Χάρης Μαμουλάκης: Παίρνω δύναμη από το Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου μίλησε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" για την υποψηφιότητά του και το διακύβευμα των εκλογών

Συνέντευξη στην Κορίνα Καφετζοπούλου

Ισχυροί δεσμοί αίματος συνδέουν τον Χάρη Μαμουλάκη με το Μαλεβίζι, καθώς ο ίδιος έχει καταγωγή από τον Κρουσώνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις πρώτες του επαφές με τους πολίτες ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, τις ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος, είναι άρτιος γνώστης των θεμάτων του Μαλεβιζίου και δεσμεύεται, όπως είπε μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα τα προωθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δύσκολες συγκυρίες "έστρεψε" το βλέμμα του προς την Κρήτη, βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Όσον αφορά στο δίλλημα των εκλογών είναι ένα, ή θα πάμε μπρος ή πίσω.

Κύριε Μαμουλάκη, είδαμε ότι τις πρώτες επαφές σας, τις ξεκινήσατε από τα χωριά του Μαλεβιζίου και τον τόπο της καταγωγή σας τον Κρουσώνα. Είχε συμβολικό νόημα αυτή η κίνησή σας;

«Ήταν ουσιαστικός θα έλεγα ο λόγος που θέλησα τις πρώτες επίσημες προεκλογικές επαφές μου να τις κάνω με τους ανθρώπους που μας συνδέουν "δεσμοί αίματος". Αγαπώ τον Κρουσώνα και το Μαλεβίζι γενικότερα, αγαπώ περισσότερο τους ανθρώπους του και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε αυτή την απόφασή μου να διεκδικήσω μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με στηρίζουν και μου το εκφράζουν με πολλούς τρόπους. Υπήρξαν στιγμές στις επισκέψεις μου αυτές, που αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση από τα λόγια που άκουσα, και θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε αν το κρίνουν έτσι οι ψηφοφόροι και βρεθώ στην επόμενη Βουλή, να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείχνουν».

Πόσο καλά γνωρίζετε τα προβλήματα της περιοχής του Μαλεβιζίου και τους ανθρώπους της;

«Τα γνωρίζω αρκετά καλά. Εκτός από το συναισθηματικό δέσιμο και τις πολλές προσωπικές σχέσεις που έχω με το Μαλεβίζι και τους ανθρώπους του, έχω αναπτύξει ουσιαστικές συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς λόγω της θέσης του προέδρου του ΕΣΔΑΚ που κατείχα την περίοδο 2017 – 2019, ενώ συμμετείχα ως αντιδήμαρχος Ηρακλείου και σε πολλές κοινές προσπάθειες των δυο δήμων, όπως για παράδειγμα στο φλέγον ζήτημα της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα.
Ταυτόχρονα – και ως πολιτικός μηχανικός – γνωρίζω καλά τα θέματα που αποτελούν βασικά ζητούμενα για τους κατοίκους του Μαλεβιζίου, όπως είναι το φλέγον ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού και της αυθαίρετης δόμησης, της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας, των έργων οδικής σύνδεσης Γαζίου – Ηρακλείου, της προστασίας και αξιοποίησης του Αλμυρού, κ.α.

Προβλήματα δηλαδή, που για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά απαιτούνται ενέργειες από την κεντρική διοίκηση. Γι' αυτό και θεωρώ ότι εφόσον οι συμπολίτες μου με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, θα μπορέσω να τους εκπροσωπήσω στο εθνικό κοινοβούλιο και να προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τα θέματα που απασχολούν».

Με το βλέμμα στην Κρήτη

Ποια είναι τα θέματα που θα τρέξετε σε περίπτωση εκλογής σας;

«Τα προβλήματα και οι ανάγκες του τόπου σίγουρα είναι πολλά. Για το λόγο αυτό είμαι έτοιμος, εφόσον με τιμήσουν οι ψηφοφόροι, να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να εξαλειφθούν! Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2018, η χώρα βγήκε από μια σκληρή περίοδο μνημονίων, που "πλήγωσε" βαθιά όχι μόνο την οικονομία αλλά γενικά την ελληνική κοινωνία.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "έστρεψε" το βλέμμα στην Κρήτη έβαλε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον νέο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, για τα οποία οι Κρητικοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο εξαγγελίες είχαν να "λαμβάνουν".
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ήδη προγραμματίζονται έργα και επενδύσεις 7 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια για το νησί μας, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή σύνδεση του νησιού με την Ηπειρωτική χώρα. Μια εξέλιξη κομβική για το νησί μας, η οποία θα λύσει μεγάλα ζητήματα και για την περιοχή του Μαλεβιζίου, δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και να αναπτυχθεί περαιτέρω σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία».

«Ισχυρή Μαλεβιζιώτικη φωνή»

Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να πούμε ότι το Μαλεβίζι παίζει δυνατά, διότι άλλοι δυο ανθυποψήφιοι από την περιοχή η κυρία Ελένη Βατσινά και ο κ. Ανδρέας Στρατάκης διεκδικούν, επίσης να μπουν στην πολιτική, και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Πέρα από τις κομματικές σας διαφορές πόσο σημαντικό είναι αυτό για την περιοχή;

«Είναι για εμένα κάτι παραπάνω από αισιόδοξο το γεγονός, ότι νέοι άνθρωποι όπως η Ελένη Βατσινά και άνθρωποι με ιστορία στο χώρο τους, όπως ο Ανδρέας Στρατάκης, δεν διστάζουν να βγουν μπροστά, σε εποχές που, μην κρυβόμαστε, οι πολιτικοί έχουν χάσει την "αίγλη" τους και η πολιτική έχει απαξιωθεί, λόγω και των καταστροφικών τακτικών των προηγούμενων δεκαετιών, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Ακόμα πιο χαρούμενο με κάνει το γεγονός, ότι και οι δύο προαναφερθέντες έχουν τις "ρίζες" τους στον τόπο καταγωγής μου. Θα ήταν ευχής έργον να εκλεγούμε και οι 3 προκειμένου να υπάρχει "ισχυρή Μαλεβιζιώτικη" φωνή στο Κοινοβούλιο».

«Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά θα τα καταφέρουμε»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το Νομό Ηρακλείου, ειπώθηκε ότι αυτές οι εκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες στη χώρα, και πως αν "χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει η ελληνική κοινωνία". Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

«Η ελληνική κοινωνία στις 7 Ιουλίου καλείται να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει μπροστά, μαζί με την παράταξη που – παρά τις αστοχίες και τις παραλείψεις – σταθεροποίησε την Ελλάδα, την έβγαλε από τα Μνημόνια και έκανε τα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα προς μια θετική κατεύθυνση ή θα γυρίσουμε στο παρελθόν και σε εκείνους που την χρεοκόπησαν και διαχειρίστηκαν αυτήν τη χρεοκοπία με τρόπο ισοπεδωτικό προς τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
"Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά θα τα καταφέρουμε διότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας", όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας».

«Απλά μια κομματική διαδικασία»

Θα ήθελα να κλείσουμε μια προσωπική ερώτηση στην οποία αν θέλετε μας απαντάτε. Αυτή η "κομματική περιπέτεια" των τελευταίων ημερών τι σας δίδαξε;

«Αν με τη φράση "κομματική περιπέτεια" εννοείτε την καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, θα σας έλεγα ότι για εμένα ήταν απλά μια κομματική διαδικασία. Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχω μάθει να λειτουργώ μέσα στα πλαίσια του κόμματος.
Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Όπως δήλωσα εξαρχής, μπήκα σε αυτό τον αγώνα παίρνοντας δύναμη από την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου και τη θετική ενέργεια και στήριξη που απλόχερα μου πρόσφερε ο κόσμος».

Ποιος είναι ο Χάρης Μαμουλάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 19/5/1976, είναι παντρεμένος με την Κάλλια Γαρεφαλάκη και πολύτεκνος με 4 παιδιά, τη Δέσποινα, την Ασπασία, τον Αντώνη και τον Μανόλη.

Είναι πολιτικός μηχανικός (BEng, MSc), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από διάφορα εταιρικά σχήματα μηχανικών, από το 2001 έως σήμερα. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Τούρκικα.

Είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μηχανικών Διαχείρισης Έργων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), έχει διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. / Τμ. Αν. Κρήτης από το 2003 ως το 2009, μέλος της Αντιπροσωπείας του από το 2003 έως το 2013 και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. από το 2010 έως το 2013.

Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και Αντιδήμαρχος την περίοδο 2014 – 2019 στις Αντιδημαρχίες Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, εκλεγμένος Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης την περίοδο 2017 – 2019 και μέλος του Ελεγκτικού Κλιμακίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης.

Είναι πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Γαζίου Κρήτης, αντιπρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου, πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι στην Ά Εθνική '92 και '93, εθελοντής αιμοδότης, δότης αιμοπεταλίων & δωρητής οργάνων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ