Ξεναγήθηκαν, έμαθαν και μετά έπαιξαν το έργο το Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου (video)

Petite Perle 300×250

Άψογη η εργασία που έκαναν οι δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Τυλίσου, αφού πρώτα ξενάγησαν τους μαθητές στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου, στη συνέχεια έγραψαν ένα θεατρικό έργο σχετικά με την ιστορία και τους μύθους και μετά ανέβασαν το θεατρικό έργο στο Θεατράκι Γαζίου.

O αρχαιολογικός χώρος Τυλίσου είναι ένας καλά διατηρημένος χώρος. Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν μέσα και να νιώσουν σαν Μινωίτες Τυλίσιοι, εφόσον υπάρχει ένας ξεναγός-εμψυχωτής για να καθοδηγήσει.

Αυτό το ρόλο ανέλαβαν οι δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Τυλίσου Θεοδώρα Μιχαλοπούλου, Σοφία Σακαβέλη και Χρυσούλα Αστυρακάκη.

Σχεδίασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίος τα παιδιά της Ε' και Γ' Τάξης ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της οικίας Α (αποθήκες, δεξαμενή καθαρμών, ιερό δωμάτιο, με την υπόστυλη κρύπτη και στο δωμάτιο που βρέθηκαν οι χάλκινοι λέβητες, που όμοιοί τους δεν υπάρχουν σε όλο το Αιγαίο.

Στη συνέχεια οι μαθητές έλυσαν γρίφους, εκφράστηκαν εικαστικά και θεατρικά.

Το θεατρικό έργο, το οποίο είναι  στηριγμένο σε μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανασκαφή, σε μυθολογικά στοιχεία και ιστορικά, παίχτηκε στο Θεατράκι Γαζίου και γράφτηκε από τις δασκάλες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Συμμετείχαν επίσης και οι μικροί μαθητές  της Α' Τάξης με τη δασκάλα τους Αγάθη Μίχου.

Η πλοκή του έργου

Στο θεατρικό έργο, ο λατρευτής, ένα ολοχάλκινο ειδώλιο άντρα, ζωντανεύει και ξεναγεί τα παιδιά στη Μινωική Τύλισο. Στο χώρο αυτό ένας σπουδαίος πολιτισμός γεννήθηκε και άνθισε. Οι μύθοι και η ιστορία «πλεγμένοι» ζουν και ζητούν να βγουν δικαιωματικά στο φως για να διδάξουν και να ανοίξουν νέους δρόμους.

Η δουλειά αυτή, σε συνεννόηση με τους υπευθύνους αρχαιολόγους, μπορεί να προσφερθεί και σε άλλα σχολεία, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος μαζί με την Πινακοθήκη Τυλίσου, να είναι μία επιπλέον εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό της γνωριμία, επαφή και ξενάγηση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ