ΟΑΕΔ: 1500 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους και εργαζόμενους

Petite Perle 300×250

Προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης προσόντων για 1.530 άνεργους και εργαζόμενους του ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ο ΣΒΒΕ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο ΣΕΠΒΕ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Πρόκειται για προγράμματα στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της μεταποίησης, των επιστημών πληροφορικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων.

Τις σχετικές προσκλήσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο αρμόδιος Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η προσπάθειά μας να μειώσουμε την ανεργία και να παρέχουμε τα εφόδια και τις γνώσεις στους εργαζόμενους, ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας είναι διαρκής και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, αφενός για να δώσουμε τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και σε ήδη εργαζόμενους να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις και αφετέρου για να ενισχύσουμε τους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας μας με καλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξή τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι προσκλήσεων ανέρχεται σε 5,3 εκ. ευρώ.

Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:

1.Αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και του περιβάλλοντος: Δικαιούχος είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση 250 ωφελουμένων, εργαζόμενων σε επιχειρήσεις της περιοχής. Περιλαμβάνονται 12 προγράμματα κατάρτισης σε έξι θεματικά αντικείμενα: διοικητική υποστήριξη σε τουριστικές επιχειρήσεις, e-commerce – hospitality sales – marketing, αγγλικά για τον τουρισμό, περιβαλλοντική διαχείριση υγείας και ασφάλειας επιχειρήσεων, περιβαλλοντική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων, διοίκηση στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

2.Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων υφιστάμενων επιχειρήσεων σε θέματα υπηρεσιών, τουρισμού, περιβαλλοντικής διαχείρισης, βιώσιμης ενέργειας, πράσινων και κοινωνικών συμβάσεων: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αφορά σε 230 εργαζόμενους υφιστάμενων επιχειρήσεων. Περιλαμβάνονται δέκα προγράμματα κατάρτισης 150 ωρών ανά ωφελούμενο σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίηση, εκπόνηση εκπαιδευτικών πακέτων κ.ά.

3.Αναβάθμιση των προσόντων και κτήση νέων δεξιοτήτων ανέργων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών και σχολών πληροφορικής στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας της ποιότητας των τεχνικών έργων: Δικαιούχοι είναι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος. Αφορά στην προετοιμασία 260 μακροχρόνια ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, μέσω της επανακατάρτισής τους. Προβλέπονται προγράμματα παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

4.Δράσεις επανακατάρτισης και επαγγελματικής ένταξης σε βιώσιμους τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών και του τουρισμού για μακροχρόνια ανέργους: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αφορά στην προετοιμασία 210 μακροχρόνια ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, μέσω της επανακατάρτισής τους. Οι ωφελούμενοι θα προέρχονται κατά προτεραιότητα από φθίνοντες κλάδους της οικονομίας, θα είναι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και θα εκπαιδευτούν σε αντικείμενα σε βιώσιμους τομείς των παραπάνω κλάδων. Περιλαμβάνονται προγράμματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

5.Συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους επιστήμονες, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Αφορά στην προετοιμασία 220 μακροχρόνια άνεργους επιστήμονες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εφαρμογών ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Περιλαμβάνονται προγράμματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

6.Αναβάθμιση προσόντων για μακροχρόνια άνεργους σε ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου: Δικαιούχος είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Αφορά σε 360 μακροχρόνια άνεργους κάτω των 25 ετών ή άνω των 50. Περιλαμβάνονται προγράμματα αναβάθμισης των προσόντων τους και ενίσχυσης της επαγγελματικής εμπειρίας τους, σε ειδικότητες του τουρισμού και συγκεκριμένα οροφοκόμου και υπαλλήλου επισιτιστικού τομέα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

https://www.dikaiologitika.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ