Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ: Με κοινή γραμμή οι τρεις αρχηγοί

Petite Perle 300×250

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται πλέον το ζήτημα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά παρά τις διαφωνίες τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα μεταβαίνουν στην Βελγική πρωτεύουσα με κοινή γραμμή η οποία είναι ταυτόσημη με εκείνη της Κύπρου, να πιέσουν προκειμένου να υπάρξουν κυρώσεις στην γειτονική χώρα.  

Το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαιτέρως έντονο καθώς οι εταίροι φαίνεται να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχουν κράτη που επιθυμούν την άμεση επιβολή μέτρων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ορισμένες χώρες εμφανίζονται  διστακτικές και τάσσονται υπέρ των συστάσεων προς την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός αλλά και οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ θα επιχειρήσουν με κατ' ιδίαν επαφές που θα έχουν με ομολόγους τους να κάμψουν τις όποιες ενστάσεις προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία. 

Επιφυλάξεις από τις Βρυξέλλες

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι αισιόδοξα όσον αφορά την άμεση λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Εκείνο που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους «28» είναι το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζ. Κ. Γιούνκερ στην  Κομισιόν και είναι εκείνο που φαίνεται πως θα συζητηθεί περισσότερο στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών. «Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου (υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων) καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση» τόνιζε Ευρωπαίος αξιωματούχος μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα που επικρατεί λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος κορυφής. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από τις πιέσεις που ασκηθούν από την ελληνική και κυπριακή πλευρά όσο και από την στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν τα επόμενα 24ωρα. 

Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω 

Μιλώντας στο Open o πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας πως δεν αφήσει την Άγκυρα να προχωρήσει σε γεώτρηση ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο. «Διαβεβαιώνω τον λαό, ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του. 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ 

Σημαντικές επαφές στο περιθώριο της Συνόδου στο ΕΛΚ θα έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ με στόχο να συνεισφέρει και αυτός στην άσκηση πίεσης προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιβολή μέτρων στην Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία αναμένεται να θέσει το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους μέλους της Ε.Ε. από την Άγκυρα.

Γεννηματά – Τσίπρας στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές 

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην Σύνοδο του ΕΛΚ, η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται μαζί στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην πρώτη τους εμφάνιση μετά τις ευρωεκλογές. Η παρουσία του πρωθυπουργού σε μία ακόμη συνεδρίαση του «PES» αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων την ώρα μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η Φώφη Γεννηματά στις δημόσιες τοποθετήσεις της για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έχει κάνει λόγο για «θεαματική κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού» όσον αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ έχει ζητήσει την καταδίκη της Άγκυρας καλώντας τον πρωθυπουργό να αξιώσει συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Πηγή: Thetoc

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ