψει 19, ο μαθητής του 12 να γράψει 12, ο μαθητής του 8 να γράψει 8 κοκ.Αυτό θα ήταν  περισσότερο δίκαιο κάτι όμως που φέτος δεν θα το δούμε, κυρίως στην θετική κατεύθυνση!!!

Τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά και τα ιδιαιτέρως δύσκολα θέματα στην Φυσική και την Χημεία θα στείλουν πολλούς μαθητές σε μία συσσώρευση κάτω από την βάση.

Είναι πάντως βέβαιο ότι οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές θα πέσουν πάνω από 300 μόρια (περιμένουμε να δούμε και την βιολογία αύριο), ενώ εκείνες των πολυτεχνείων πάνω από 1000 μόρια!!!

Για αυτό συνιστώ ψυχραιμία σε υποψηφίους και γονείς, να δούμε σε πρώτη φάση τους βαθμούς με τα στατιστικά που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας προς το τέλος του μήνα και σε δεύτερη φάση τα ασφαλή αποτελέσματα του Αυγούστου αυτά που σίγουρα θα διώξουν την λύπη από τα πρόσωπα των μαθητών και θα δώσουν την θέση της στην χαρά!!!!!!!!

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει όμως φέτος είναι τι θα γίνει με τις κοινές σχολές των κατευθύνσεων.

Οι μαθητές της θετικής και οικονομικής κατεύθυνσης είναι ουσιαστικά "χαμένοι" στην μάχη, με τους αντίστοιχους σε μαθησιακό επίπεδο συμμαθητές τους της θεωρητικής,για τις παιδαγωγικές σχολές και τα ΤΕΦΑΑ, που είναι κοινές σχολές σε όλες τις κατευθύνσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψήφιους του 2ου και 3ου πεδίου.

Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα οι περίπου 83.000 θέσεις θα καλυφθούν από τους 83.000 καλύτερους σε βαθμό υποψηφίους!!!

Εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά που πέρασαν φέτος αυτή την δύσκολη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων!!!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ