Η δήλωση του Γραμμένου για την Γ' Εθνική

Petite Perle 300×250

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελος Γραμμένος κήρυξε την έναρξη της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μας. Καλωσορίζω επίσης στην Αθήνα τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης της FIFA και της  UEFA. 

Στον ένα χρόνο από την τελευταία μας συνάντηση στον ίδιο χώρο, η διοίκηση της Ε.Π.Ο. λειτούργησε οργανωμένα και προσπάθησε να επιτελέσει τον πολυεπίπεδο θεσμικό της ρόλο, αντιμετωπίζοντας το εξαιρετικά δύσκολο, ανταγωνιστικό και αρνητικό -πολλές φορές- περιβάλλον που επέβαλλαν οι συλλογικές αντιπαλότητες, αλλά και τα συστήματα που επιχείρησαν να αποτρέψουν  τις σημαντικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης και παιχνιδιού.

Κεντρικές  προτεραιότητες της διοίκησης ήταν η χρηστή και ορθή διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η δημιουργία των συνθηκών για τη μετάβαση σε μια ομοσπονδία σύγχρονη και πλήρως εναρμονισμένη με τα διεθνώς ισχύοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε καταρχάς,  για πρώτη φορά, το στρατηγικό πλάνο λειτουργίας της ΕΠΟ, για τα έτη 2019-2020‎, στο οποίο περιγράψαμε ανά τομέα τον τρόπο εκσυγχρονισμού της διοίκησης και λειτουργίας της ομοσπονδίας, καθώς και τα βήματα για την βελτίωση της παραγωγικότητας της προς όφελος του ποδοσφαίρου. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώθηκαν επιπλέον και τα προαπαιτούμενα της FIFA από το 2018. Θέλω να σημειώσω ότι το στρατηγικό πλάνο μας είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, είναι μετρήσιμο και σύντομα θα μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα στην πράξη. 

Μερικά ακόμα σημαντικά σημεία για τα πεπραγμένα της διοίκησης:

1. Μετά από πολύμηνη και πολύπλευρη συζήτηση, και με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος  και της  ποιότητας του θεάματος, καταλήξαμε σε δύο εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες:

– την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων
– την αναμόρφωση του κυπέλλου Ελλάδος
– θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα αυξηθεί, το οικονομικό περιβάλλον του αθλήματος θα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης των σημερινών δεδομένων και πως όλοι θα ακολουθήσουν την πρόκληση να ενδυναμώσουν τα πρωταθλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στη χώρα.

2. Στον τομέα της βίας: είναι γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού. Επιμένω του αθλητισμού, όχι απλώς του ποδοσφαίρου. Δεν στάθηκε δυνατό ούτε φέτος να αποφύγουμε στιγμές που εκθέτουν το άθλημα στην κοινωνία, ωστόσο είναι προφανές και στον πλέον δύσπιστο ότι τα δυσφημιστικά αυτά συμβάντα μειώθηκαν και πως είμαστε στον σωστό δρόμο.

Τονίζω ένα θεμελιώδες στοιχείο, το οποίο αντιλαμβάνονται και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές: η μάχη κατά της βίας δεν κερδίζεται μόνον με αυστηρές  ποδοσφαιρικές  ποινές, χρειάζεται η διαρκής εγρήγορση της Πολιτείας, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Αυτές θα στείλουν το μήνυμα της πολιτικής βούλησης και της εξάλειψης του φαινομένου από την ελληνική κοινωνία και περιμένουμε πράξεις και στήριξη από αυτές.

3. Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν εκσυγχρονίζεται το κανονιστικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Η επιτροπή κανονισμών προσαρμόζει διαρκώς τους κανονισμούς στις απαιτήσεις των καιρών και την εξέλιξη του αθλήματος  και έτσι εναρμονιζόμαστε με τα διεθνώς κρατούντα. Είναι κοπιαστική και εξαιρετικά εξειδικευμένη διαδικασία, ωστόσο βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Αντιστοίχως λειτουργήσαμε και στον κανονισμό αδειοδότησης, ο οποίος είναι επικαιροποιημένος με βάση την οδηγία της UEFA και εφαρμόζεται με σχολαστικότητα.

4. Υιοθετήσαμε πολιτική διαρκούς οικονομικής ενίσχυσης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μέσω των επιχορηγήσεων προς τις Ε.Π.Σ. στηρίζοντας  με κάθε δυνατό τρόπο τις ανάγκες όσων ζήτησαν τη στήριξη της Ομοσπονδίας. Χρήματα δόθηκαν και στις ερασιτεχνικές ομάδες μέσω της συμμετοχής τους στο Κύπελλο Ελλάδος, αλλά και με τις ενισχύσεις στο θέμα των μετακινήσεων τους στο πρωτάθλημα της Γ'  Εθνικής.

Συνολικά τους τελευταίους 11 μήνες η Ε.Π.Ο. ενίσχυσε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα εξής  ποσά:

– Τις Ενώσεις  με 713.000,00 €
– Τα  ερασιτεχνικά σωματεία για συμμετοχή στο Κύπελλο : 238.500,00 €
– Τα σωματεία της  Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ  περιόδου 2018/2019: 245.000,00 € (έχει ήδη εκταμιευθεί το 50%).

Συνολικά: 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ.

5. Όπως είχα αναφέρει και πέρυσι από αυτό το βήμα, κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης ήταν η θεσμοθέτηση του V.A.R. Σήμερα, μπορούμε να λέμε ότι η Ε.Π.Ο. ολοκλήρωσε την αποστολή της αφού:

– Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και πειραματικά σε έναν αγώνα πρωταθλήματος της Super League, 
– Ο διαγωνισμός και η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο ολοκληρώθηκαν,
– Το τεχνολογικά εξελιγμένο κτήριο που θα στεγάσει την υπηρεσία είναι υπό διαμόρφωση,
– Τα σεμινάρια επιμόρφωσης και πιστοποίησης των διαιτητών ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουλίου και πριν την έναρξη της νέας χρονιάς όλοι οι διαιτητές της Α΄ κατηγορίας θα είναι πιστοποιημένοι από τη F.I.F.A. 
– Για τη χρήση του συστήματος απομένει πλέον η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των τεχνολογικών υποδομών των γηπέδων, κάτι που έχει ήδη αναλάβει ο Ο.Τ.Ε.
– Συνολικά, 1205 αγώνες της Super League και του κυπέλλου Ελλάδος θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου σε βάθος 5ετίας.

Κι όλα αυτά, οφείλω να το θυμίσω, χωρίς η Ομοσπονδία να επιβαρυνθεί έστω ένα ευρώ.

6. Στο παραπάνω πλαίσιο προβλέπεται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά, αφού στη συμφωνία της  Ε.Π.Ο. με το υπουργείο προβλέπεται και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην Ε.Π.Ο. και τις Ε.Π.Σ., προκειμένου κι εσείς να διαφύγετε από τη γραφειοκρατία και να έχετε όφελος σε χρόνο και χρήμα, αλλά και οικονομία σε  ανθρώπινους πόρους. 

7. Ανέφερα πριν την οικονομική ενίσχυση των Ε.Π.Σ., η οποία ξεπερνά σε αριθμούς κάθε προηγούμενο την τελευταία 10ετία.  Αντιστοίχως ξεκάθαρη και βιώσιμη λύση δώσαμε και με τα οικονομικά των διαιτητών, τα οποία αποτελούσαν μάστιγα όλων των διοικήσεων. Με την πολιτική που υιοθετήσαμε καταβλήθηκαν όλες οι οφειλές και απετράπη οριστικά κάθε ανάλογο ενδεχόμενο για το μέλλον, αφού τα χρήματα των διαιτητών είναι εγγυημένα και προκαταβάλλονται.

8. Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, που συνήθως διαφεύγει της προσοχής όλων είναι ο αριθμός των αθλουμένων, των ενεργών αθλητών μας. Έχοντας εφαρμόσει πολύπλευρη αναπτυξιακή πολιτική για μεγάλες κοινωνικές ομάδες και υλοποιώντας μια στρατηγική ίσων ευκαιριών ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, έχουμε κατορθώσει μεγάλες αυξήσεις στη συμμετοχή όλων των ηλικιών. Ενδεικτικά αναφέρω +65% στους Κ12 ετών, γεγονός  που σημαίνει ότι η βάση του αθλήματος διευρύνεται σημαντικά  και δημιουργείται κληρονομιά για το μέλλον.

Αντιστοίχως έχουμε ευρεία αύξηση σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες, που ξεπεράσαμε τις  100 ομάδες  πανελλαδικά. Στο θέμα της ανάπτυξης θέλω να τονίσω την επιτυχία σε όλη τη χώρα του 6ετούς προγράμματος «Μπάλα παντού», το οποίο αγκαλιάζει όλη τη χώρα και όλη την κοινωνία με δράσεις για όλες τις ηλικίες, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους πολίτες άνω των 50 ετών, που αγαπούν το ποδόσφαιρο. 

9. Στο παραπάνω πλαίσιο σημειώνω και την εξαιρετικά μεγάλη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των σχολών προπονητών, από τις οποίες αποφοιτούν πλέον πολύ καλά καταρτισμένοι τεχνικοί από όλη την Ελλάδα. Οι σχολές λειτουργούν σε επαγγελματικό επίπεδο και οι Ε.Π.Σ. τις έχουν αγκαλιάσει.

10. Ένα ακόμα μείζον ζήτημα για μας είναι η κοινωνική μας προσφορά προς όλες τις ευπαθείς ομάδες ανά τη χώρα.

– Ενισχύσαμε οικονομικά τους πυρόπληκτους στο Μάτι και διοργανώσαμε  χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με 500 μαθητές της περιοχής, η οποία έκανε αίσθηση σε όλη τη χώρα,
– Εγκαινιάσαμε γήπεδο 5Χ5 στο κατάστημα φυλακών ανηλίκων του Αυλώνα,
– Επισκεφθήκαμε ορφανοτροφεία, μετείχαμε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες  για να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας,
– Υποστηρίξαμε δράσεις υγείας για την κοινωνία, υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,
– Το ποδόσφαιρο έχει πολλές καλές ιστορίες να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και πρωτοστατεί σε κοινωνική προσφορά. 

11. Άφησα τελευταίο το θέμα των στημένων αγώνων. Ο αθλητισμός μαστίζεται από το φαινόμενο και η καταπολέμησή του δεν αφορά μόνον τη γνωστοποίηση των ύποπτων αγώνων από φορείς του εξωτερικού, αλλά συντονισμένη προσπάθεια και από τους φορείς της Πολιτείας. Η Ε.Π.Ο. οργάνωσε ήδη διεθνές σεμινάριο για την εξειδίκευση των δικαστών, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν και κυρίως εμείς οι ίδιοι να έχουμε τη βούληση να προασπίσουμε το άθλημα. Η Ομοσπονδία κατάρτισε ήδη το στρατηγικό πλάνο για τη λήψη μέτρων κατά του φαινομένου, πήραμε την έγκριση από την UEFA και τώρα αναμένουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τον στρατηγικό εταίρο μας στο θέμα αυτό, το Κράτος.

Θεωρώ τέλος απαραίτητο να σημειώσω και τη σημαντική οικονομική στήριξη των υπερεθνικών ποδοσφαιρικών αρχών, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά τόσο την προσπάθεια γρήγορης εξόφλησης των διαιτητών, ιδιαίτερα της Football League, όσο και την υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών μας προγραμμάτων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ